Obavijesti

Show

Komentari 0

Predstave, nagrade i zabava su obilježili Bobijeve dane smijeha

Predstave, nagrade i zabava su obilježili Bobijeve dane smijeha
8

Bobijevi dani smijeha uspjeli su i u kazalištarcima posebno teškim uvjetima okupiti veliki broj predstava i ispuniti onoliko mjesta u gledalištu koliko su epidemiološke mjere dopuštale

VIDEO

Josip Bobi Marotti među najvećim je i najpopularnijim hrvatskim glumcima i kazališnim pedagozima, jedan od utemeljitelja Zagrebačkog dramskog kazališta (danas Gavelle) i desetljećima jedan od njegovih najistaknutijih članova. Iako nas je napustio prije deset godina, vjerojatno nema redovitijeg posjetitelja Histrionovih predstava kojemu i danas njegov lik i komediografsko umijeće nisu još uvijek živo pred očima. Jer sve od 1986. do 2010. Bobi je upravo u tim predstavama  pokazivao virtuoznost komičara i ljubav prema kazališnoj sceni koju nije želio napustiti niti u poznim osamdesetim godinama. Upravo zbog te ljubavi prema kazalištu i humoru zasigurno bi bio zadovoljan da je njemu posvećen jubilarni deseti festival komedije Bobijevi dani smijeha uspio i u kazalištarcima posebno teškim uvjetima okupiti veliki broj predstava i ispuniti onoliko mjesta u gledalištu koliko su epidemiološke mjere dopuštale.

Iz te bogate ponude Ocjenjivački sud u sastavu: kritičar Tomislav Kurelec, predsjednik i članovi: glumica Perica Martinović i predstavnik publike Branko Babac, izdvojio je dobitnike četiri ravnopravne nagrade i dva specijalna priznanja.

Finale Frica: Žiri je odabrao šest finalista prestižne nagrade
Finale Frica: Žiri je odabrao šest finalista prestižne nagrade

Specijalno priznanje kao najbolja mlada glumica (do 28 godina) zaslužila je Dea Presečki za naslovnu ulogu u predstavi Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu Matiaš grabancijaš dijak Tituša Brezovačkog u režiji Krešimira Dolenčića. Njezina interpretacija najpoznatijeg, a i najneobičnijeg klasičnog lika kajkavske komedije je snažnom energijom u atraktivnoj kombinaciji fizičke ekspresije i lakoćom izgovora zahtjevnog teksta uspje šno približila Matiaša suvremenoj publici.

Za scenski efektnu monokomediju s mnogo satiričkih elemenata Dobro došli u klub Kotar teatra iz Delnica specijalno priznanje prima njen autor i izvođač Silvio Vovk za originalnu predstavu koja povezuje aktualnost i metaforičnost.

Nagradu za najbolju žensku ulogu dodjeljujemo Ines Bojanić za interpretaciju Miriam u predstavi Gradskog kazališta Požega Guja u njedrima Alena Ayckbourna u režiji Rajka Minkovića. U predstavi koja uspješno povezuje crnu komediju, triler i horor, a nitko nije onakav kakvim se čini, Ines Bojanić igra pomalo retardiranu ženu jasno i bez pretjeranog prenaglašavanja njezinog stanja, da bi nekim detaljima dala naslutiti kako je takvo ponašanje možda i obrambeni mehanizam kojim izbjegava napade i neprimjetno aranžira situacije tako da bi se njima okoristila.

Slijede nagrade dvojici glumaca koji nisu samo obilježili ovogodišnji festival, nego i cijelu našu noviju komediju. Damir Lončar se potpuno afirmirao ne samo kao vrstan komičar, nego i kao redatelj komedija i to ne samo u Histrionu, nego i svojoj matičnoj kući zagrebačkoj Komediji. Na ovom festivalu je nagrađen za vrhunsku interpretaciju gradonačelnika Kukučke koja nosi predstavu Glumačke družine Histrion Stoka sitnog zuba Nina Škrabea u režiji Zorana Mužića, izazivajući zaslužene ovacije publike.

Ovo su najbolje izvedbe na kazališnim daskama u 2021., pogledajte sve pobjednike
Ovo su najbolje izvedbe na kazališnim daskama u 2021., pogledajte sve pobjednike

Hrvoje Klobučar svoje komičarsko umijeće pokazuje ponajviše u Histrionu, postajući sve uspješniji tijekom dvadesetogodišnje suradnje, a nagradu na desetim Bobijevim danima smijeha zaslužio je svojom komičarskom dominacijom i raznovrsnošću u čak tri predstave –  dvije u izvedbi Histriona Bila je to ševa Ephraima Kishona u režiji Lee Anastazije Fleger i Na parove razbroj s' Petera Quiltera redatelja Ivana Gorana Viteza te jednoj u produkciji Dramskog kazališta Gavella Zagreb 2020, autorskom projektu Filipa Šovagovića i Dubravka Mihanovića. U Kishonovoj verziji Romea i Julije oduševljava detaljima čovjeka u dugom nesretnom braku, jer se ovdje veliki romantični ljubavnik nije ubio nego oženio Julijom. Jednako je uvjerljiv i kao mladić koji želi postati rockzvijezda u nadrealnom Zagrebu 2020 nakon potresa i pandemije, dok u Na parove razbroj s' iznimno duhovito tumači četiri potpuno različite osobe (od kojih je jedna žena) u omnibusu od četiri vrlo zabavne ljubavne priče.

Ocjenjivački sud kao najbolju predstavu ovogodišnjih Bobijevih dana smijeha nagrađuje Matiaša Grabacijajaša Dijaka Tituša Brezovačkog u režiji Krešimira Dolenčića i izvedbi Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu koja je inventivno iskoristila klasični tekst kajkavske komedije za stvaranje suvremenog i živog scenskog djela koje efektnim scenskim uobličenjem ukazuje da i ta naizgled davna priča ima znatnih sličnosti s današnjom zbiljom. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

ANKETA Je li pjevač Alen Bičević zasluženo pobijedio u 'TLZP-u'?
RECITE NAM SVOJE MIŠLJENJE

ANKETA Je li pjevač Alen Bičević zasluženo pobijedio u 'TLZP-u'?

Za izvedbu hita Hanke Paladum dobio je najviše bodova žirija i kolega

Ljepotica u koju se zagledao i Brad Pitt, mamila je poglede na crvenom tepihu u Cannesu...
Hande Erçel

Ljepotica u koju se zagledao i Brad Pitt, mamila je poglede na crvenom tepihu u Cannesu...

Hande Erçel crvenim tepihom prošetala se u haljini dubokog dekoltea, a kosu je skupila u punđu
Evo što vas očekuje u najdražim serijama i sapunicama: Jasenka sumnja da Vice želi uzeti hotel
TJEDNI PREGLED

Evo što vas očekuje u najdražim serijama i sapunicama: Jasenka sumnja da Vice želi uzeti hotel

Doznajte što vas sve očekuje ovog tjedna u omiljenim serijama i sapunicama na domaćim programima, 'Kumovi', 'La Promesa', 'Vrijeme ljubavi', Hitna: Chicago', 'Skriveno u raju', 'Vatreni dečki'...