Show

Komentari 0

Preminuo je velikan klapske glazbe i bariton Ante Barbača

Preminuo je velikan klapske glazbe i bariton Ante Barbača

Vijest su na društvenim mrežama podijelili članovi klape Maslina u emotivnoj objavi u kojoj su se oprostili od Ante. Bilo je prvi voditelj klape Maslina i jedan od osnivača klape Šibenik

Vijest o smrti Ante Barbače podijelili su članovi klape Maslina, čiji je Ante bio prvi voditelj. Legendarni bariton također je jedan od osnivača klape Šibenik, a 2019. godine dobio je Nagradu grada Šibenika za životno djelo za dugogodišnji izniman doprinos razvoju i promicanju klapskog pjevanja i očuvanju nematerijalne kulturne baštine.

POGLEDAJTE VIDEO:

- Jutros nas je nakon teške bolesti napustio Ante Barbača, jedan od velikana klapske glazbe. Otiša je naš Barbi... Legendarni bariton i voditelj klape Šibenik. Bio je i prvi voditelj klape Maslina - započeli su emotivnu objavu.

Od Ante su se oprostili lijepim riječima i istaknuli da je njegova smrt veliki gubitak.

- S klapom Šibenik nekoliko puta je pobijedio na Festivalu klapa u Omišu. Njegovi aranžmani i obrade starih šibenskih pjesama, uvijek u duhu prepoznatljive mediteranske melodije, oplemenile su baštinu klapske pjesme nikad ne narušavajući prirodni sklad. Velik je to gubitak kako za klapsku glazbu tako i za sve nas koji smo ga poznavali. Iskrena sućut obitelji. Adio Barbi - napisali su.

Ante je uz autorske pjesme bio i zapisivač sakupljač pjesama i napjeva, odnosno melograf. Kroz svoj rad sakupio je 72 pjesme od početka 19. stoljeća do otprilike početka Drugog svjetskog rata, a koje su se pjevale u Šibeniku i objavio ih u knjizi 'Dota od nota'.

Najčitaniji članci