Obavijesti

Show

Komentari 2

Princ William na Jamajci osudio ropstvo i ulogu Velike Britanije: 'Nikada se nije smjelo dogoditi'

Princ William na Jamajci osudio ropstvo i ulogu Velike Britanije: 'Nikada se nije smjelo dogoditi'
6

Dirnut sam što sam danas čuo od Jamajčani, mladi i stari imaju naklonost prema kraljici. Ona je možda moja prava baka, ali svi je također smatraju svojom bakom. I to mi je ok!, dodao je princ

Želim izraziti svoju duboku tugu. Ropstvo je bilo grozno i nikada se nije smjelo dogoditi, započeo je svoj povijesni govor na Jamajci, princ William (39) u prisustvu supruge, vojvotkinje Kate Middleton (40). Kraljevski par već nekoliko dana uživa na turneji po karipskom otočju, a dolaskom na Jamajku naišli su i na prve prosvjede.   

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa ...

- Dok je bol duboka, Jamajka nastavlja graditi svoju budućnost s odlučnošću, hrabrošću i snagom. Snaga i zajednički osjećaj svrhe naroda Jamajke, predstavljeni su u vašoj zastavi i motu te slave nepobjedivi duh - dodao je princ.

Princ William igrao nogomet i uskočio u slavni jamajkanski bob, Kate svirala u reggae ritmu
Princ William igrao nogomet i uskočio u slavni jamajkanski bob, Kate svirala u reggae ritmu

Prisjetio se riječi svog oca, princa Charlesa, koji je također osudio 'užasnu grozotu ropstva, koja zauvijek mrlja britansku povijest', u govoru na Barbadosu prošle godine, koji je tada smijenio kraljicu Elizabetu s čela države i izašao iz Commonwealtha.

Premijer Jamajke, Andrew Holmes u svom govoru rekao je da 'Jamajka nastavlja dalje bez Britanskog Carstva'.

- Ovdje postoje problemi, koji su, kao što znate, neriješeni, ali vaša prisutnost nam daje priliku da ta pitanja stavimo u kontekst, da se njima pozabavimo najbolje što možemo. Ali Jamajka je, kao što ćete vidjeti, zemlja koja je ponosna na svoju povijest i vrlo ponosna na ono što smo postigli. Idemo dalje i namjeravamo ispuniti naše istinske ambicije i sudbinu da postanemo neovisna, razvijena i prosperitetna zemlja - rekao je premijer.

William je rekao da je njegova baka, kraljica Elizabeta II., „duboko naklonjena“ Jamajci i slavi doprinos jamajkanske dijaspore Velikoj Britaniji.

- Nije tajna da kraljica gaji duboku naklonost prema Jamajci, proizašlu prilikom njenog prvog posjeta ovdje s mojim djedom, vojvodom od Edinburgha, davne 1953. Dirnut sam što sam danas čuo od Jamajčani, mladi i stari imaju naklonost prema kraljici. Ona je možda moja prava baka, ali svi je također smatraju svojom bakom. I to mi je ok! - kaže princ.

Par nije propustio priliku fotografirati se i s jamajkanskim bob timom Cool Runnings, koji se natjecao na Olimpijskim igrama u Calgaryju 1988., a o toj priči snimljen je istoimeni film iz 1993. godine, kod nas poznatiji kao 'Ledena staza'.