Show

Komentari 2

Princa Filipa zadivila Bašćanska ploča, a Elizabetu riblja večera pa je kuhara u Zagrebu darivala

Princa Filipa zadivila Bašćanska ploča, a Elizabetu riblja večera pa je kuhara u Zagrebu darivala

Kraljica Elizabeta II sa suprugom i kćerkom, princezom Anom, početkom 70-ih posjetila je Zagreb, Đakovo i Dubrovnik. Povijest pamti mnoge zanimljive anegdote s tog službenog putovanja...

Princ Filip u braku je s britanskom kraljicom Elizabetom II (94) proveo čak 74 godine, a broj službenih putovanja koje su zajedno odradili nemoguće je i pobrojati. U jednom takvom službenom posjetu, davne 1972. godine bili su i na ovim prostorima pa su posjetili Zagreb, Đakovo i Dubrovnik. 

POGLEDAJTE VIDEO:

S tog putovanja pamti se i nekoliko živopisnih anegdota. Dubrovnik je britansko kraljevsko izaslanstvo posjetilo na svoju veliku želju, praktički mimo protokola, a u Đakovo su stigli vlakom te kao veliki zaljubljenici u konje. Skupa sa svojom kćeri, princezom Anom. Kraljicu i njezinu pratnju oduševili su tada đakovački lipicanci, što je potvrdila i upisom u knjigu utisaka. 

U Zagrebu je princu Filipu najinteresantnija bila Bašćanska ploča, koja ga je fascinirala prilikom posjete Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti (u to vrijeme JAZU).

Filip je, pisali su tada jugoslavenski mediji, pokazao toliki interes za jedan je od najdragocjenijih hrvatskih spomenika da je kruti i vrlo precizni dnevni raspored kraljevske obitelji, odnosno njihovih obveza na putovanju, bio u potpunom kaosu jednom kad je Filip zadovoljio svoju znatiželju sa svim pitanjima o ploči teškoj 800 kilograma.

Tijekom posjeta Hrvatskoj 1972. godine, kraljica Elizabeta bila je pak toliko oduševljena ribljim menijem u hotelu Esplanade, da je nakon večere glavnom kuharu ostavila na dar zlatnik, iako je običaj da kraljica nikad ne daruje ljude koje ne poznaje. 

Najčitaniji članci