Obavijesti

Show

Komentari 84

Prognali ga s obitelji, glasio je za velikog ženskara, a kraljici Elizabeti je podredio čitav život

Prognali ga s obitelji, glasio je za velikog ženskara, a kraljici Elizabeti je podredio čitav život
18

Tijekom života Filip je bespogovorno pratio kraljicu Elizabetu II na svim njezinim putovanjima i bio joj je najveća potpora u svim kriznim trenucima. Ostat će zasigurno upamćeni kao najdugovječniji monarsi

VIDEO

Iako je cijeli život proveo u sjeni svoje supruge, Elizabete II, princ Filip također potječe iz kraljevske obitelji. Njegova majka Alice od Battenberga praunuka je slavne kraljice Viktorije. Filip je rođen u grčko-danskoj kraljevskoj obitelji koja je prognana iz Grčke kad je on bio još dijete.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:30

Rođen je 10. lipnja 1921. godine na Krfu i imao je teško djetinjstvo. Bio je peto i najmlađe dijete u obitelji i odrastao je uz četiri sestre. Otac im je bio grčko-danski princ Andrew, a obitelj je prognana iz Grčke 1922. godine. Philip je zemlju napustio kao jednogodišnja beba, sakriven na brodu u kašeti za voće.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Skrasili su se u Parizu gdje je pohađao američku školu, a kad mu je bilo samo devet godina majci Alice dijagnosticirana je shizofrenija. Smještena je u ustanovu i Philipe će od tad malo kad viđati majku. Zapravo je odrastao bez nje. Spletom okolnosti završio je u Škotskoj u školi Gordonstoun u kojoj su se učenici odgajali spartanskim metodama. U međuvremenu sve četiri njegove sestre udale su se za njemačke prinčeve i u osvit Drugog svjetskog rata počele živjeti u Njemačkoj.

Philip je bio silno vezan uz sestru Cecille, no kad mu je bilo 16 godina saznao je da je bila u avionu sa svojim suprugom, svekrvom, te trojicom sinova i da su svi poginuli pri padu aviona. Samo godinu dana kasnije njegov stric, skrbnik lord Milford Haven, također je umro od raka kostiju.

Princ Filip umro u 100. godini
Princ Filip umro u 100. godini

Buduću suprugu upoznao je kad mu je bilo 18. Elizabethi je tad bilo 13 i bila je nećakinja kralja Edwarda, te nije ni sanjala da će on abdicirati zbog ljubavi prema pučanki Wallis Simpson. Kralj je postao Elizabethin otac George, a nakon što je on umro od karcinoma pluća, ona ga je naslijedila na prijestolju.

Philip se, po završetku školovanja, pridružio Britanskoj kraljevskoj mornarici i od 1939. godine počeo se dopisivati s Elizabethom. Zaručili su se u srpnju 1947. godine, a on se zbog ljubavi prema njoj odrekao svih titula svoje obitelji i obiteljsko prezime Battenberg, te prihvatio angliziranu verziju Mountbatten, prema baki i djedu po majci.

Philip i princeza Elizabetha II vjenčali u se 20. studenog 1947. godine, a neposredno prije vjenčanja dobio je titulu vojvoda od Edinburgha, grof od Merionetha i barun Greenwicha koje mu je dao Elizabethin otac, kralj George VI.Nakon očeve smrti, Elizabetha je okrunjena za kraljicu 1953. godine, s jedva navršenih 26 godina. Princ Philip odrekao se službe u kraljevskoj mornarici i od tada cijeli je svoj život podredio svojoj supruzi. Zauzvrat, ona ga je proglasila britanskim princom.

Princ Philip i kraljica Elizabetha II dobili su četvero djece. Najstariji je princ Charles, a zatim kćer Anne, pa sina Andrewa i Edwarda. Njega je oduvijek pratio glas velikog ženskara i šarmantnog zavodnika s neprimjerenim smislom za humor i vrlo izravnim i nimalo diplomatskim izjavama. Obožavao je letenje, a poznat je i kao pasionirani igrač pola i utrka konjskih zaprega. Tijekom života bespogovorno je pratio kraljicu Elizabethu II na svim njezinim putovanjima i bio joj je najveća potpora u svim kriznim trenucima. Ostat će zasigurno upamćeni kao najdugovječniji monarsi, s najduljom službom.

Philip se povukao iz javnog života u ljeto 2017. godine zbog bolesti, u dobi od 96 godina, a prije dvije godine vratio je i vozačku dozvolu nakon što je sudjelovao u manjoj prometnoj nezgodi.

Royal Ascot - Day One - Ascot Racecourse

S majkom Alice ponovo se zbližio potkraj 60-ih. Do tad je živjela u Grčkoj i tamo pokrenula samostanski red Sestara Marte i Marije. No, nakon vojnog puča 1967. morala je još jednom napustiti Grčku i tad ju je kraljica Elizabetha II pozvala u Buckinghamsku palaču, gdje je Philipova majka ostala do smrti. Umrla je dvije godine kasnije i najprije je sahranjena u rodnom dvorcu Windsor, a zatim su njezini posmrtni ostaci preneseni u pravoslavni samostan na Maslinskoj gori u Jeruzalemu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 84
VIDEO

Nije sve tako savršeno: Jennifer Lopez fotkali na ulici, evo kako izgleda bez filtera i 'fotošopa'
NE MOŽE SE SVE SREDITI

Nije sve tako savršeno: Jennifer Lopez fotkali na ulici, evo kako izgleda bez filtera i 'fotošopa'

Čini se kako je dosta smršavila u posljednje vrijeme jer joj trbuh i struk, koji su se isticali ispod kratke majice, nisu glatki ni zategnuti

Ella Dvornik: 'Ono kad imaš sve dokaze da te netko prevario...'
ZBUNILA PRATITELJE

Ella Dvornik: 'Ono kad imaš sve dokaze da te netko prevario...'

Poznata hrvatska influencerica je objavila par fotografija, a zatim se raspisala o svojem omiljenom 'emojiju' te iznenadila...
Bianca Censori bosa prošetala Disneylandom: 'Ovo je najviše odjeće što je ikada nosila...'
KANYEOVA DRAGA

Bianca Censori bosa prošetala Disneylandom: 'Ovo je najviše odjeće što je ikada nosila...'

Bianca i Kanye u braku su od kraja 2022., a od ljeta iz dana u dan šokira svojim golišavim modnim kombinacijama