Obavijesti

Show

Komentari 0

Pripremao nas je za intervjue u restoranu, a smijeha nije falilo

Pripremao nas je za intervjue u restoranu, a smijeha nije falilo
7

Uz sve obaveze i putovanja, Pero je barem jednom mjesečno odlazio u Beograd na nekoliko dana da bi bio sa svojom suprugom, prevoditeljicom Ksenijom Francetić. Uvijek je o njoj govorio u superlativima

VIDEO

Dolazi nam Pero Zlatar!, proširila se redakcijom 'Nacionala'  vijest '90-ih, a mi - u ono vrijeme redakcijski balavci, pokušali smo zamisliti kako je to raditi s čovjekom koji je u novinarstvu postigao sve što se moglo. Uostalom, baš nekako u to vrijeme dobio je nagradu za životno djelo Hrvatskog novinarskog društva, a znali smo i da je pisao knjige, putovao svijetom, razgovarao s najvećim facama i bio jedan od osnivača nekoć kultnog zagrebačkog kluba 'Saloon'. 

POGLEDAJTE VIDEO: Preminuo je legendarni novinar Pero Zlatar 

Pokretanje videa...

Preminuo Pero Zlatar 00:56

Kao glavni urednik tjednika 'Studio' oborio je rekord u tadašnjoj Jugoslaviji s najvećom nakladom od 373.000 primjeraka, o čemu smo mi mogli samo sanjati. Njegov roman 'Bitange, mirno', alternativna je povijest Zagreba sredinom prošlog stoljeća i objavljena je u najmanje pet izdanja, kao uostalom i većina njegovih 20-ak knjiga od putopisnih reportaža do biografija.  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
saloon

Postoje li za takvog čovjeka uopće izazovi, može li ga više išta zanimati ili oduševiti? A onda se jednog dana pojavio u redakciji nasmijani mršavko, besprijekorno obrijan, u ispeglanoj košulji i šminkerskoj kravati, vječno znatiželjnih očiju i zbunjen kao da je pripravnik. 

Zbogom, vizionaru: Bio si zlatno pero hrvatskog novinarstva...
Zbogom, vizionaru: Bio si zlatno pero hrvatskog novinarstva...

Bilo je to vrijeme kad se digitalizacija svodila na kockasti IBM-ov crno-bijeli monitor, postavljen na glomazni hard, pa nas je Pero najprije zamolio da mu pokažemo gdje se ta sprava pali i kako se piše tekst bez papira. 

- Djeco, samo se vi smijte! Ja sam čovjek od pisaće mašine. Jedva sam se naviknuo i na onu električnu, a sad još i ovo, rekao je gledajući mrko u zadnju riječ tehnike. 

U to vrijeme redakcije još nisu imale ni internet, ali Pero je ubrzo postao naš Google. 

saloon

Kad god bi morali nekoga intervjuirati on bi iz svoje memorije koja nam se činila većom od onih kompjutorskih, vadio hrpe podataka i pripremao nas za razgovore. Dovoljno je bilo spomenuti neku osobu iz javnog života, a Pero bi počeo sipati zlata vrijedne biografske detalje, koji bi nam koristili u pripremi za intervju.   

- Eee, ali nećemo o tome tu u redakciji. Ajde, idemo ti i ja na ručak, pa ću ti sve ispričati - rekao bi Pero, a mi bi jedva dočekali da nam da mig i onda bi s njim u čoporu odjurili u obližnji restoran, natiskali se oko njega, i prije no što bi tanjuri došli na stol, već bi se valjali od smijeha njegovim avanturama. Onaj koji bi mu se obratio s 'vi' morao bi grešku odmah platiti rundom pića, pa bi jedva čekali da se nova muha uhvati na ljepak. A onda bi mu namjerno persirali samo da s njim dočekamo zatvaranje lokala.

Preminuo je novinar Pero Zlatar
Preminuo je novinar Pero Zlatar

Ipak, on je u svemu bio umjeren. Problemi sa želucem diktirali su mu redovite male obroke, uz koje bi si dopustio popiti čašu vina. Dobro, koji put bi prekoračio ovu dozu, ali to su morale biti posebne prilike. 

A kad bi u sitnim noćnim satima dovršavali tekstove, Pero je uvijek imao u ladici spremljenu svoju medicinu. Bila je to mala limenka pive koju bi otvorio tek kad bi predao tekst jer nas adrenalin zbog hvatanja rokova u tiskari ne bi puštao još satima.

- To je moj apaurin prije spavanja - rekao bi nazdravljajući.  

Uz sve obaveze i putovanja, Pero je barem jednom mjesečno odlazio u Beograd na nekoliko dana da bi bio sa svojom suprugom, prevoditeljicom Ksenijom Francetić. Uvijek je o njoj govorio u superlativima i oslovljavao ju s 'moja Ksenija'. 

Bila je '97. ili '98. kad je kolegica Željka Godeč već bila u visokom stupnju trudnoće. U to vrijeme u Hrvatskoj je najtraženija trudnička roba bila čuvena Pavlovićeva mast. Onima koji ne znaju - mast je blagotvorna za iritiranu kožu beba, a recepturu je smislio srpski pedijatar Žika Pavlović davne 1946. i postala je brend.

Vraća se Pero iz Beograda, dolazi u redakciju i stenje pod teretom preteškog kovčega. Čim ga je otvorio iz njega su počele ispadati kutije s Pavlovićevom masti. Željka ga nikad nije ni pitala da ih donese, ali Pero ju je htio razveseliti.

A onda se jednog dana opet redakcijom proširila vijest. Pero odlazi u penziju. Uzmuvali smo se u nevjerici i ubrzo je pao dogovor - sakupit ćemo lovu i kupit ćemo mu sat. U to vrijeme svi smo bili ili podstanari, ili s malom djecom, ili do grla u preskupim stambenim kreditima, neki čak i sve to zajedno.

Ali kad je Pero u pitanju - ništa nije bilo u pitanju. Naravno, nismo imali za luksuz - uostalom, ne sjećam se više ni marke, ali da je taj sat mogao mjeriti našu naklonost, poštovanje i ljubav prema Peri, bio bi višestruko vredniji i od Sanaderove kolekcije.

Okupili smo se oko njega, predali mu kutijicu i prije no što ju je uzeo u ruke, prvi put smo ga čuli da viče:

- Jeste vi normalni?! Tko vam je rekao da trošite novac?! Mogli smo za tu lovu na bogovsku večeru!

Prvi i zadnji put u životu vidjeli smo i da Pero plače. Naravno, otišli smo i na večeru.  

- Pola života proveo sam u restoranima. Kad jednog dana umrem, na mojem sprovodu bit će valjda sami konobari - rekao je Pero, a mi smo se smijali. Danas se ne smijemo. Danas, dragi naš Pero, tvoje su bitange mirno.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Haris Džinović: 'I službeno sam razveden! Melina je nikakva žena, zanimaju je samo pare...'
BIO NA SUDU

Haris Džinović: 'I službeno sam razveden! Melina je nikakva žena, zanimaju je samo pare...'

Haris je u istoj košulji koju je odabrao za brakorazvodno ročište, nastupio u zagrebačkom Mintu ranije ovaj mjesec. Nakon što je izašao sa suda, medijima je rekao kako je službeno razveden

Bahra uputila savjet Dragani Mirković:  'Nije baš zgodno što nema nešto ušteđenog novca'
PODRŽALA PJEVAČICU

Bahra uputila savjet Dragani Mirković: 'Nije baš zgodno što nema nešto ušteđenog novca'

Ja bih se isto razvela od Tonija na Draganinom mjestu, rekla je Bahra Zahirović iz emisije 'Ljubav je na selu'
VIDEO Evo kako je Dragana Mirković prokomentirala svoj razvod: 'Ovo mi je jako teško'
SVLADALE JE EMOCIJE

VIDEO Evo kako je Dragana Mirković prokomentirala svoj razvod: 'Ovo mi je jako teško'

U trenutku kada je jedna od najvećih folk zvijezda Dragana Mirković (56) objavila da se rastaje nakon 24 godine braka sa suprugom Tonijem Bijelićem, sjedili smo s njom na kauču u njezinom dvorcu nadomak Beča. Poručila je da prolazi kroz jako teško razdoblje...