Obavijesti

Show

Komentari 5

Prisjetila se potresa: Stepenice su se srušile čim smo pobjegli

Prisjetila se potresa: Stepenice su se srušile čim smo pobjegli
6

Prestrašena glumica Kostadinka Velkovska progovorila je o potresu u Skoplju kad je imala 14 godina. Tad je s obitelji pobjegla iz kuće. Pamti strah, paniku, ljude, suze...

VIDEO

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Diva Velkovska: 'Tragedije od mene nisu nikad stvorile zlicu'

U velikom sam šoku, vratile su mi se slike velikog potresa 1963. godine u rodnom Skoplju, govori nam Kostadinka Velkovska (70). Glumica je tada imala samo 14 godina i jako se uplašila. Snažan potres Skoplje je pogodio u ranim jutarnjim satima. Pamti strah, paniku, ljude, suze... U sjećanje su joj se urezale stepenice niz koje je cijela njezina obitelj bježala. Srušile su se čim su svi izašli iz kuće. Ta slika, jača nego ikada, opet joj je u glavi.

- Strašno je bilo onda, a strašno je i danas gledati te scene. Živim u centru Zagreba i posvuda naokolo su popadali dijelovi krovova, žbuka, cigle… Sva sreća da nitko nije nastradao, šteta je samo materijalna - priča glumica.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Jučerašnje buđenje jako ju je prestravilo. Živi u potkrovlju u centru Zagreba, zidovi su joj se tresli, a mnoge stvari popadale s polica. Popodne se primila pospremanja.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

04:43

Velkovska se, kao i svi odgovorni građani, zatvorila u svoj stan i nikamo ne izlazi. Hranu joj donose volonteri, oni idu i po namirnice. Zabrinuta je zbog svega što nas je snašlo. Prvo, kaže, korona virus, a sad potres. Spada u rizičnu grupu građana i jako se pridržava uputa liječnika. Ne dopušta da je ljudi posjećuju, a s bližnjima se čuje telefonom.

- Svaki dan se čujem s obitelji, prijateljima. Svi se raspituju kako sam, nude se da mi nešto donesu. Sretna sam što oko sebe imam tako drage ljude - kaže Kostadinka.

Diva Velkovska: 'Tragedije od mene nisu nikad stvorile zlicu'
Diva Velkovska: 'Tragedije od mene nisu nikad stvorile zlicu'

Nije joj, dodaje, dosadno. Gleda sve informativne emisije, čita knjige, sluša glazbu... Opušta se i puni baterije za vrijeme kad će se sve vratiti na staro. Unatoč svemu puna je pozitivne energije i vjeruje u bolje sutra. Svi koji poznaju glumicu dive se njezinu životnom optimizmu.

- Starost je samo u glavi, ne u godinama. Treba se i mentalno održavati, ne samo tjelesno. Znaju me upitati kad ću ostarjeti. Odgovaram im da za to nemam vremena. I molim Boga da ta energija i vitalnost potraje što dulje - kaže Kostadinka.

velkovska

Svestrana glumica lani je proslavila 50 godina karijere. Osim što je i dalje prisutna na kazališnim daskama, Kostadinka snima serije, puno čita, vodi udrugu za dramski odgoj mladih, objavljuje CD-ove, radi kao urednica i voditeljica na lokalnoj televiziji već osam godina. Igra i Majku Terezu u predstavi “Svetica u tami”.

- Moji umirovljenički dani ne razlikuju se od vremena kad sam radila. Ni tada nisam imala vremena za sebe. Uvijek sam nekako zadnja u svojoj životnoj priči. Rad me ispunjava, osjećam se korisnom kad radim - kaže Kostadinka.

Glumica je odrasla u skopskom Čairu, a djetinjstvo smatra vrlo lijepim, bezbrižnim. Sve do toga velikog potresa, nakon kojeg se s obitelji odselila u Kočane, mjesto iz kojeg je njezina majka.

- Rasla sam pokraj Vardara i preplivavala ga svako malo s ostalom djecom. Sjeli smo na traktorske gume i pjevali. Pjesma i ples su nam u genima. Nedjeljom je cijela ulica, čoporativno, odlazila na izlete - prisjeća se glumica.

Kostadinka: 'Godine mi lete, nemam vremena ni starjeti'
Kostadinka: 'Godine mi lete, nemam vremena ni starjeti'

Dodaje da su u njezinu susjedstvu živjeli Albanci, Turci, Romi pa je od malih nogu naučena ne opterećivati se time tko je koje nacionalnosti. Njezina obitelj bila je imućna, pa je u vrijeme odabira profesije prvi izbor bio studij glazbe u Moskvi. I u Skoplju je pohađala glazbenu školu, završila je violinu. Ta joj se želja, priča nam Kostadinka, nije ispunila jer je rođena s prozirnim bubnjićima. Ima, kaže, i danas apsolutni sluh, ali svaka joj prehlada donese probleme. Liječnici su joj nakon operacije mandula prognozirali probleme sa sluhom i to je utjecalo na izbor njezina zanimanja. Druga opcija bila je studij glume u Zagrebu, gradu u koji je došla 1968. godine.

velkovska

- Taj drugi izbor pokazao se pravim. Teatar mi je u krvi od kad znam za sebe. Djed mi je bio šef tehnike u Makedonskom narodnom pozorištu i vodio me sa sobom na predstave - govori nam uspješna glumica, koja je u karijeri dugoj pola stoljeća imala niz briljantnih uloga i može se pohvaliti mnogim uglednim nagradama.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:39
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu

EKSKLUZIVNO Dragana Mirković za 24sata o razvodu: 'Teško mi je, kao i 90-ih. Učinila sam sve'
ŠOKIRALA REGIJU OBJAVOM

EKSKLUZIVNO Dragana Mirković za 24sata o razvodu: 'Teško mi je, kao i 90-ih. Učinila sam sve'

Regionalna folk zvijezda ekskluzivno nas je ugostila u dvorcu na dan objave razvoda i ispričala zašto se odlučila na takav korak...
VIDEO Pogledajte kako izgleda dvorac Dragane Mirković: 'Našli smo papin medaljon i oružje'
EKSKLUZIVNO IZ DVORCA EBENFURTH

VIDEO Pogledajte kako izgleda dvorac Dragane Mirković: 'Našli smo papin medaljon i oružje'

U dvorcu od 12.000 m2 za stalno radi četvero ljudi, koji uglavnom tamo i žive, no trenutačno ih je više zaposleno zbog radova oko biblioteke. Kapelica je pjevačici najdraža prostorija