Obavijesti

Show

Komentari 14

'Ratkajevi' imaju ugradbeni štednjak u 30-im godinama

 'Ratkajevi' imaju ugradbeni štednjak u 30-im godinama
8

Futurizam u 30-ima: Produkciji sapunice 'Ponos Ratkajevih' ne smeta snimanje scena u kuhinji opremljenoj modernim kućanskim aparatima

VIDEO

Serija se snima u dvorcu Miljana, koji je 90-ih godina adaptirao pokojni dr. Franjo Kajfež. Kuhinju u dvorcu opremio je tada najmodernijim štednjakom s ugradbenom staklo-keramičkom pločom za kuhanje. To uopće nije smetalo AVA-inoj ekipi da u toj kuhinji snima scene u kojima služinčad priprema objed. Kajfež je bio strastveni kolekcionar umjetnina i antikviteta. Skupljao je i stare telefone pa Ratkajevi, za razliku od futurističke kuhinje, koriste  zastarjeli telefon, koji bi u vrijeme radnje bio star 20 godina.
- U sapunici 'Ponos Ratkajevih’ kostimi su potpuni falsifikat. Izvan su vremena u kojem se odvija radnja, pogrešno su krojeni i sašiveni od pogrešnih materijala -  kaže poznata kostimografkinja Ika Škomrlj. Tijekom 51 godine duge karijere kreirala je kostime za više od 500 predstava i osvojila brojne nagrade, među kojima i nagradu za kostimografiju u Vrdoljakovu filmu “Glembajevi”.
- Potkraj 30-ih godina prošlog stoljeća krojačko je umijeće doseglo gotovo savršenstvo. Tada se striktno pazilo što se odijeva u koje doba dana i koje je godišnje doba. Nosila se tamna odjeća, šeširi ili kape bili su neizostavni, a žene su noge otkrivale samo do listova. Duboko dekoltirane haljine, kao i haljine s golim leđima bile su nezamislive. Čak su i spavaćice bile čedne. Muškarci su nosili jednobojne, a ne prugaste košulje. Oko vrata bi vezali kravatu ili leptir mašnu, a nikako šal - objašnjava kostimografkinja i napominje da se u svijetu za snimanje povijesnih serija angažiraju stručnjaci kako bi se izbjegle takve pogreške, jer svaka serija osim zabavne mora imati i edukativnu vrijednost.

I U HOLLYWOODU GRIJEŠE
Tom Cruise u filmu “Top Gun” glumi vojnog pilota Mawericka. U jednoj sceni polijeće u avionu F-14 s brojem 104 na nosu, a slijeće avionom kojem na nosu piše 114. U filmu “Patton” o legendarnom vojskovođi iz 2. svjetskog rata pojavljuje se karta s Istočnom i Zapadnom Njemačkom. Gregory Peck u filmu “Tenkovi Navaronea” 1943. gleda požar na aerodromu, na kojem gori i kamionet iz 60-ih godina.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Igor i Ivana su pobjednici 13. sezone showa Zvijezde pjevaju: 'Ovo je bilo predivno iskustvo!'
ŠESTA EPIZODA

Igor i Ivana su pobjednici 13. sezone showa Zvijezde pjevaju: 'Ovo je bilo predivno iskustvo!'

Završila je još jedna sezona glazbenog showa, a titulu najboljih ponijeli su Igor Barberić i Ivana Kindl

Instagram izbrisao profil Jelene Karleuše! Napala Hrvate: 'Svaki ima djeda koji je ubijao Srbe'
OTKAZALI JOJ I KONCERT

Instagram izbrisao profil Jelene Karleuše! Napala Hrvate: 'Svaki ima djeda koji je ubijao Srbe'

Pjevačica je podijelila tekst koji je izazvao burne reakcije javnosti
ANKETA Jesu li Ivana Kindl i Igor Barberić zasluženo pobijedili?
RECITE NAM SVOJE MIŠLJENJE

ANKETA Jesu li Ivana Kindl i Igor Barberić zasluženo pobijedili?

Osim Igora i Ivane, za titulu pobjednika u 'Zvijezde pjevaju' borili su se i Mihovil Španja i Goran Bošković te Dea Presečki i Dino Petrić