Show

Komentari 1

Reagirala dekanica Akademije: Ispričajte nam sve o konkretnim situacijama, zaštitit ćemo vas!

Reagirala dekanica Akademije: Ispričajte nam sve o konkretnim situacijama, zaštitit ćemo vas!

Jutros smo u dogovoru sa Studentskim zborom ADU osnovali radnu skupinu nastavnica, nastavnika i studenata koji će pokušati prikupiti podatke i utvrditi činjenice, pa se obratite bilo kome od nas, rekla je

Glumica Milena Radulović (25) ovih je dana optužila za silovanje uglednog srpskog profesora i redatelja Miroslava Aleksića (68). Na Facebook stranici 'Nisam tražila' povezale su se umjetnice sa sličnim iskustvima iz cijele regije. Žene su ispričale svoje traume i jedna drugoj poručile da nisu same.  

POGLEDAJTE VIDEO: Hrvatske glumice o zlostavljanju 

Kako piše na toj stranici, i na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu pokrenuti su sigurni kanali da bi žene izašle s pričama u javnost kako bi se što prije saznalo što se kod njih događa.

- Poštovane kolegice i kolege, snažno su me pogodila svjedočanstva objavljena na stranici 'Nisam tražila' i komentari naših studentica i studenata koji su uslijedili na Facebooku. Moja je odgovornost, kao i odgovornost svih nas na Akademiji da reagiramo konkretno i žurno - napisala je dekanica ADU-a izv. prof. art. Franka Perković Gamulin.

Zamolila je sve da joj pomognu što prije utvrditi činjenice o slučajevima zlostavljanja, kršenjima načela ravnopravnosti spolova i povezanih oblika diskriminacije i uznemiravanja kojima su bili ili jesu izloženi ili o njima imaju saznanja.

- Razumijem da neće biti jednostavno prevladati strah i sram, ali bez vašeg sudjelovanja nećemo moći puno napraviti. Otvorili smo više kanala putem kojih možete pružiti informacije o konkretnim slučajevima i učinit ćemo sve da zaštitimo vašu anonimnost - istaknula je pa dodala: 

- Jutros smo u dogovoru sa Studentskim zborom ADU osnovali radnu skupinu nastavnica, nastavnika i studenata koji će pokušati prikupiti podatke i utvrditi činjenice, pa se obratite bilo kome od nas. 

- Jedan hrvatski filmski redatelj govorio mi je u kafiću za šankom gnjusne stvari poput: 'A kako bi bilo da sad ti meni po*ušiš?' ili 'Hajde da se kre*nemo u wc-u', nasrćući na mene i plazeći ispred mene u mom najintimnijem prostoru. Nakon što sam mu rekla da je dosadan, odvratan i da me ne zanima, dao si je za pravo da me slijedi van kada sam otišla udahnuti zraka. I na ulazu u kafić pribio se na mene i bukvalno mi uvalio jezik u usta, nakon čega sam bila prisiljena odgurnuti ga od sebe. Glumica sam i zbog ovakvih ljudi i događaja sve više mi se gadi moj posao - jedno je od tih svjedočanstva iz Hrvatske.

Najčitaniji članci