Show

Komentari 10

Redateljici Žbanić stižu brojne čestitke za film o Srebrenici, ona nagrade posvetila majkama

Redateljici Žbanić stižu brojne čestitke za film o Srebrenici, ona nagrade posvetila majkama

Sve čestitke našoj Jasmili Žbanić. Ponosne smo na nju i film, stoji u čestitci udruge koja okuplja članove obitelji žrtava genocida Srebrenice u kojemu su 1995. godine vojska i policija bosanskih Srba pobile više od osam tisuća Bošnjaka

Bosanskohercegovačkoj redateljici Jasmili Žbanić (46) i njenoj ekipi čije je ostvaranje "Quo vadis, Aida?" dobilo nagradu za najbolji europski film u 2021. godini u nedjelju stižu brojne čestitke a među prvima su se oglasili iz udruge "Majke Srebrenice" kojima je film i posvećen.

POGLEDAJTE VIDEO:

“Sve čestitke našoj Jasmili Žbanić. Jasmila je osvojila nagradu europska redateljica 2021. godine u okviru dodjele 34. Europske filmske nagrade. Ponosne smo na nju i film”, stoji u čestitci udruge koja okuplja članove obitelji žrtava genocida Srebrenice u kojemu su 1995. godine vojska i policija bosanskih Srba pobile više od osam tisuća Bošnjaka.

Film "Quo vadis, Aida?" tematizira sudbinu upravo jedne od žena koje su suočene s masakrom pokušavaju izboriti za spas svoje obitelji. Uz redateljicu i film u cjelosti nagradu za najbolju europsku glumicu dobila je Jasna Đuričić.

Emr Hadžihafizbegović koji u filmu glumi oficira vojske čiji su pripadnici počinili genocid u nedjelju je na Facebooku napisao kako su sve tri nagrade koje je film dobio umjetnički dug majkama Srebrenice ističući kako je ekipa koju je okupila Žbanić pokušala skrušeno i u tišini ostaviti trajnu uspomenu na tu tragediju sjećajući se svih njenih žrtava.

"Srebrenica nije samo geografija. To je krunsko mjesto i riječ na kojoj će se u vremenu koje je pred nama vagati ljudski karakteri. Odnos prema genocidu u Srebrenici svrstavat će vas ili u ljude ili u sotone, u dobre ili zle, u svjetlo ili mrak", napisao je Hadžihafizbegović.

Čestitke redateljici i cijeloj njenoj ekipi stigle su i iz američkog veleposlanstva u Sarajevu a član Predsjedeništva BiH Šefik Džaferović ocijenio je kako nagrade imaju iznimno značenje za cijelu njegovu zemlju.

"Film „Quo vadis, Aida?“ predstavlja izuzetno važno umjetničko djelo koje čuva i širi sjećanje na genocid u Srebrenici. Ovo je jako važan dan za bosanskohercegovački film ali i cjelokupno bosanskohercegovačko društvo. Ovo je dan koji će se pamtiti u Bosni i Hercegovini", poručio je Džaferović.

I sama redateljica Žbanić koja je dodjelu Europskih filmskih nagrada sa suprugom te s glumcima Jasnom Đuričić i Borisom Isakovićem pratila u Sarajevu istaknula je kako priznanja koje su dobili vidi prije svega kao nagradu posvećena ženama i majkama Srebrenice, koje su njeni najveći heroji i najveća inspiracija.

"Posebno mi je drago zbog Jasne Đuričić jer je jako teško doći u poziciju da pored drugih europskih glumaca ona bude izabrana za najbolju", kazala je Žbanić za lokalne medije.

Najčitaniji članci