Show

Komentari 9

Roditelji nisu htjeli da se Đorđe bavi glazbom, a on bi im uvijek ostavio prazna mjesta u publici

Roditelji nisu htjeli da se Đorđe bavi glazbom, a on bi im uvijek ostavio prazna mjesta u publici

Roditelji legendarnog glazbenika protivili su se tome da se bavi glazbom. U srednjoj školi čak je želio biti i nogometaš. Život ipak se posvetio glazbi i krajem sedamdesetih osvojio je prvu nagradu na splitskom festivalu

Cijela regija oplakuje velikog kantautora i pjesnika Đorđe Balaševića koji je, od posljedice upale pluća uzrokovanoj virusom covidom-19, preminuo u 68. godini u Infektivnoj klinici u Novom Sadu. 

Rođen je u Novom Sadu 1953. godine, a kroz cijelu karijeru biranim riječima govorio je o svojim roditeljima Jovanu Balaševiću i Veroniki Elviri Matildi Dolenc. Oni su se zapravo protivili da se Đorđe bavi glazbom i smatrali su da bi se trebali baviti geografijom za što se i školovao. Nisu dolazili na njegove koncerte, ali im je uvijek čuvao mjesta, piše Telegram. 

Završio je gimnaziju u Novom Sadu 1972. godine te studirao zemljopis na novosadskom Prirodno - matematičkom fakultetu koji nije završio, već studij prekida i pridružuje se grupi "Žetva" 1977. godine. U srednjoj školi htio je postati nogometaš. Nogometom se bavio, o čemu je govorio u brojnim govorima, kao i u pjesmi “Prva ljubav”.

POGLEDAJTE VIDEO:

Prezime Balašević je nastalo tako što mu je svaka generacija dodavala po neko slovo. 'Deda Đorđe', po kojem je pjevač dobio ime, prezivao se Balaš i bio je pravoslavac koji se bojao da ih ne “pomađare”. Zato je u općini platio da se prezimenu doda nastavak – ić, pričao je Đorđe.

Đorđe je odrastao u Novom Sadu, u kući u Ulici Jovana Cvijića koja se spominje u njegovoj pjesmi ”Neki novi klinci”. Tu je živio i sa suprugom Oliverom s kojom ima troje djece: Jovanu, Jelenu i Aleksu.

Početak glazbene karijere

Balašević se priključio skupini "Žetva" iz Novog Sada te s njima snimio singl "U razdeljak te ljubim" koji je prodan u 180.000 primjeraka, a što je tada bio velik uspjeh. Kasnije je osnovao vlastitu skupinu "Rani mraz". Skupina je prvi put nastupila u Opatiji 1978. godine s pjesmom "Moja prva ljubav". Tada se skupini priključio Bora Đorđević, koji je kasnije napustio grupu te osnovao Riblju Čorbu. 

Na splitskom festivalu 1979. godine osvaja prvo mjesto s pjesmom "Panonski mornar". Početkom osamdesetih  morao je odslužiti vojni rok pa nije imao vremena za glazbu, ali uspio je napisati tekst za pjesmu Zdravka Čolića i Srebrnih krila.

Sa skupinom "Rani mraz" izveo je dvije najpopularnije pjesme poput "Priča o Vasi Ladačkom" i "Život je more". Nakon 1982. započeo je svoju samostalnu karijeru. 

Prepuni koncerti 

Prvi album je nazvao "Pub" te krenuo u samostalnu turneju Jugoslavijom. Sljedeća dva albuma vinule su legendu na sam vrh glazbene scene.

U ratnim godinama zauzima antiratni i pacifistički stav, koji promiče u brojnim pjesmama. Nekoliko godina prije rata, 1987. izvodi pjesmu "Samo da rata ne bude", a pjesmu je izveo sa dječjim zborom.

Svojim pjesmama, Balašević je obilježio mladost mnogim generacijama. Održao je mnogo povećih te humanitarnih koncerata. Sve generacije rado su slušale Balaševićeve balade, a 26.prosinca. 2019. godine napunio je i zagrebačku Arenu. 

Najčitaniji članci