Show

Komentari 5

Rundek: 'Svirao sam u metrou, u šumi, po plažama i grobljima'

Rundek: 'Svirao sam u metrou, u šumi, po plažama i grobljima'

Kuršlus festival ističe se činjenicom da će svi glazbenici svirati bez struje. Za Darka Rundeka SC je mjesto lijepih uspomena, a tu je davnih dana odsvirao i svoj prvi službeni koncert

Zagrebački Studentski centar u večernjim satima petka postat će na 24 sata centar glazbe bez struje, a najavljeni su nastupi Darka Rundeka, Elme Burnić, Damira Kukuruzovića... Programski direktor festivala Admir Ćulumarević najavljuje jedinstveni svjetski festival. Nešto slično, tvrdi, pronašao je samo u Švicarskoj, ali oni ipak dopuštaju i malo ‘struje’ svojim izvođačima. Koncept se svidio i Darku Rundeku (63), koji se pred koncert prisjetio svojih prvih nastupa, svirki na neuobičajenim lokacijama i najavio novi, dugo iščekivani album.

Kuršlus festival se od uobičajenih koncertnih večeri razlikuje po svom trajanju te po tome što će se svirati bez struje. Što vi očekujete od tog nastupa?

- Očekujem jedan sasvim novi doživljaj festivala, u kojem se ne moramo nadglašavati sa muzikom, nego se stišati da bismo je čuli. 

Kakve svirke danas najviše volite? 

- Svirke na kojima je moguće uspostaviti bliskost sa publikom. Možda je to svuda moguće, ali poželjno je imati odgovarajuć zvuk i što manje distrakcija...

Akustična gitara vama ionako nije strana i znali ste zasvirati u raznim neobičnim situacijama. Koje su najčudnije lokacije na kojima ste svirali, a koji koncert nikad nećete zaboraviti? 

- Ah, nažalost, svirao sam samo na mjestima na kojima je već netko drugi svirao. Šume, plaže, groblja, metroi... Od nezaboravnih izdvojio bih koncert prije dvije godine u Domu sportova.

Kakve vas uspomene vežu uz SC u kojem ćete nastupiti? 

- Ima ih mnogo i većinom su dobre. I kao publike na predstavama, projekcijama, izložbama, koncertima i kao plesača na čagama i kao suradnika na raznim projektima.

Sjećate li se svog prvog službenog nastupa? 

- Da, to je bilo na nekom festivalu mladih bendova, sa grupom Komuna, u kinu Studentskog centra.

Mnogi danas kad govore o nekom 'pravom', starom Zagrebu, sa sjetom se prisjećaju novog vala i Haustora. Nedavno su i Bad Blue Boysi referirali na vaše stihove iz pjesme 'Šal od svile' te stvorili impozantnu koreografiju na utakmicama Lige prvaka. Je li vam drago zbog toga? Pratite li uopće nogomet?

- Nogomet pratim kad su neke važne utakmice. Volim pogledati dobru igru, drago mi je kad naši pobijede, ali me neprestano prisustvo utakmica na ekranima kafića ozbiljno gnjavi. Nije mi drago što se malo izmijenjeni stihovi "Šala od svile" koriste za navijanje, jer te izmjene izvrću smisao. I nogometni klub je jedna od zastava, a ne šal od svile. Oni koji znaju pjesmu, razumjet će što time hoću reći.

Kako danas gledate na svoju bogatu glazbenu karijeru? Biste li u nekom trenutku nešto mijenjali? 

- Mislim da je ok.

Mogu li fanovi očekivati vaše nove studijske materijale uskoro? Je li album uopće u planu? 

- Novi album samo što nije gotov!

Najčitaniji članci