Obavijesti

Show

Komentari 0

Sa samo 18 godina spakirala je kofere i pobjegla iz siromaštva, Dolly Parton postala je legenda

Sa samo 18 godina spakirala je kofere i pobjegla iz siromaštva, Dolly Parton postala je legenda
11

Pjevačica je rođena kao četvrto od dvanaestero djece. Odrasla je u velikom siromaštvu iz kojeg je izrasla u legendu country glazbe i tako osigurala siguran život sebi, ali i braći, sestrama i njihovim obiteljima

VIDEO

Legenda country glazbe, Dolly Rebecca Parton, rođena je 19. siječnja 1946., a danas slavi svoj veliki 76. rođendan. Rođena je u maloj sobi na obalama rijeke Little Pigeon gdje su njezini roditelji živjeli u maloj zajednici istočnog Tennesseeja.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Dolly Parton ponovno postala Playboyeva zečica VIDEO

Ona nije odrasla u luksuzu kao neke druge zvijezde, zapravo, potpuno suprotno od toga. Bila je četvrto od čak dvanaestero djece Avie Lee Caroline i Roberta Leeja Partona. Njezina je obitelj bila izuzetno siromašna, a njezin otac je liječniku, koji je pomogao njezinoj majci pri porodu, darovao vreću palente.

Dolly Parton objavila fotku sa suprugom kojeg je skrivala od očiju javnosti punih 55 godina
Dolly Parton objavila fotku sa suprugom kojeg je skrivala od očiju javnosti punih 55 godina

Njezin je otac tada bio zakupac, pokušavao je imati vlastitu farmu, ali je radio i druge poslove kako bi uspio prehraniti veliku obitelj. Iako nije bio školovan, Dolly je uvijek tvrdila da je bio jedan od najpametnijih ljudi koje je ikada upoznala. Njezina majka nije radila. Svoje je vrijeme posvetila brizi za djecu i kuću, a svih dvanaest rodila je prije svog 35. rođendana. Dolly je jednom prilikom rekla da je zbog majke zavoljela glazbu jer im je, kada su bili maleni, stalno pjevala.

Dolly Parton's Pure and Simple Tour - Moose Jaw

O svome odrastanju u neimaštini Dolly se nikada nije sramila govoriti. Osim izuzetnog pjevačkog talenta, poznata je po svojem poziranju za Playboy. Kada su čitatelji vidjeli lijepu Dolly u odijelu zečice, nisu mogli niti slutiti što će biti popratni tekst uz fotografije. Upravo u tom časopisu prvi puta otkrila je detalje svog djetinjstva koji su šokirali javnost.

- Spavalo nas je po troje, četvero djece u jednom krevetu. Svake noći popiškili bismo se u snu pa bih se digla usred noći da se operem, a čim bih legla, već bi se netko drugi popiškio pa bih ujutro trebala ponoviti sve - rekla je.

Dolly Parton je u sretnom braku 55 godina, ali mnogi su uvjereni da njezin suprug Carl ne postoji
Dolly Parton je u sretnom braku 55 godina, ali mnogi su uvjereni da njezin suprug Carl ne postoji

Tada ju je novinar upitao je li noću mijenjala plahte na krevetu, na što je iskreno rekla da nije.

- Ne, to je bila jedina toplina koju bismo osjetili u zimskim noćima. Bilo je gotovo zadovoljstvo da te popiške jer je bilo jako hladno. Bože, bilo je hladnije u sobi nego vani - odgovorila je.

Tako su joj prolazile zime, a tijekom vrućih ljetnih dana su se kupali u rijeci i koristili sapune koje su zajedno sami napravili. Opisala je i veliku odgovornost koju je preuzela na sebe kada je bila tek dijete. Naime, u tako velikoj obitelji svako je dijete preuzimalo brigu o mlađemu pa je i Dolly sa samo devet godina preuzela brigu o mlađem bratu Larryju.

Ustajala je tako svake noći i uspavljivala ga, hranila i presvlačila. Rekla je tada da je svog brata gledala kao vlastito dijete. Ipak, samo četiri dana nakon što se rodio, Larry je iznenadno preminuo. Dolly se od te tragedije nikada nije uspjela oporaviti.

Dolly Parton opet je Playboyeva zečica: 'Rekla sam da ću sa 75 ponovno biti na toj naslovnici'
Dolly Parton opet je Playboyeva zečica: 'Rekla sam da ću sa 75 ponovno biti na toj naslovnici'

Njezin djed, Jake Robert Owens, bio pastor Evanđeoske pentekostne crkve koju je cijela obitelj redovito posjećivala. Tamo se Dolly prvi puta susrela s glazbom i počela nastupati sa samo šest godina. Samo godinu dana kasnije, napravili su joj gitaru koju je vrlo brzo naučila svirati, a sa osam godina ujak joj je poklonio njezinu prvu pravu gitaru. 

Dolly Parton Concert - Nashville

Njezin veliki talent mnogi su brzo prepoznali. Kada je imala samo devet godina, počela je nastupati na televiziji. Tada je shvatila da je glazba ono čime se želi baviti. Znala je da negdje izvan njezine zajednice postoji mogućnost za boljom budućnosti pa je, odmah nakon mature, spakirala kofere i odselila u Nashville. Nadala se da će joj pjevanje i pisanje pjesama ostvariti snove, što se na kraju i ostvarilo.

1967. godine izdala je svoj prvi album 'Hello, I'm Dolly'. Odmah ju je zamijetio Porter Wagoner i pozvao da u njegovom showu zamijeni pjevačicu Normu Jean. Prihvatila je ponudu, a zahvaljujući njoj, 'The Porter Wagoner Show' postao jedan od najgledanijih na televiziji u to vrijeme. Sedam godina je tamo pjevala dok nije odlučila nastaviti dalje, a Wagoner njezinu odluku nije dobro prihvatio.

AFP/Pixsell

Htjela ga je smiriti pa mu je napisala i drugi dan otpjevala pjesmu za rastanak pod nazivom 'I Will Always Love You'. Uspjela ga je raznježiti i dopustio joj je da otiđe. Ipak, idila nije dugo potrajala jer ju je kasnije Wagoner odlučio tužiti. Borili su se na sudu godinama, ali se na kraju pomirili i ostali prijatelji do kraja njegovog života.

Njezina oproštajna pjesma postala je veliki hit, ali ne samo zbog autorice. Naime, istu pjesmu proslavila je još jedna legenda, Whitney Houston, kada ju je otpjevala za film 'Tjelohranitelj'. Iako je manje poznato da je Dolly autorica legendarne pjesme, dobila je sve zasluge za nju.

- Kada ju je Whitney snimila, dobila sam sav novac od autorskih prava i kupila hrpu jeftinih perika - rekla je šaljivo pjevačica u razgovoru s Andersonom Cooperom za CNN.

Za tu pjesmu, koju je ranije htio otpjevati i Elvis Presley, dobila je milijune. Iako je voljela Elvisa, nije mu dala svoju pjesmu jer je uvjet njegovog menadžera bio da se odrekne polovine autorskih prava, što nije htjela.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Dolly Parton (@dollyparton)

Godine su brzo prolazile, a jednako brzo je rasla njezina pjevačka, ali i glumačka karijera. Ipak, nije joj samo vlastiti uspjeh bio motiv za odlazak iz malog mjesta. Nakon što je počela dobro zarađivati, odmah je u Nashville 'povukla' svoju braću, sestre, ali i njihove obitelji o kojima je skrbila.

Uvijek je govorila da ništa ne bi bilo moguće bez njezinog supruga, Carla Thomasa Deana (79), koji je od prvog dana njezinog 'novog života' bio njezina najveća podrška i najveći obožavatelj. Upoznali su se već prvi dan kada je Dolly stigla u Nashville. Ona, tada 18-godišnjakinja, stajala je s koferom ispred praonice rublja Wishy Washy i čekala da joj se opere rublje. Tada ju je zapazio Carl koji je prolazio pored praonice u bijelom kamionetu.

- Sunce će te opeći ako se ne skloniš s njega! - rekao joj je mladić.

Nastavili su razgovor, a Carl je kasnije rekao da je njegov život počeo kada je upoznao Dolly. Niti ona nije ostala imuna na njegov šarm. Rekla je da je bio prvi muškarac koji ju je gledao u oči, a ne grudi. Shvatila je to kao znak da je zainteresiran za nju, a ne samo njezine obline. Ubrzo je ljubav procvjetala, a on joj je bio neprestana podrška.

- Moja prva pomisao bila je da ću oženiti tu djevojku. Moja druga misao bila je 'Bože, što izgleda dobro' i to je bio dan kada je počeo moj život. Posljednjih 50 godina ne bih mijenjao ni za što na svijetu - rekao je romantični Carl povodom 50. godišnjice braka koju su proslavili 2016. i obnovili bračne zavjete.

Dolly Parton opens up on her career and personal life during ABC special interview

Pjevačica je u međuvremenu potpisala ugovor s Monument Recordsom koji je odgodio njihovo vjenčanje.

- Moja izdavačka kuća uložila je novac u mene i moju karijeru, stoga su od mene zatražili da pričekam godinu dana i onda se udam. Nisam željela čekati - prisjetila se Dolly.

Ipak, dvije godine nakon što su se upoznali, vjenčali su se u Ringgoldu u Georgiji 1966. godine. Pjevačica je tada već bila zvijezda pa su se htjeli vjenčati daleko od velikog grada i novinara. Lijepo vjenčanje održano je samo uz njezinu majku, svećenika i njegovu suprugu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Dolly Parton (@dollyparton)

Njezin samozatajni suprug već joj je na početku veze rekao da ne želi živjeti 'pod reflektorima' pa ju neće pratiti na nastupima i javnim događanjima, a ona je tu želju poštivala. Ipak, pokušao je pa se s njom pojavio na crvenom tepihu 1966. godine.

- Dolly, želim da imaš sve što želiš i sretan sam zbog tebe, no nemoj više nikada tražiti da te pratim na nekakav sličan događaj - rekao joj je tada.

Kako je odrasla u velikoj obitelji, htjela je i sama imati djecu. Ona i suprug su često o tome razgovarali, izabrali su i imena, no taj san im se nikada nije ostvario. Naime, Dolly je morala na histerektomiju, zbog čega nije mogla ostati trudna. Žalili su zbog toga, no kasnije se pomirili s time da neće moći imati djecu pa su svu svoju ljubav prenijeli na njezine nećake i nećakinje.

"Joyful Noise" Premiere - Los Angeles

Legendarna pjevačica, osim zbog glazbe, poznata je i po svome humoru, ali i izgledu. Nikada nije skrivala činjenicu da se podvrgnula brojnim estetskim zahvatima.

- Treba vam jako puno novca da biste izgledali ovako jeftino! Ako vidim da se nešto nabora i krene visjeti, odrezat ću, uvući i isisati - našalila se u razgovoru s Oprah Winfrey.

Tijekom karijere, prodala je više od 100 milijuna ploča diljem svijeta, 49 puta je bila nominirana za Grammyja, a devet puta ga je osvojila. Priznata je i kao glumica, pa je bila nominirana i za dva Oscara, tri Emmyja i Tonyja. Vlasnica je carstva Dollywood Company, tvrtke koja se bavi zabavnom industrijom i zapošljava tisuće ljudi. Jedna je od samo sedam glazbenica koje su osvojile nagrade za zabavljača godine Country Music Association.

POGLEDAJTE VIDEO:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana

Ekskluzivne fotografije: Ovako izgleda suprug bujne Slavonke, par se vjenčao u Međugorju...
SKRIVA GA OD DJEVOJAKA

Ekskluzivne fotografije: Ovako izgleda suprug bujne Slavonke, par se vjenčao u Međugorju...

Vatrena Claudia koja se proslavila izazovnim navijačkim kombinacijama tijekom Svjetskog nogometnog prvenstva u Katru, otkrila nam je da je sretno udana. Prisjetila se i najvažnijeg dana u svom životu