Obavijesti

Show

Komentari 0

Samo u Beču: Izložba za dva velikana, Dalija i Freuda...

Samo u Beču: Izložba za dva velikana, Dalija i Freuda...
4

Freud je jednom prilikom o Daliju rekao sljedeće: 'Taj mladić izgleda kao fanatik. Nikakvo čudo da u Španjolskoj imaju građanski rat ako tamo izgledaju poput njega'

VIDEO

Salvador Dali i doktor Sigmund Freud susreli su se dva puta. Britanski multimilijunaš, kolekcionar i Dalijeva mecena, Edward James je rekao kako tijekom susreta dvaju genija nije zaiskrilo. Neizostavno je spomenuti da je James upravo u vlasništvu slike ''Metamorfoza narcisa'' koju je Dali donio na sastanak sa Sigmundom Freudom u želji da psihoanalitičara uvjeri u svoju ''paranoično-kritičnu metodu''.

Dalijeva ambicija u Beču nije ispunjena. U tome ih je spriječila jezična barijera i Freudovo loše zdravstveno stanje što uključuje gluhoću. Bez obzira na to umjetnik je uspio nacrtati portret Freuda. No, jedno je sigurno. Dali je uspio ostaviti dojam na psihoanalitičara koji je u pismu Stefan Zweigu izrazio želju za analizom nadrealističnih slika.

''Mladi Španjolac s fanatičnim očima i neporecivom tehničkom vještinom me naveo da razmislim o svom mišljenju. Zapravo bi bilo jako zanimljivo analitički istražiti što je dovelo do toga da ovakva slika bude naslikana'' - dodajući da se već pri prvom pogledu naziru ozbiljni psihološki problemi.

Međutim taj susret s idolom je za Salvadora Dalija imao ključnu prekretnicu: završila je njegova fascinacija freudijanstvom!

James je svojim pismima također naveo kako je nakon spomenutog susreta 1938. godine Freud s njim podijelio mišljenje o Daliju: ''Taj mladić izgleda kao fanatik. Nikakvo čudo da u Španjolskoj imaju građanski rat ako tamo izgledaju poput njega.''

Izložba Dali-Freud se bavi psihoanalizom zvijezde nadrealizma. Kustosica izložbe Stephanie Auer kaže kako je Dali nosio opsesije i strahove iz djetinjstva kao psihološke smetnje. Na filmskim zapisima možemo vidjeti Dalijevog autoritativnog oca koji jede morske ježeve i ispija vino. Uz malo sunca ta hrana je imala psihodeličan utjecaj. Upravo se morski ježevi pojavljuju na puno Dalijevih slika. Oni označavaju život i smrt, erosa. Slikar je često govorio kako mu je zlo od toga što je njegova majka pretrpjela s ocem.

Neizostavno je spomenuti Dalijev incestoidni odnos s četiri godine mlađom sestrom. U analizi se navodi da to nije začuđujuće za tinejdžersko razdoblje.

Lopovi ukrali 10 Dalijevih djela u vrijednosti do 50.000 eura
Lopovi ukrali 10 Dalijevih djela u vrijednosti do 50.000 eura

Rezanje svoje kose Dali je povezao s kastracijom i ocem. Također je imao paranoje da ga slijede komunisti. U 50-ima je prolazio razdoblje opsesije koje je jako njegovao. Tada je bio ljubomoran jer je svu inspiraciju usmjerio na svoju muzu Galu.

Unatoč strogim mjerama zaštite od pandemije izložbu Dali- Freud u prekrasnom bečkom dvorcu Belvedere dnevno posjeti gotovo tisuću posjetitelja. Otvorili su je ovog tjedna španjolski kralj i kraljica Felipe VI i Dona Letizia tijekom posjeta austrijskom predsjedniku Alexanderu Van der Bellenu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Ekskluzivne fotografije: Ovako izgleda suprug bujne Slavonke, par se vjenčao u Međugorju...
SKRIVA GA OD DJEVOJAKA

Ekskluzivne fotografije: Ovako izgleda suprug bujne Slavonke, par se vjenčao u Međugorju...

Vatrena Claudia koja se proslavila izazovnim navijačkim kombinacijama tijekom Svjetskog nogometnog prvenstva u Katru, otkrila nam je da je sretno udana. Prisjetila se i najvažnijeg dana u svom životu
Odvratni komentari na suprugu igrača Arsenala, on oduševio: 'To je žena koju volim! Zauvijek'
'NIJE DOVOLJNO DOBRA ZA NJEGA'

Odvratni komentari na suprugu igrača Arsenala, on oduševio: 'To je žena koju volim! Zauvijek'

Lauren Fryer i Declan Rice prošle su godine dobilli sina, a britanka je zbog maltretiranja obrisala sve objave s društvenih mreža...