Obavijesti

Show

Komentari 36

'Šegrt' Mile: Zavolio sam glumu kada sam gledao 'Boška Buhu'

'Šegrt' Mile: Zavolio sam glumu kada sam gledao 'Boška Buhu'
6

REKORDER GLEDANOSTI Zagrebačkog osmaša Mileta Biljanovića nakon glavne uloge u dječjem filmu “Šegrt Hlapić” prolaznici su počeli prepoznavati na ulici

VIDEO

Tata me je, kad sam dobio ulogu Hlapića, primio za uho i rekao: ‘Zapamti, ti si još samo šegrt. Do majstora je još dug put’. Toga se držim i život mi se nije puno promijenio otkad je film u kinima, kaže Mile Biljanović (13), kojega je u glavnoj ulozi u filmu “Šegrt Hlapić” vidjelo više od 100.000 ljudi.

Filmska ekranizacija romana Ivane Brlić Mažuranić o pustolovinama postolarskog šegrta u samo 18 dana prikazivanja postala je najgledaniji hrvatski dječji film ikad. Hlapić, siroti dječak “malen kao lakat, veseo kao ptica, hrabar kao Kraljević Marko, mudar kao knjiga, a dobar kao sunce”, i jedan je od najomiljenijih likova hrvatske književnosti. Uz Mileta, glavne uloge igraju Ena Lulić kao Gita i Goran Navojec kao majstor Mrkonja. Biljanović se u glumu zaljubio nakon što je pogledao “Boška Buhu”, partizanski dječji film Branka Bauera iz 1978.

- Gledao sam ga svaki dan, a jednom sam ga pogledao šest puta zaredom. Znao sam ga napamet kad sam počeo glumiti pred sestrama - kaže zagrebački osmaš, koji i privatno voli nositi kape poput Hlapića. 

Nakon glavne uloge, dodaje, počeli su ga prepoznavati na ulici. 

Nekad su se za djecu radile vrhunske serije poput “Smogovaca” i filmovi poput “Vlaka u snijegu” ili “Družbe Pere Kvržice”, a onda je nastupila suša. Djecu je u kina prije nekoliko godina vratio “Koko i duhovi” s 86.000 gledatelja. Podjednako je uspješan i “Zagonetni dječak”, nastavak dogodovština Ratka Milića Koka, junaka serije knjiga Ivana Kušana, koji se još prikazuje u manjim kinima. Kritičari su hvalili i film “Duh u močvari” Branka Ištvančića iz 2006. koji je dobio nagradu Sila film festivala u Italiji. Radnja prati grupu djece i njihove pustolovine u močvarnom pejzažu Kopačkog rita.

Nastavak filma o Koku kupite na kioscima

DVD “Zagonetni dječak” možete kupiti na svim kioscima i poštanskim uredima za 29,90 kuna. Nastavak filma o Koku na festivalu u Puli osvojio je Zlatnu Arenu za kostimografiju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 36
VIDEO

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana

Ekskluzivne fotografije: Ovako izgleda suprug bujne Slavonke, par se vjenčao u Međugorju...
SKRIVA GA OD DJEVOJAKA

Ekskluzivne fotografije: Ovako izgleda suprug bujne Slavonke, par se vjenčao u Međugorju...

Vatrena Claudia koja se proslavila izazovnim navijačkim kombinacijama tijekom Svjetskog nogometnog prvenstva u Katru, otkrila nam je da je sretno udana. Prisjetila se i najvažnijeg dana u svom životu