Obavijesti

Show

Komentari 147

'Seksipil je naš zaštitni znak, čini nas jačima i jamči uspjeh'

'Seksipil je naš zaštitni znak, čini nas jačima i jamči uspjeh'
23

Ideal ljepote mijenjao se kroz povijest, neovisno o osobnim ukusima. Nekad su to bile žene izraženih oblina, nekad neizraženih. Novi serijal 24sata vodi vas kroz ispovijesti hrvatskih seks bombi

VIDEO

Izazovne obline, oskudna obleka, prodoran pogled... Danas je takav kadar učestala pojava na profilima društvenih mreža anonimaca koji, sve češće i agresivnije, izgledom pokušavaju zaraditi koji ‘lajk’ više. Društveni trendovi tjeraju mnoge na to da žele postati zapaženi na račun izgleda ne bi li si olakšali ostvarivanje nekog, uglavnom, poslovnog cilja ili ambicije.

No što kad seksepil obilježi ili definira nečiji životni stil? Koja je cijena ljepote i seksepila? Kako se pjevačice, glumice i voditeljice nose sa statusom seks-simbola i što im on uopće donosi? Teret ili slavu? Bolju poslovnu priliku ili društvenu kritiku? Uspjeh ili ponor?

U serijalu 24sata ‘Biti seks-simbol’ ljepotice koje su obilježile svojim izgledom protekle dekade u svojim ekskluzivnim ispovijestima govore o tajnama, usponima i padovima.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:39

Ideal ljepote mijenjao se kroz povijest, neovisno o osobnim ukusima. Nekad su to bile žene izraženih oblina, nekad neizraženih.

Francesco Petrarca je, primjerice, obilježio povijest književnosti zbog ljepote i ljubavi prema Lauri.

Mostarski, pak, rock pjesnik Meho Džeger imao je cijelu plejadu ljepotica koje su ga nadahnule da napiše neke od najljepših stihova, otvoreno se poigravajući s erosom, katkad i sirovo, pa je tako opjevao svoje seks-simbole - od Cune, preko Jelisavete, pa do Nijaze i tako ih učinio besmrtnima.

Mušku maštu, a i poneku žensku, raspaljivale su uglavnom žene koje su bile ili još su slavne.

Lile: Zvali su me The Body, a u svojoj prošlosti nemam ni mrlju
Lile: Zvali su me The Body, a u svojoj prošlosti nemam ni mrlju

Marilyn Monroe je zaludjela tad najmoćnije muškarce svijeta - američkog predsjednika Johna Kennedyja i brata mu Bobbyja. Nije zalud ona narodna da je lijepa žena u stanju zavaditi dva oka u glavi. A muške oči gledaju, makar i razroko, svaku ženu.

Protokom vremena, u modernom svijetu žene su, nasreću, samostalne, samosvjesne, odgovorne, pa i u mnogo životnih i profesionalnih polja bolje i uspješnije od muškaraca. Nestala je nepravedna podjela na muške i ženske poslove. Žene lete u svemir, vode nacije, umjetnice su, znanstvenice... Nisu objekt. One su subjekt. Ali uvijek će biti privlačne muškom spolu, seksepilne i predmet želja, što je sasvim ljudski.

Na Dori pjevaju Bačić, Nižetić, slijepa Hrvatica iz The Voicea...
Na Dori pjevaju Bačić, Nižetić, slijepa Hrvatica iz The Voicea...

Seks se nekad zlorabi kao moćno političko oružje, nekad kao dokaz moći. No seks je zapravo iskreni užitak i dokaz dubokog povjerenja partnera. Nije stoga čudno što žene postaju predmet želja ili jednostavno divljenja. Stoga će se seks-simboli uvijek postojati.

Primjerice, Severina je bila i još jest seks-simbol. Nije to postala zbog svog poznatog filma.

Povratak: Severina je nakon afere ponovno na pozornici...
Povratak: Severina je nakon afere ponovno na pozornici...

Ona je to bila i prije zbog svojeg nastupa, stava i šarma, a ne isključivo zbog ženskih atributa.

- Sevka je uvijek bila lijepa, poželjna. Mislim da je sad u najboljim godinama, Majka je, uspješna je, lijepa, sama sebi određuje život. Nije mi postala seks-simbol zbog onog filmića na jahti. Ja bih sa Severinom istopio sve svoje masne naslage, samo kad bih mogao - otvoreno nam govori jedan prosječni Hrvat, obiteljski čovjek u najboljim godinama, libida višeg od Tulovih greda.

- Nemoj mi otkrivati identitet da me se žena ne bi odrekla oglasom u 24sata. Ali zbog Sevke bih priznao čak i da HDZ dobro vodi državu. Jaoooo. Sevka, željo moja - govori nam ovaj građanin neodgojen u tradicionalnom duhu.

Jesu li zapravo seks-simboli prikaz idealne ljepote, u ovom slučaju žene? Može biti, ali i ne mora.

Nives: 'Ne razmišljam o udaji, ali željela bih imati još djece'
Nives: 'Ne razmišljam o udaji, ali željela bih imati još djece'

Antičkim Grcima je fizička ljepota simbolizirala duhovno i moralno savršenstvo. Stoga su idealizirali ljudsko tijelo.

Pojavom filmskih i televizijskih kamera, Olimp se preselio u Hollywood, a simboli ljepote i privlačnosti mijenjali su se kao na traci, utjelovljeni od Audrey Hepburn, Sophije Loren, pa do Monice Bellucci.

Ako ljepotu svodimo isključivo na fizički izgled, ostat će nam samo ono oku prijatno, odnosno čista seksualnost i umjetno stvorene predodžbe o ljepoti.

Tina Katanić u dramatičnom je spotu ošamarila Igora Cukrova
Tina Katanić u dramatičnom je spotu ošamarila Igora Cukrova

Pa ipak, matematički izražena ljepota u mjerama 90-60-90 nije konstanta niti je zapravo ikad bila važna da neka žena postane seks-simbol.

- Tko bi Lani Jurčević mjerio bokove metrom ili poprsje – otvoreno se toj tezi usprotivio još jedan prosječan Hrvat srednjih godina. Lana otvoreno koketira s erotikom, ali joj ona nije svrha. Ideal ljepote tako nije jedini i isključivi razlog zašto netko postaje seks-bombom.

Primjera za to ima diljem društvenih mreža, na kojima oku ugodne i predivne žene i djevojke imaju mnoštvo pratitelja, ali su u usporedbi s Lanom Jurčević tek seks-petarde.

Vremenom se i scena na kojoj se stvaraju i pojavljuju seks-simboli mijenjala. U posttelevizijskom dobu velike ekrane zamijenio je internet, YouTube. U tom moru predivnih, oku ugodnih ljudi, i žena i muškaraca, teško je postati zvijezda, a kamoli to ostati. Onima koji i uspiju, novi trendovi jednostavno ugase stari sjaj.

To nije slučaj s, primjerice, Lidijom Bačić. U vremenu kad svatko može snimiti pjesmu i montirati spot doslovce mobitelom i na mobitelu, Lidija privlači vojsku obožavatelja i obožavateljica.

Je li samo estrada “tvornica” seks-simbola? Ako bismo estradu prihvatili samo kao industriju zabave, onda se komotno može reći da nije.

Primjer je televizijska novinarka Mirta Šurjak - lijepa, pametna, šarmantna osmijeha, ova predivna žena mami muške uzdahe, a ni ženama nije mrsko komentirati njezinu privlačnost ili stil.

Tina Katanić, prezentatorica igara na sreću, sličan je primjer. Djeluje krhko, a zapravo je čvrsta, nježna, i svakako spada među seks-simbole.

Jedan od fenomena je svakako Nives Celzijus. Godinama je pozornost privlačila, i sad privlači, izazovnim fotografijama, svjesna svoje erotičnosti, poželjnosti i muške žudnje. Zrela, samosvjesna žena, odlučila se okušati i u pisanju knjiga.

Zašto su Severina, Lana, Lidija, Tina i Nives posebne? Što to one imaju, a nemaju druge žene?

Imaju, zapravo, sve što ima svaka žena, ono nešto, onaj nepoznati faktor, koji kao magnet privlači poglede, želje, maštu...

Ali one su svjesno odlučile, svojom voljom, iskoristiti taj faktor X, ono nešto, bilo zbog svojega posla ili jednostavno zbog svojeg užitka. Bitno je da one u tomu uživaju.

Bilo kako bilo, ti seks-simboli golicat će maštu masa, a izabranicima svojega srca, sretnicima ili sretnicama, tko zna što još...

Goran Matijašec

I Ameri govore: Antonija je lijepa do bola

Lijepa Šibenčanka Antonija Mišura Sandrić (30) postala je svjetska senzacija nakon što su je primijetili američki mediji tijekom jedne košarkaške utakmice.

Nakon toga život joj se uvelike promijenio.

Pojavljivala se na ljestvicama najseksepilnijih sportašica svijeta i postala je svjetski hit.

Ali i ostala skromna. Košarka joj je i dalje najveća ljubav...

Sevki ni pornoafere ne diraju tron

U dva navrata današnja gospođa Kojić (46) našla se u javnom skandalu radi vrućih kadrova koji su ‘preplavili’ internet. Umirala je od srama, pričala je Severina, nedugo nakon što je osvanula njezina snimka s Milanom Lučićem. Ljetos se za svoje golišave fotke nikome nije pravdala. Ipak je ona ikona.

Zagreb: Koncert Severine uveličao otvorenje Designer Outlet Centra

Tina želi da je zaborave

Nerado se proteklih godinu dana Tina Katanić (34) pojavljivala u javnosti. Šuška se kako su joj dozlogrdili komentari na račun izgleda. A Tina se s raskošnim oblinama ipak s dobrim razlogom smješkala s brojnih jumbo plakata. Nekadašnja kraljica Hrvatske danas želi pasti u zaborav.

NAJVEĆI FEJKERI ZODIJAKA: Blizanci pred vama govore jedno, a kad odete, okrenu priču. No, Vage su još gore

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 147
VIDEO

Marija Šerifović o sinu: 'Nisam ga nazvala kako sam htjela jer su mi rekli da je to ime za psa'
ISPRIČALA DETALJE O MAJČINSTVU

Marija Šerifović o sinu: 'Nisam ga nazvala kako sam htjela jer su mi rekli da je to ime za psa'

Marijin sin Mario će početkom svibnja napuniti pet mjeseci, a pjevačica je otkrila zašto se odlučila za to ime, tko joj je najveća podrška i zašto ne voli dijeliti sinove fotografije

FOTOGALERIJA Prve zajedničke fotke Vlatke Pokos i njezinog devet godina mlađeg dečka!
U MAKARSKOJ

FOTOGALERIJA Prve zajedničke fotke Vlatke Pokos i njezinog devet godina mlađeg dečka!

Vlatka se za ovu prigodu odlučila za bijelo odijelo, a ispod je nosila zelenu košulju. Većeslav je nosio sako, plavu košulju i traperice
Vlatka Pokos otkrila nam je da opet ljubi, a sad pokazala kako uživa u 'najdražem društvu'...
ČAROBNI DAN

Vlatka Pokos otkrila nam je da opet ljubi, a sad pokazala kako uživa u 'najdražem društvu'...

Bivša pjevačica i voditeljica u vezi je s Većeslavom Holjevcem, bivšim ragbijašom i unukom istoimenog bivšeg gradonačelnika Zagreba