Obavijesti

Show

Komentari 65

Sestre Sandić: 'Za kafanski keš moraš biti i dobar psiholog...'

Sestre Sandić: 'Za kafanski keš moraš biti i dobar psiholog...'
5

Sestre Sandić su pjevale etno glazbu, a Milena i Stojče sad u kafanama i klubovima zabavljaju Hrvate. Daleko su još od zarade kojom se mogu dičiti drugi pjevači, ali imaju velike snove

VIDEO

Težak je kruh kafanskih pjevačica. Besane noći, razvučeni osmijeh i kad im se plače te potpetice koje izazivaju vertigo na sam pogled. No kad uspiju, tramvaj zamijene luksuznim limuzinama, a oronulu kadu svojom jahtom. Kad im netko zamjeri drugorazredne pjesme, one se sjete prvorazrednog luksuza u kojem žive. U serijalu o životu kafanskih pjevačica donosimo njihove životne priče u kojima otkrivaju tko najbolje kešira, a tko ih “zaboravlja” platiti. Mnoge su karijeru gradile upravo u zagrebačkim noćnim klubovima u vrijeme kad nije bilo popularno javno reći da si ljubitelj cajki...

Sestre Sandić - Marija, Stojče i Milena, glasnice su izvježbale još kao djeca u istoimenoj etno grupi. Milena i Stojče danas pjevaju po kafanama i klubovima te sanjaju o velikim karijerama. Obje su zabavljale hrvatsku publiku, a Milenu se i dalje svakoga petka može vidjeti u našem urnebesnom klubu. Daleko su još sestre od zarade kojom se može dičiti, primjerice, Sandra Afrika, ali imaju velike snove.

- Nikad se nisam ugledala na druge, uvijek sam se trudila biti svoja i sanjati veliku karijeru. Volim muziku. U mojem repertoaru, kao i u ‘play listama’, može se naći sve i svašta jer svaka muzika liječi dušu - kaže nam Milena, čiji su pjevački talent, kao i kod sestara, otkrili njezini roditelji. Od njih tri samo se Stojče okušala u najpoznatijem srpskom pjevačkom talent showu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Bilo je to 2013., kad je postala punoljetna. U pratnji su joj bili sestre, prijateljica i roditelji. Nitko joj u žiriju nije dao prolaz pa su sestre i zaplakale, no Stojče je to stoički izdržala sa smiješkom. Okanila se procjena stručnjaka te primila kafana i klubova. Istim putem ide i Milena, koju talent-emisije nikad nisu zanimale.

- Nikad nisam sanjala o toj i sličnim emisijama. Vjerovala sam da ću i bez toga napraviti uspjeh. Još idem ka svojem cilju i snovima - iskreno će Milena. Smatra da se rodila s talentom pa pjevačke škole nije pohađala.

- Pjevačko znanje stekla sam pjevajući tradicionalnu muziku, a rodila sam se s talentom. Radila sam mnoge poslove u tinejdžerskim danima i nikad se nisam toga stidjela. Uvijek sam bila ponosna na sebe jer od roditelja odavno nisam uzimala novac. U odnosu na te tinejdžerske poslove pjevanje se svakako više isplatilo - kaže Milena, koja se, ističe, nikad ne bi posramila zbog pjevanja u kafanama.

- Svi znamo da je u kafanama najbolji bakšiš. Svakako ne treba zaboraviti odakle smo došli. Smatram da se trebamo ponositi time kad steknemo velike uspjehe i osvrnuti se na to što smo sve postigli - kaže Milena. 

Kafanske pjevačice često ističu kako moraju biti i psihijatri bez diplome jer se moraju nositi s mnoštvom različitih ljudi i karaktera. Nekad pjesma nije dovoljna.

- Vrlo često se susrećem s raznim profilima ljudi. Ovaj posao me je naučio da budem psiholog i procijenim ljude, čak i predvidim situacije. Tako da sam naučila balansirati i biti dobra sa svima, a ipak ostati na distanci - kaže Milena, koja ne otkriva je li zauzeta pa odgovara poput iskusne političarke: “Svaka lijepa djevojka ima udvarače bez obzira na to je li pjevačica. S time se nosim kao i sve druge djevojke. Kad je ljubav prava, smatram da ne postoje prepreke”.

Ističe da se ne sjeća neugodnih situacija s nastupa jer se ne osvrće na loše stvari u životu.

Posao kojim se bavi smatra zahtjevnim, ali kaže: “Ako predano radite i volite to što radite, ništa nije teško”. Na pitanje ima li u planu sa sestrama osnivanje benda ili zajedničke nastupe, kaže: “U mlađim godinama imale smo etno grupu Sestre Sandić. Sad je svaka krenula svojim putem, ali sigurno ćemo kad-tad ponovno udružiti naše glasove”. 

Mica Trofrtaljka: 'Branila sam se pištoljem od obožavatelja...'
Mica Trofrtaljka: 'Branila sam se pištoljem od obožavatelja...'

Dok kafanske pjevačice u usponu stidljivo govore o svemu što taj posao nosi, kako njihov život izgleda, ispričala nam je naša najstarija kafanska pjevačica Višnja Vitas (52). 

Ona je u kafanama ostavila svojih tri desetljeća. Nema nekretnina, auta i jahti, ali ima psića Atosa, kojega joj je poklonio gazda Momo. Ima i malu trgovinu sa slatkišima te zahvaljujući njoj, kako sama voli reći, i “300 svoje dječice”.

- Težak je kafanski kruh, iako sam na početku mislila kako radim što volim i još me za to nagrade. No to je kruh bez sigurnih primanja. Nekad u noći zaradite ono za što se netko muči cijeli mjesec, ali ima perioda kad su napojnice skromne. S godinama sam naučila kako živjeti s takvim oscilacijama u primanjima i nikad nisam ostala bez novca. No mnoge pjevačice pokleknu u doba ‘suše’ - otvoreno će Višnja. Pojasnila je da u doba suše mnoge pjevačice pobrkaju pjevanje s prostitucijom.

Sandra: Aute i jahtu zaradila sam pjevajući upravo Hrvatima
Sandra: Aute i jahtu zaradila sam pjevajući upravo Hrvatima

- To naprosto prezirem - kaže Višnja, koja zna više od 3000 pjesama na pamet. U kafanama se nagledala svega, no za razliku od mlađih kolegica, konkretno pojašnjava na što misli: “Gledala sam muškarce koji su dolazili s djevojkama pa se vraćali s njihovim majkama, gledala sam i one koji su dolazili sa ženama i imali s njima djecu pa ljubovali s njihovim sestrama... Smirivala sam podivljale tipove i opet se u kafanu vraćala”. Višnja nije samo pjevačica, ona je i glumica koju se može gledati u Kerempuhu i ITD-u.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

12:21
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 65
VIDEO

Bahra uputila savjet Dragani Mirković:  'Nije baš zgodno što nema nešto ušteđenog novca'
PODRŽALA PJEVAČICU

Bahra uputila savjet Dragani Mirković: 'Nije baš zgodno što nema nešto ušteđenog novca'

Ja bih se isto razvela od Tonija na Draganinom mjestu, rekla je Bahra Zahirović iz emisije 'Ljubav je na selu'

VIDEO Evo kako je Dragana Mirković prokomentirala svoj razvod: 'Ovo mi je jako teško'
SVLADALE JE EMOCIJE

VIDEO Evo kako je Dragana Mirković prokomentirala svoj razvod: 'Ovo mi je jako teško'

U trenutku kada je jedna od najvećih folk zvijezda Dragana Mirković (56) objavila da se rastaje nakon 24 godine braka sa suprugom Tonijem Bijelićem, sjedili smo s njom na kauču u njezinom dvorcu nadomak Beča. Poručila je da prolazi kroz jako teško razdoblje...
Dolores Lambaša danas bi imala 43 godine: Izgubila život nakon kobne prometne nesreće...
U SLAVONSKOM BRODU

Dolores Lambaša danas bi imala 43 godine: Izgubila život nakon kobne prometne nesreće...

U listopadu 2013. javnost je šokirala vijest o teškoj prometnoj nesreći u kojoj je Dolores Lambaša izgubila život