Obavijesti

Show

Komentari 18

Sjećate li se skandala s Dore? Jacques i Nina krivili HRT, Maji izbio požar, Sevki zamjerali folk

Sjećate li se skandala s Dore? Jacques i Nina krivili HRT, Maji izbio požar, Sevki zamjerali folk
8

Na Dori se pjesme i autori natječu od 1993. godine. Od tada smo imali niz skandala. Prvi datiraju još iz 90-ih, a posljednji iz 2021. godine kada je pobijedila Albina ispred Nine Kraljić

VIDEO

Hrvatsko natjecanje za pjesmu Eurovizije, Dora se održava još od 1993. godine. Na samom tom početku bila je puna sjaja, zanimale je sve autore, diskografe i pjevače. Nju se iščekivalo, a kasnije i komentiralo. Bila je nešto posebno. Pjesme se nisu trebale isticati agresivnim PR-om, svi su bili složniji. Sjedilo se za istim stolom i ludo zabavljalo. No, s vremenom se dosta toga promijenilo. Počeli su prvi skandali, a pjesme su kod publike prolazile sve slabije.

Za pobjedu na Dori 1994. s pjesmom 'Nek ti bude ljubav sva' Tonyja Cetinskog (50) šuškalo se tada iz tabora konkurenata kako je riječ o kupljenim glasovima. Naime, Đani Maršan (77) također se te godine natjecao na Dori te je bio uvjeren da je glasovanje namješteno. I u godinama koje slijede bilo je mnogo izvođača koji su smatrali da je baš njihova pjesma trebala pobijediti.

Vatrena atmosfera nastavila se na Dori i iduće godine. Doduše, ovaj put je doslovno bilo vatreno, nakon što je prilikom proglašenja pobjednice Maje Blagdan na sceni izbio požar. Srećom, nije bilo većih posljedica niti ozlijeđenih. 

Maja Blagdan (51) je te godine u polufinalu Eurovizije bila tek 19., ali u finalu je osvojila četvrto mjesto, što je jedan od najvećih preokreta u povijesti Eurovizije. A te godine dogodila se i jedna od najvećih glazbenih nepravdi na Dori. Na sceni su se pojavile Divasice s odličnom pjesmom 'Sexy Cool', koja je postala hit u Hrvatskoj, no na Dori su bile tek desete. 

Skandala nije nedostajalo ni 1999. godine kada je pobijedila Doris Dragović (60) sa singlom 'Marija Magdalena'. Pobjedničku pjesmu potpisao je par Huljić, a lobiranje za našu delegaciju u Izraelu odradila je Ksenija Urličić (82).

Doris je svoju pobjedu zasluženo odnijela, a za nju nije dobila ni riječ pohvale. Mnogi konkurenti nisu joj htjeli pružiti ruku, a kamoli čestitati ili pohvaliti ju. Nisu tada dobro podnijeli poraz. No, Dragović nije jedina koja je imala takav tretman.

2001. godine na Dori je pobijedila Vanna (51) sa singlom 'Strune ljubavi'. Pobjedničku pjesmu potpisao je Tonči Huljić. Iako je bila u visokoj trudnoći, dio konkurenata ju je napao, a tvrdili su da je pobjeda namještena zato što je pjevačica u drugom stanju.

Pet godina kasnije skandal i kod Severine (49). Doživjela je prvo osporavanje njene pobjedničke pjesme 'Moja Štikla'. Završila je na solidnom 12. mjestu na Eurosongu. Najveće zgražanje tada je pak kod mnogih izazvala njezina crvena haljina koja je otkrila, govorili su, malo previše.

Mnogi su se tada zabrinuli za imidž Hrvatske, a počeli su i postavljati pitanja o samoj pjesmi. Severina je za pjesmu tvrdila da je hrvatski folklor, a ne turbofolk kao što su joj mnogi zamjerali.

2004. Jacques Houdek (40), poznat po svom temperamentu i brzom jeziku, izrazio je nezadovoljstvo kada je pobjedu odnijela Daria Kinzer (33). Optužio je organizaciju da mu je onemogućila pravedno nadmetanje u finalu, odnosno da nisu osigurali tehničku pravilnost pri glasanju.

Hrvoje Jelavić/Pixsell

Na Doru se 2007. godine vratio Alen Vitasović (53) i to po osmi put. Često je ukazivao na probleme s navodnim namještanjem natjecanja, a njegovi ispadi nerijetko su bili motivirani i pokojom čašicom alkohola.

Poslušajte sve pjesme koje će se natjecati ove godine na Dori
Poslušajte sve pjesme koje će se natjecati ove godine na Dori

Posljednji skandal na Dori je onaj iz 2021. Pobijedila je Albina Grčić (23) sa singlom 'Tick -Tock'. Hrvatsku verziju pjesme potpisala je Tihana Buklijaš Bakić, a englesku Max Cinnamon. Iako je Albina svoju pobjedu odnijela sa uvjerljivo najviše glasova, Nina Kraljić (29) tvrdila je kako je natjecanje potpuno namješteno. Tada se o svemu oglasila na društvenim mrežama.

- Nina, kako se osjećaš? Mix ti je bio najgori i nismo doslovce mogli zvati za tebe jer je javljalo da broj ne postoji i očito je da su te s razlogom stavili kao prvu izvedbu. Što misliš o organizaciji i je l' istina da si slušala u vlastite in ear slušalice pjesmu ‘Tick-Tock’, a ne svoju na vlastitoj tonskoj probi? - napisala je sarkastično Nina uz video na kojem pleše.

Mlađoj kolegici nije htjela čestitati smatrajući da ju je produkcija oštetila jer su svi lobirali za pobjedu Albine. Tada je Kraljić zaključila kako se na Doru više nikad neće prijaviti. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

Sjećate li se Claudie Beni? Za 24 sata pričala o Dori i nestanku sa scene: 'Nisam bila za estradu...'
POBIJEDILA NA DORI 2003.

Sjećate li se Claudie Beni? Za 24 sata pričala o Dori i nestanku sa scene: 'Nisam bila za estradu...'

Pjevačica se vraća s grupom Teens nakon više od 20 godina pauze, prisjetila se nastupa na Eurosongu, ali i iznenadnog odlaska sa scene

Sjećate se Petre iz 'Zabranjene ljubavi'? Ovako danas izgleda
GLUMICA

Sjećate se Petre iz 'Zabranjene ljubavi'? Ovako danas izgleda

Anita Berisha proslavila se ulogom Petre u seriji 'Zabranjena ljubav' koja se počela prikazivati 2004. godine