Obavijesti

Show

Komentari 3

Shakespeare je preživio kugu, a Walt Disney španjolsku gripu

Shakespeare je preživio kugu, a Walt Disney španjolsku gripu
6

Kuga, tifus, španjolska gripa, HIV, malarija – samo su neke epidemije koje su protutnjale svijetom i od kojih su umirali i običan puk, ali i pisci, slikari, pa i državni poglavari i vojskovođe

VIDEO

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Prisjetila se potresa: Stepenice su se srušile čim smo pobjegli

Još od antičkih vremena pa sve do danas epidemije su mijenjale sudbinu čovječanstva, utjecale na sve segmente života mnogih zajednica i država, pa i kontinenata. No, utjecale su i na kulturu, pa je tako i s najnovijom pandemijom korona virusa. 

Korona virus u Kini izravno je utjecao i na Hollywood. Prihodi od kineskih ulaznica u tri tjedna od 24. siječnja, kada su mnoga kina počela zatvarati vrata zbog straha od virusa, ukupno su iznosila 3,9 milijuna dolara. Prethodne godine, prihod za to isto razdoblje od tri tjedna - koji je bio neposredno nakon Kineske nove godine, povijesno je bio jedan od najisplativijih u povijesti kinematografije – zaradili su od prodaje 1,52 milijarde dolara.

POGLEDAJTE VIDEO O KORONA VIRUSU:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Pokretanje videa...

02:55

Sličan pad prihoda očekuje se i od kino-ulaznica u Europi. No, prekinuta su i snimanja novih filmova. Paramount je obustavio produkciju 'Misija: Nemoguće' u Veneciji, gdje su filmaši u početku planirali snimanje u trajanju od tri tjedna.  Tom Cruise nije ni došao na set zbog situacije u Italiji. 

Mission: Impossible Fallout Premiere - Washington DC

Rolling Stonesi su odgodili svoju turneju po Americi koja je trebala početi krajem travnja. Kako sad stvari stoje u Francuskoj, neće se održati ni Filmski festival u Cannesu sredinom svibnja.

DPA/Pixsell

Korona virus jači je i od James Bonda. Film ćemo vidjeti tek za sedam mjeseci. Producenti su rekli:

- Nakon što smo pažljivo proučili situaciju i procijenili globalno tržište i kinodistribuciju, odlučili smo se za ovakav potez. Ovo bi trebao biti posljednji James Bond u kojem slavnog junaka igra Daniel Craig

Svjetska premijera trebala je biti 31. ožujka u Royal Albert Hallu u Londonu.

- Samo jedna osoba, koja možda ne pokazuje ni simptome, mogla bi zaraziti ostatak publike. Takvu reklamu doista ne želimo, poručili su producenti. 

Premiere

Vratimo se malo i u povijest. Kuga je širom svijeta odnijela mnoge živote, a samo u Europi sredinom 14. stoljeća harala je pandemija koja je u četiri godine usmrtila milijune ljudi. I danas u mnogim srednjovjekovnim crkvama postoje freske s motivima plesa mrtvaca koje zapravo prikazuju pandemiju kuge. Mnoge knjige, a u suvremeno doba i mnogi filmovi tematiziraju kugu, pa je tako ova davno iskorijenjena bolest i danas sastavni dio naše kulture. 

Kuga, tifus, španjolska gripa, HIV, malarija – samo su neke epidemije koje su protutnjale svijetom i od kojih su umirali i običan puk, ali i pisci, slikari, pa i državni poglavari i vojskovođe zbog čega su se mijenjale i granice država.

Shakespeare portrait unveiled

Srećom epidemiju kuge je preživio Shakespeare. Neki šekspirolozi tvrde da je upravo zahvaljujući toj epidemiji svijet danas bogatiji za njegova najbolja djela, poput 'Kralja Leara', 'Macbeth', 'Antonije i Kleopatra'. Naime, dok je kazališnim trupama, slično kao i danas, bio zabranjen rad zbog pandemije, Shakespeare je zatvoren u kući imao vremena u miru pisati nova djela. Dapače, neki tvrde da je u to vrijeme bilo još talentiranih mladih pisaca ali ih je većinu pobila kuga, pa je i to jedan od razloga zašto je Shakespeare i danas tako slavan. 

Ipak, njegova obitelj nije ostala netaknuta. Dvije sestre – Joan i Margaret umrle su kao bebe, a kuga je usmrtila i Shakespeareovog sina Hamneta kad je imao 11 godina, pa je ova tragedija potaknula slavnog pisca na stvaranje 'Romea i Julije'. 

Prije sto godina, točnije 1918. godine pandemija 'španjolske gripe' jedna je od najgorih koju pamti čovječanstvo. A umrli su i mnogi umjetnici. Jedna od žrtava je i austrijski slikar Gustav Klimt koji je imao 58 godina. Od ove gripe umro je i slovenski pisac Ivan Cankar. Ali je gripu prebolio norveški slikar Edvard Munch, autor potresne slike 'Krik'.

Gripa je poštedjela i Walta Disneya koji je tad imao 17 godina i iz sasvim avanturističkih pobuda se pridružio jedinicama Crvenog križa u Europi. A onda je upao u pravi pakao i pomagao teško oboljelim ljudima. Srećom, preživio je pandemiju, i razveselio milijarde djece širom svijeta stvarajući omiljene nam junake crtanih filmova.  

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Prisjetila se potresa: Stepenice su se srušile čim smo pobjegli

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Vlatka Pokos u vezi je s unukom najpoznatijeg gradonačelnika Zagreba: 'Istina je, sretna sam!'
'ONA JE CENTRALNA FIGURA'

Vlatka Pokos u vezi je s unukom najpoznatijeg gradonačelnika Zagreba: 'Istina je, sretna sam!'

U vezi smo. Dogodilo se prije dovoljno dugo vremena, ali ne želim ići u detalje, rekla nam je pjevačica i voditeljica

ANKETA Ove djevojke bore se za titulu Miss Universe Hrvatske: Što mislite, koja će pobijediti?
UPOZNAJTE 15 FINALISTICA

ANKETA Ove djevojke bore se za titulu Miss Universe Hrvatske: Što mislite, koja će pobijediti?

Tek će jedna od nekoliko tisuća djevojaka, koje se godišnje diljem svijeta prijavljuju na najprestižnije natjecanje na svijetu, Miss Universe, ima priliku za svjetski mandat i krunu.
Stjepan Vukadin oglasio se oko odlaska Melkiora i Damira iz 'Masterchefa': 'Hvala za sve!'
VIŠE NEĆE BITI U ŽIRIJU

Stjepan Vukadin oglasio se oko odlaska Melkiora i Damira iz 'Masterchefa': 'Hvala za sve!'

Melkior Bašić i Damir Tomljanović odlaze iz žirija 'MasterChefa', a njihov kolega Stjepan Vukadin sad je podijelio njihovu zajedničku fotografiju