Obavijesti

Show

Komentari 16

Slijepi Pavao Anić voli 'gledati' filmove i igrati Playstation

Slijepi Pavao Anić voli 'gledati' filmove i igrati Playstation
7

VEDROG DUHA Sljepoća za Pavla ne predstavlja problem jer s ocem i majkom vozi bicikl, imitira komičara Čkalju, a zbog lijepoga glasa zovu ga ‘Čovjek od sevdaha’

VIDEO

Pavao Anić (20) rođen je bez vida, ali ovog nadarenog mladića iz Mošćenice kraj Siska to nije spriječilo da se aktivno bavi glazbom te prijavi na zabavni show “Supertalent” Nove TV.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:23

- Ja zapravo živim sevdah. Primijetio sam da je dosta rijedak u Hrvatskoj, pa sam se odlučio prijaviti na ‘Supertalent’ kako bih predstavio sevdah kao umjetnost. Vrlo je cijenjen i zovu ga bosanskim bluesom - kaže Pavao.

Nastupao s Halidom

Za nastup u showu pripremio je pjesmu Zekerijaha Đezića “Vječni sevdah”, uz koju je zasvirao harmoniku.

- Pjevati sevdah sam počeo sa sedam godina, a svirati harmoniku s deset. Iako sam išao pet godina u glazbenu školu i svirao klavir, prevladala je ljubav prema harmonici - kaže Anić. Dodaje kako je instrument naučio sam svirati, a pomoglo mu je i to što njegovi roditelji, otac Jurica i majka Natalija, znaju svirati harmoniku. Mladi Siščanin ima i svoju pjesmu “Mostar grade”, za koju je napravio glazbu i osvojio nagradu na Festivalu narodne glazbe “Ilidža 2017.”.

- Moj idol je svakako Safet Isović. Strašno mi je žao što ga nisam imao prilike upoznati - kaže slijepi glazbenik. Dodaje kako je na dosadašnjim festivalima, na kojima je nastupao, upoznao Halida Bešlića, Hanku Paldum, Nedžada Salkovića, Seju Pitića, Almu Subašić, Zanina Berbića i brojne druge izvođače sevdalinki.

- Halid mi je super. Pratio sam ga ove godine na humanitarnom koncertu u Sisku - kaže Pavao. Jedan od ostvarenih snova mu je svakako i nastup u zagrebačkom Lisinskom, u kojem je pjevao prije tri godine.

- Bilo je predivno. Super atmosfera. Publika me prihvatila, a ja volim uveseljavati ljude - kaže Pavao kojeg prijatelji vole jer je iznimno humorističan mladić.

Slijep pogreškom doktora

- Bavim se i humanitarnim radom. Ove godine ću imati četvrti koncert u Petrinji za udrugu slijepih. Pomažem im skupiti novac - kaže Anić.

Mladi Siščanin je završio jezičnu gimnaziju, a studij je pauzirao zbog obuke orijentacije i kretanja. Želja mu je završiti pedagogiju.

- U gimnaziji sam bio jedina slijepa osoba, ali bilo mi je odlično. Imao sam elektroničku bilježnicu, a bio sam najbolji učenik u razredu - smije se Pavao. Siščanin se rodio slijep, a njegova majka tvrdi da može raspoznati samo razliku svjetla i mraka.

- Majka je imala komplikacije u trudnoći. Ranije sam se rodio i bio u inkubatoru. Doktori su mi kisikom oštetili centar za vid. Imao sam i brata blizanca koji, nažalost, nije preživio - kaže Pavao.

Unatoč toj obiteljskoj tragediji, slijepi glazbenik Pavao kaže da je sretan i zadovoljan životom. Ovih je dana s instruktorom na obuci hodanja sa štapom po Sisku, a nakon toga bi volio imati obučenog psa za slijepe.

- Zadovoljan sam napretkom. Kasnije prelazim u Zagreb gdje ću učiti hodati sa štapom oko studentskog doma, svojeg fakulteta i tramvajskih stanica. Tako da budem spreman za sljedeću fakultetsku godinu - kaže Siščanin. Dodaje kako treba ljude što više educirati o slijepim i slabovidnim osobama. Prije dvije godine je od petrinjskoga gradonačelnika Darinka Dumbovića dobio tandem bicikl koji rado vozi s ocem Juricom.

- Probušile su nam se gume, ha, ha. Vozio sam se ranije i na biciklu s dva kotača, ali sam se pošteno rasuo. Onako muški, pa sam odustao - smije se Anić.

'Razvaljuje' u Playstationu

U slobodno vrijeme se druži s prijateljima, vježba harmoniku i igra videoigre na PlayStationu.


- To su zapravo normalne igre, ali ja se orijentiram po zvuku. Mogu igrati samo borilačke tipa ‘Mortal Kombat’ i ‘Injustice’. To je borba jedan na jedan. Imam mnogo online prijatelja - kaže slijepi glazbenik. Tvrdi kako mu mnogi online igrači iz cijelog svijeta često ne mogu vjerovati kad im kaže da je slijep, a strancima zapjeva i sevdah.

- Kad pogledaju moj stil igre, samo ih čujem kako ispuste kontroler i sekundu kasnije kažu: ‘Oh, my God!’ - smije se Pavao. Osim toga, ima i profil na Facebooku oko kojeg mu pomažu roditelji. Čitaju mu komentare, a onda im on govori što da odgovore njegovim prijateljima i ljudima koji ga prate.

- Koristim i mobitel. Javljam se i sam, zovem ljude, jedino mi je teško pisati poruke jer svako slovo moram stisnuti dva puta, a kako mi je sitna tipkovnica, dosta promašujem. Deset puta se preznojim dok jednu poruku napišem - smije se. Rado voli pogledati, odnosno poslušati, i serije i filmove, pa imitirati omiljene glumce.

Imitira Čkalju i Nadarevića

- Iako ne vidim, i ja uvijek kažem gledao sam film. Ili vidimo se. Nemam problem s tim kad se ljudi zbune. Inače, najviše volim stare jugoslavenske filmove tipa ‘Kamiondžije’ i ‘Žikina dinastija’. Humoristične poput mene - kaže Pavao. Od glumaca najviše voli Miodraga Petrovića Čkalju, kojega voli imitirati i nasmijavati ljude.

- On mi je broj jedan kad trebam nekoga razveseliti. I Mustafa Nadarević - kaže Anić. Od slijepih osoba, najdraža mu je prijateljica Magdalena iz Čakovca, koju je upoznao na obuci slijepih.

- Kao brat i sestra smo. Volimo oboje glazbu i šalimo se - kaže.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

Ekskluzivne fotografije: Ovako izgleda suprug bujne Slavonke, par se vjenčao u Međugorju...
SKRIVA GA OD DJEVOJAKA

Ekskluzivne fotografije: Ovako izgleda suprug bujne Slavonke, par se vjenčao u Međugorju...

Vatrena Claudia koja se proslavila izazovnim navijačkim kombinacijama tijekom Svjetskog nogometnog prvenstva u Katru, otkrila nam je da je sretno udana. Prisjetila se i najvažnijeg dana u svom životu
Odvratni komentari na suprugu igrača Arsenala, on oduševio: 'To je žena koju volim! Zauvijek'
'NIJE DOVOLJNO DOBRA ZA NJEGA'

Odvratni komentari na suprugu igrača Arsenala, on oduševio: 'To je žena koju volim! Zauvijek'

Lauren Fryer i Declan Rice prošle su godine dobilli sina, a britanka je zbog maltretiranja obrisala sve objave s društvenih mreža...