Obavijesti

Show

Komentari 161

Stevo Karapandža u showu je otkrio tajne okusa djetinjstva

Stevo Karapandža u showu je otkrio tajne okusa djetinjstva
16

Natjecatelje 'Masterchefa' u srijedu je podučavala legendarna gastro-zvijezda Stevo Karapandža koji je prije više od dvadeset godina bio pionir televizijskog kuharstva

VIDEO

Kandidati su se još jednom našli u Gastroškolskim klupama. Časlav je s velikom željom očekivao novu Gastroakademiju jer bi svaki put nešto novo naučio. Prošli put njihovi 'učitelji' nisu bili Dino i Mate. Nedostajali su Marku Mateiju jer s njima kandidati imaju već uspostavljenu komunikaciju.

- Mi smo kuhari amateri i jako puno nam znači Gastroakademija. Žao mi je da nije svaki dan! - rekao je.

Ipak, ni danas ih nisu podučavali Dino i Mate već legendarna gastro-zvijezda Stevo Karapandža, koji je prije više od dvadeset godina bio pionir televizijskog kuharstva. Vjerojatno ne postoji osoba koja bi kandidatima i gledateljima bolje dočarala okuse djetinjstva u ovom tjednu niti netko tko se na ime ovog kralja TV kuhinje ne sjeti kulinarske emisije 'Male tajne velikih majstora kuhinje'.

Stevo Karapandža je danas vlasnik restorana 'Sonne' u Švicarskoj nedaleko Züricha, gdje i živi. U svom restoranu poslužuje tradicionalna hrvatska jela kao što su fuži s tartufima i brancin s blitvom, a danas je kandidatima demonstrirao četiri jela na, kako je rekao, 'njegov' način. To su gulaš, sarma, smuđ i teleća rolada punjena gorgonzolom. 

Tradicionalna hrvatska jela se jedu i u Švicarskoj

Prvo što je ovaj najpoznatiji kuhar bivše države demonstrirao kandidatima je bila sarma, budući da joj treba najviše vremena da se skuha. Objasnio je da postoje dva načina pripreme: da se meso dinsta prije same pripreme sarme i da se meso koristi svježe. On je pobornik drugog načina.

- Oduvijek sam bio predstavnik tradicionalne i klasične kuhinje - kaže za sebe.

- Švicarci su oduševljeni domaćom kuhinjom te su dobri gosti - dodao je.

Ovom pioniru televizijskog kuhanja se u prošloj sezoni Masterchefa naročito svidjela obrada temeljaca i umaka. Gosti u njegovom restoranu su u velikom postotku Švicarci koji se interesiraju za hrvatsku kuhinju i zemlju te za koje smatra da su divan i tolerantan narod.

- Kad primijete da je netko vrijedan, sva vrata mu se otvaraju - kazao je.

Tajne dobre sarme i gulaša

Njegove 'tajne' za pripremu dobre sarme su probrano meso koje kupuje kod svog mesara, uzimanje više kupusa te prilaženje tom naizgled jednostavnom jelu s ljubavlju. Također, kako je rekao, bitno je i probati sirovo meso. Mišljenja je da svatko treba unijeti dio sebe u jelo koje kuha. Gulaš čiju je pripremu pokazao ima barem jednom mjesečno u svom restoranu na dnevnom meniju s palentom. Njegov gulaš, kao i sarma, također ima svoj 'tajnu' - dodatak soka od naranče što je davno 'pokupio' za vrijeme obavljanja prakse u Beču. Ideja za teleće odreske s gorgonzolom je došla iz restorana u kojem je radio po dolasku u Švicarsku gdje su bili kućni specijalitet.

Za smuđa, ribu koja je glavna namirnica u posljednjem jelu koje je demonstrirao, rekao je da je zahvalna i jedna od najkvalitetnijih riba. Razlog tome je što pliva u čistim vodama i nema puno kostiju. Pokazao je kako se poha u pivskom tijestu uz napomenu da se na isti način mogu pripremati i škampi, grgeč, oslić te čak i piletina i puretina.

Podučavanje na obostrano zadovoljstvo

Marko Matei se jako iznenadio kad je prepoznao Stevu Karapandžu. Teleći odrezak tj. roladice jako su mu se svidjele jer su klasika te misli da ih svi vole. Za gosta je rekao da je prije svega 'gospodin čovjek' i da je jako pristupačan. Gospodin Stevo za kandidate je rekao kako misli da je to što su odabrani od tolike mase već jedan značajan potencijal. Primijetio je da svi imaju bilježnice u koje pišu savjete te je čuo njihove komentare koji su pozitivni. Nada se da će netko od njih danas-sutra otvoriti restoran.

Na kraju ove Gastroakademije moguće je zaključiti da ne postoji bolja osoba koja bi u tjednu Okusa djetinjstva kandidate podučila pripremanju tradicionalnih jela od pionira televizijske kuhinje, Steva Karapandže.

Stevina priča o restoranu ´Sonne´ i Michelinovoj preporuci:

Prije dosta godina gospodina Karapandžu je u njegovom restoranu u Švicarskoj posjetio čovjek iz Michelina da pogleda restoran. Godinu dana nakon, kada je Stevo već gotovo zaboravio na to, dobio je formular na osam stranica koje je trebao ispuniti. Za godinu dana ga je dobio ponovno i tako četiri godine zaredom. Zadnje godine je supruzi rekao da će formular baciti, ali ga je ona nagovorila da to ne učini. Nakon nekog vremena mu je jedna gošća kazala kako je njegov restoran uvršten u Michelinovom vodiču te se u njemu nalazi već pet godina.

- To mi puno znači jer mi dolaze gosti. I ja bih po njemu tražio da idem negdje - rekao je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 161
VIDEO

Marija Šerifović o sinu: 'Nisam ga nazvala kako sam htjela jer su mi rekli da je to ime za psa'
ISPRIČALA DETALJE O MAJČINSTVU

Marija Šerifović o sinu: 'Nisam ga nazvala kako sam htjela jer su mi rekli da je to ime za psa'

Marijin sin Mario će početkom svibnja napuniti pet mjeseci, a pjevačica je otkrila zašto se odlučila za to ime, tko joj je najveća podrška i zašto ne voli dijeliti sinove fotografije

FOTOGALERIJA Prve zajedničke fotke Vlatke Pokos i njezinog devet godina mlađeg dečka!
U MAKARSKOJ

FOTOGALERIJA Prve zajedničke fotke Vlatke Pokos i njezinog devet godina mlađeg dečka!

Vlatka se za ovu prigodu odlučila za bijelo odijelo, a ispod je nosila zelenu košulju. Većeslav je nosio sako, plavu košulju i traperice
Vlatka Pokos otkrila nam je da opet ljubi, a sad pokazala kako uživa u 'najdražem društvu'...
ČAROBNI DAN

Vlatka Pokos otkrila nam je da opet ljubi, a sad pokazala kako uživa u 'najdražem društvu'...

Bivša pjevačica i voditeljica u vezi je s Većeslavom Holjevcem, bivšim ragbijašom i unukom istoimenog bivšeg gradonačelnika Zagreba