Show

Komentari 1

Stiže predstava: Frizerka Rita je željna znanja pa uči književnost

Stiže predstava: Frizerka Rita je željna znanja pa uči književnost

U nedjelju je predstava ‘Ritina škola’, a na repertoar uskoro stiže i ‘Posljednja Freudova seansa’. Mogu se pogledati u Maloj sceni ili online

Rita je inteligentna, britka frizerka koja osjeća da joj u životu nešto nedostaje. Pravdan je toliko rezigniran da mu više ništa ne nedostaje. Ili je tako mislio dok nije počeo predavati na večernjem tečaju književnosti i upoznao Ritu...

POGLEDAJTE VIDEO: 

To je otprilike opis predstave “Ritina škola”, u kojoj igraju Vanda Winter i Marko Torjanac, a koju ove nedjelje, 24. siječnja, možete pogledati u zagrebačkoj Maloj sceni, ali i online na linku https://live.planet-art.hr/.

Projekt “novo kazalište” Planet Arta pokazao se kao odličan potez i sjajna ideja. Ljudi iz cijele Hrvatske, ali i svijeta iz tjedna u tjedan u svom naslonjaču mogu pratiti predstave “Ritina škola”, “Tko je ovdje lud?” i “Velika zvjerka”.

- Preporučujem vas na svim mojim mrežama. Oduševljen sam i svi koji vas sa mnom gledaju. Konkurencija vam je golema za sve koji znaju engleski, produkcije se mjere u milijardama, ali ono što se ja pitam dok vas gledam je pa ovo su genijalni glumci, genijalni umjetnici, vaša gluma je vrhunska gluma, ti veliki mogu platiti skupe efekte, skupu multimediju, skupe glumce, šminku, ali ja ne vidim razliku između vaše glume i ne znam koje na Netflixu, HBO-u, Amazon Primeu itd. - samo je jedna od brojnih pohvala za predstave.

- ‘Ritina škola’ jedna je od najizvođenijih suvremenih komedija, a u produkciji Planet Arta adaptirana je za Hrvatsku. Priča govori o tome što se događa kad se u ‘društvu koje baš ne cijeni znanje’ pojavi djevojka koja - ‘želi znati, želi shvatiti, želi skužiti... sve!’. Što je znanje, zašto je ono uopće potrebno i čemu ono služi ‘u zemlji u kojoj su zatvori puni doktora i profesora’, samo su neka od pitanja s kojima se njih dvoje susreću, svaki sa svoje strane katedre, na tečaju književnosti koji ih oboje mijenja - opis je predstave koja ima sjajnu gledanost i online.

U repertoar od nedjelje, 7. veljače, ulazi i novi naslov, “Posljednja Freudova seansa”, jedan od najvećih kazališnih hitova u Hrvatskoj zadnjih godina. Predstava je osvojila brojne nagrade, a Marko Torjanac kao Freud i Franjo Dijak kao C. S. Lewis ostvarili su uloge za pamćenje. U program je uvrštena na “nagovor publike”.

- Bilo je vrijeme da u online kazalište uvedemo nove predstave, da proširimo ponudu. A dobili smo i mnogo upita gledatelja baš za ‘Posljednju Freudovu seansu’ - objasnio je Marko Torjanac, ravnatelj nezavisnog kazališta Planet Art
U nedjelju, 7. veljače, proslavit će i 100. izvedbu popularnog “Freuda”, predstave koju igraju od prosinca 2015. Kao i svaki put, nakon predstave na otvorenom ispred Male scene upriličit će kratko druženje za ugodne razgovore sa samim akterima. Bit će tako i nakon “Ritine škole”.

“Posljednja Freudova seansa” odmah je “kupila” publiku. Torjanac i Dijak napravili su odličan posao.

- Radnja ove napete drame odigrava se 2. rujna 1939. u Freudovu londonskom domu, kad V. Britanija objavljuje rat Njemačkoj. Europa tone u kaos 2. svjetskog rata, a mi svjedočimo susretu Sigmunda Freuda i C. S. Lewisa. Oni se sukobljavaju oko vječnog pitanja postoji li Bog, pokušavajući naći smisao u svijetu koji se raspada. U srazu ovih dvaju svjetonazora imamo prilike zaviriti i u osobne živote, uvjerenja i dvojbe ova dva velika uma, čije su mišljenje i djelovanje uvelike oblikovali današnji svijet - kaže Torjanac o novoj predstavi u repertoaru online kazališta.

Najčitaniji članci