Show

Komentari 0

Sudstvo kao u sjajnoj komediji: 'Razbijeni vrč' je napeta priča o korupciji i nedostatku morala

Sudstvo kao u sjajnoj komediji: 'Razbijeni vrč' je napeta priča o korupciji i nedostatku morala

Činjenica da se tekst održao više od dvjesto godina, a i danas zvuči aktualno i kao da je pisan danas - bolno je poražavajuća, stoji u najavi predstave 'Razbijeni vrč', premijerno izvedene u nedjelju u Kerempuhu

Premijera predstave 'Razbijeni vrč' Heinricha von Kleista u režiji Lee Anastazije Fleger u nedjelju je navečer nasmijala ispunjeno gledalište Satiričkoga kazališta Kerempuh. "Zabavna i slojevita komedija smatra se jednom od najznačajnijih djela njemačke i svjetske dramaturgije, u kojem se susreću komedija, tragedija, farsa i satira, kao i brojni književni motivi Kleistova vremena."

POGLEDAJTE VIDEO:

U središtu ove drame je sudac Adam, kroz čiji se susret s inspektorom Valterom plete mreža ove napete priče o korupciji i uvjerljivom nedostatku morala. Pokvarenjaku je najnormalnije suditi u sporu u kojem je prijateljski vezan za jednu od stranaka, korumpiran je, voli pojesti i popiti, okružio se ljepoticama, a na sudu je zaposlio i kuma. Suđenje se odvija zbog razbijenog vrča, a mladića je za to optužila majka njegove bivše zaručnice. On tvrdi da je u sobi bio neki drugi muškarac koji je razbio taj vrč iznimne sentimentalne vrijednosti.

Djevojka ne želi otkriti tko je bio u sobi i tko je razbio vrč jer njen bivši zaručnik nije. Da nije bilo inspektora Valtera, sudac Adam sve bi pretvorio u totalnu farsu, jer u sobi je bio upravo on, glavni i odgovorni krivac za razbijanje obiteljske uspomene. Kako sjajno stoji u najavi: "Kada se, uslijed političkog pragmatizma, izbriše razlika između istine i laži, kada sve postaje relativno, a trbusi sudaca samo rastu od domaćeg pršuta i vina, prestaje vjera u vlast i sustav, nestaje bilo kakav društveni okvir u koji vjerujemo. Činjenica da se tekst održao više od dvjesto godina, a i danas zvuči aktualno i kao da je pisan danas - bolno je poražavajuća."

- Istina, nažalost ima i previše sličnosti s našim stvarnim životima - rekao nam je Hrvoje Kečkeš i nastavio:

- Predstava je dobra, zadovoljni smo kako ju je publika prihvatila.
A na premijeri u zagrebačkom kazalištu bio je i Vinko Brešan.

 

- Jako volim taj tekst, sjajno je zaživio, sjajnoj redateljici i fantastičnom glumačkom ansamblu - kazao nam je Brešan.

U predstavi igraju Marko Makovičić (Adam), Hrvoje Kečkeš (Valter), Matija Šakoronja, Anita Matić Delić, Mirela Videk Hranjec, Damir Poljičak, Filip Detelić, Mia Anočić-Valentić, Josipa Anković, Karlo Mlinar i Lana Meniga

Najčitaniji članci