Obavijesti

Show

Komentari 4

Svi me vole, ne nosim grudnjak i ne kradem muževe - na dugo

Svi me vole, ne nosim grudnjak i ne kradem muževe - na dugo
4

PROSLAVILA JE 'BLAJH' Američki filmski institut proglasio je Jean Harlow jednom od 25 najvećih ženskih filmskih zvijezda svih vremena, a o njoj su snimljena i dva filma

VIDEO

Za života su ju nazivali 'fatalnom platinastom plavušom', a nakon smrti postala je bezvremenskom ikonom. Nastupala je u tzv. salonskim filmovima i filmovima o životu podzemlja. Američki filmski institut proglasio je Jean Harlow, koja je rođena na današnji dan, jednom od 25 najvećih ženskih filmskih zvijezda svih vremena, a o njoj su snimljena i dva filma.

Harlean Carpenter, koja je kasnije postala Jean Harlow, rođena je u Kansas Cityju, 3. ožujka 1911. godine. Imala je idilično djetinjstvo sve do trenutka kada su se njezini roditelji razveli.

Propali holivudski pokušaj

Ambiciozna majka željela je da njezina kći pod svaku cijenu postane glumica pa su ubrzo preselile u Hollywood. Ipak, nakon više neuspješnih pokušaja, kao i nedostatka novca, vraćaju se u Kansas. Nakon toga majka ju šalje u Illinois gdje upisuje srednju školu. 

Screenshot

Lišena majčine kontrole, petnaestogodišnja Jean polako počinje otkrivati čari ljubavi. Upoznaje četiri godine starijeg Charlesa McGrewa za kojeg se 1927. i udala. Par potom seli u Los Angeles, a Jean dobiva novu priliku za ostvarenje glumačkog sna.

Atraktivnu djevojku uskoro su zapazili filmski producenti. U FOX-ovoj produkciji prvi put se pojavljuje na filmu 1927. godine, a prvu veću ulogu dobila je godinu dana kasnije u filmu 'Honor Bound'. Počela je dobivati sve više uloga, a to je utjecalo na njezin odnos sa suprugom. Par se razveo 1929. godine.

Miljenica publike koju kritika nije voljela

Prekretnica u njezinoj karijeri dolazi 1930. s filmom 'Pakleni anđeli' u produkciji Howarda Hughesa. Film je praćen iznimnim interesom publike, ali kritičari nisu bili toliko blagonakloni. Njezinu glumu proglašavali su užasnom, stavljajući naglasak na fizički izgled kao njezin jedini adut. No ni Jean nije ostala dužna kritičarima.

Rušila je tabue i vješto provocirala svoje kritičare pojavljujući se na važnim prijemima provokativno odjevena s uvijek istaknutim bujnim grudima i u društvu gay pratnje te na taj način pokrenula svojevrsnu revoluciju u Hollywoodu.

Njezin seksepil bio je toliko očaravajuć da je s trona najatraktivnije 'skinula' Claru Bow. Bila je toliko popularna da su 'Platinum Blonde' klubovi nicali diljem zemlje, a Howard Hughes ponudio 10.000 dolara frizeru koji uspije bojanjem ponoviti njezinu boju kose.

Pozlilo joj na setu

Izbila je prava 'Harlow-mania', ali ubrzo nakon toga dogodila se tragedija. Naime, 20. svibnja 1937., dok je snimala film 'Saratoga' s Clarkom Gableom i Myrnom Loy, Harlow se razboljela. Simptomi nisu bili alarmantni njezinom liječniku koji je iste pripisao infekciji mjehura i gripi. Dok je snimala 29. svibnja, Jean je, uz otežano  disanje i obrva prekrivenih znojem, zatražila Gablea da je odvede u garderobu jer se osjećala loše.

Umjesto da ode u bolnicu, poslali su je kući, gdje je njezina majka, predana kršćanka, uz ekipu medicinskih sestara brinula o njoj. To je dalo povoda teorijama da joj je upravo majka uskraćivala terapiju i samo molila Boga da ozdravi. Umrla je  7. lipnja od zatajenja bubrega

Louis B. Mayer zatvorio je MGM Studio 9. lipnja u vrijeme Jeaninog sprovoda i napravio spektakl. Svaka zvijezda u Hollywoodu bila pozvana. Mayer se pobrinuo da film 'Saratoga' bude završen te je angažirao dvojnicu pokojne glumice.

Teorije o smrti plavokose ikone

Godinama su kružile različite glasine o razlogu iznenadne smrti Jean Harlow. Imala je samo 26 godina. Njezina smrt bila je tako iznenadna i neočekivana da se insinuiralo kako ju je uzrokovao neuspjeli abortus, dijeta ili trovanje krvi zbog prekomjernog korištenja 'blajha' za kosu kako bi postigla platinastu boju - njezin zaštitni znak.

Jedinstvena 'Baby'

Glumila je u 42 filma i udavala se tri puta. Već na početku karijere potpisala je ugovor za Metro Goldwyn Mayer (MGM) i svi su je tamo zvali Baby, osim Clarka Gablea koji ju je doživljavao kao sestru. Upravo je s Gableom snimila zadnji film u karijeri, 'Red Dust'.

- Muškarci me vole zato što ne nosim grudnjak. Žene me vole zato što ne izgledam kao djevojka koja bi im ukrala muža. Barem ne na dulji period vremena - izjavila je jednom prilikom Jean. 

Holivudsko 'prljavo rublje'

Nekada davno, filmski studiji odlučivali su kada glumica smije imati dijete. Ako bi ostala trudna u 'nezgodno' vrijeme, odmah bi je u tajnosti odveli u bolnicu na abortus. Joan Crawford, Janet McDonald i Bette Davis samo su neke od glumica koje su pobacile zbog 'dobrobiti' svoje karijere.

Glumica Jean Harlow ne samo da je bila prisiljena na pobačaj,nego su joj zabranili da se uda za glumca Williama Powella jer je MGM smatrao neprikladnim da mu supruga postane 'plavokosa seks bomba'.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Filip iz 'Braka na prvu' pozirao s prijateljima, a detalj je zbunio fanove: 'A gdje ti je prsten?'
NIJE IM JASNO

Filip iz 'Braka na prvu' pozirao s prijateljima, a detalj je zbunio fanove: 'A gdje ti je prsten?'

Filip Belić podijelio je fotografiju koja je privukla veliku pozornost fanova

Demi Moore (61) snimila video u bikiniju pa zapanjila fanove: 'Zgodnija je od svojih kćeri...'
'KAKO JE MRŠAVA'

Demi Moore (61) snimila video u bikiniju pa zapanjila fanove: 'Zgodnija je od svojih kćeri...'

Popularna glumica i bivša supruga Brucea Willisa snimila se sa svoje tri kćeri kako trči na plažu
Bravo, Marko! Baby Lasagna je opet prvi na kladionicama! Ima najviše šanse za pobjedu do sad
VELIKI USPJEH

Bravo, Marko! Baby Lasagna je opet prvi na kladionicama! Ima najviše šanse za pobjedu do sad

Lasagna je krajem veljače zasjeo na prvo mjesto na kladionicama te ga je držao mjesec dana. Neko je vrijeme bio drugi, a sad je ponovno na tronu