Obavijesti

Show

Komentari 29

Svijet je zaplakao u nevjerici: Jeziva smrt trudne glumice

Svijet je zaplakao u nevjerici: Jeziva smrt trudne glumice
1

Ovo je godina u kojoj će se dogoditi Sharon Tate - riječi su kojima je Playboy opisao prekrasnu plavušu nekoliko mjeseci prije nego su je brutalno ubili članovi kulta 'Obitelj'

VIDEO

Prošlo je 45 godina od brutalnog ubojstva Sharon Tate, supruge redatelja Romana Polanskog i jedne od najljepših holivudskih glumica svih vremena. U noći između 8. i 9. kolovoza 1969. godine Sharon, koja je bila u devetom mjesecu trudnoće, i njeno troje prijatelja, Jaya Sebringa, Wojteka Frykowskija i Abigail Folger, kao i jednog slučajnog prolaznika, na najsuroviji način usmrtili su članovi zloglasnog kulta 'Obitelj' koji je vodio Charles Manson. Te noći pred vilu u blizini Beverly Hillsa stiglo je četvero članova kulta s naređenjem da pobiju sve koji se u njoj nalaze...

Zvijezda od malih nogu

Sharon Tate rođena je 24. siječnja 1943. godine u Dallasu. Još kao djevojčica plijenila je pozornost svojom ljepotom i šarmom. Majka Doris godinama kasnije prisjećala se kako su i slučajni prolaznici zastajali ispred kuće ne bi li uživali u njenoj ljepoti. Već sa sa šest mjeseci Sharon Tate pobijedila je na prvom izboru ljepote i osvojila titulu Miss Tiny Tot.

Zbog očeva posla u vojsci obitelj se često selila na relaciji Amerika - Europa. Kao tinejdžerica Tate je sudjelovala na izborima ljepote te je radila kao model. U proljeće 1960. godine pojavljuje se na naslovnoj stranici američkog vojnog časopisa  'Stars and stripes'.

Boravak u Italiji je pokrenuo sve

Kako je njezin otac 1962. premješten u Italiju, Sharon je tamo upisala srednju školu, a kasnije se ispostavilo da će boravak tamo utjecati na izgradnju njezine holivudske karijere. Sharon je tamo upoznala Richarda Beymera koji ju je ohrabrivao na  bavljenje glumom i modelingom te je spojio sa svojim agentom.

Za vrijeme boravka u Italiji Sharon i nekolicina njezinih prijatelja iz škole dobili su uloge u filmu 'Barrabas', a ona je ponovo briljira ostavljajući snažan dojam na tadašnje velike zvijezde poput  Anthonyja Quinna i Jacka Palancea.

Kada je njezin otac konačno premješten natrag u SAD, Sharon je vidjela šansu da svoje snove o holivudskoj karijeri pretvori u stvarnost. Zove Beymerovog agenta koji joj osigurava nekoliko reklama za Santa fe cigarete i Chevrolet automobile.

Million Dollar Baby

On je nešto kasnije upoznao Sharon s predsjednikom kompanije Filmways, Martinom Ransohoffom koji je bio očaran njenom nevjerojatnom ljepotom. Zbog toga je pozivao njene roditelje da se dogovore o ugovoru i na taj način njen san definitivno postaje stvarnost. Prije nego što je napunila 21. godinu, Sharon je dobila ugovor i počela snimati filmove. Pripremajući je za pravi holivudski početak karijere Ransohoff je na Sharonine satove glume potrošio više od milijun dolara i ona je tako postala poznata kao Million Dollar Baby, jedna od posljednjih studijskih zvijezda. 

U to vrijeme Tate je upoznala francuskog glumca Philippea Forqueta i započela vezu s njim. Karijera u usponu donijela joj je veliki pritisak pa je nekoliko puta prekidana veza konačno okončana.  Jayja Sebringa, bivšeg mornara koji je postao jedan od vodećih holivudskih frizera, a za kojeg je kasnije rekla kako je bio izuzetno nježan, upoznala je 1964. godine, ali je ipak odbila njegovu bračnu ponudu. Sebring će joj ipak ostati prijatelj, sudbinski povezan s njom do noći 9. kolovoza 1969. godine.

Ransohoff joj  eć 1965. daje prvu glavnu žensku ulogu u filmu 'Eye of the Devil' u kojem igra s Davidom Nivenom, Deborah Kerr i Donaldom Pleasencom. Tate i njezin dečko putuju u London na pripreme za snimanje filma gdje Ransohoff, kao dio promocije nove zvijezde, dogovara i produkciju kratkog dokumentarca 'All eyes on Sharon Tate' koji će biti emitiran istovremeno s 'Eye of the Devil'. Niven ju je opisao kao veliko otkriće, a Kerr je izjavio kako će sa razumnom količinom sreće Tate postići veliki uspeh. 

Susret s Polanskim

Nakon snimanja Tate je ostala u Londonu gdje je upoznala svijet mode, ali I provoda u noćnim klubovima. U to vrijeme upoznaje svog budućeg supruga, mladog redatelja Romana Polanskog. 

Polanski je tada planirao snimanje 'The Fearless Vampire Killers' u kojem je koproducent bio Ransohoff i za koji je tražena crvenokosa glumica Jill St. John. Na Ransohoffovo inzistiranje Polanski ipak odlučuje angažirati Tate. Paralelno s režijom, redatelj je  glumio mladića koji je zainteresiran za lik koji tumači Sharon i tako započinje romansu s njom.Nakon snimanja useljava se u londonski apartman Polanskog, a nakon toga u London dolazi i Sebring koji insistira da upozna redatelja. 

Screenshot YouTube

Tate se zatim vratila u SAD zbog snimanja filma filma 'Don’t Make Waves' s Tonyjem Curtisom koji nije zabilježio gotovo nikakav uspeh, a paralelno s tim snimala je i reklamnu kampanju za Coppertone, a Sharon postaje jedan od seks simbola tog vremena.

Nakon povratka Polanskog u SAD zbog snimanja kultnog filma 'Rosemary’s baby', on inzistira da ulogu Rosemary dobije upravo Tate. Producenti su se ipak odlučili za Miu Farrow, a Sharon se u filmu pojavljuje u maloj epizodnoj ulozi. 

'Ovo je godina u kojoj će se dogoditi Sharon Tate... '

U ožujku 1967.tekst o glumici u Playboyu počinje riječima: ' Ovo je godina u kojoj će se dogoditi Sharon Tate... ', a isti je bio popraćen sa šest golišavih fotografija koje je snimio Roman Polanski.

Kasnije iste godine, Tate i Polanski su se vratili u London i postali česta meta novinara i fotoreportera. Vjenčali su se uz veliku pažnju javnosti 20. siječnja 1968. godine. Nakon nekog vremena vraćaju se u Los Angeles i počinju se družiti s najuspješnijim filmskim zvijezdama tog vremena. Polanski u svoj krug prijatelja uključuje i prijatelje koji su ga poznavali još u Poljskoj, Wojciecha Frykowskog i njegovu djevojku Abigail Folger. 

Trudnoća i novi dom

Krajem te godine Tate je zatrudnjela i Polanski pronalazi novo ljubavno gnijezdo za njih, raskošnu vilu u Los Angelesu. U ožujku iduće godine Tate putuje na snimanje u Italiju, Polanski u London, a u vilu useljavaju njihovi prijatelji, Frykovski i Folgerova koji će, uz Jaya Sebringa, tu ostati i u noći masakra. Budući da je završila snimanje svog posljednjeg filma 'The Thirteen Chairs', Tate se u Londonu pridružila Polanskom koji je snimao 'The Day of the Dolphin'. Tate se, nakon što je u Londonu snimila niz glamuroznih fotografija za časopis Queen, krajem srpnja vratila u Los Angeles bez Polanskog, koji joj se trebao pridružiti sredinom kolovoza, desetak dana prije poroda.

Mansonov pakleni plan: Helter Skelter

I upravo u to vrijeme, u kolovozu 1969. godine preklapaju se putevi hipija Charlesa Mansona, predvodnika sekte Obitelj Manson i njegovih sljedbenika te Sharon Tate i njezinih prijatelja. Poslijepodne 8. kolovoza 1969. Charles Manson govorio je svojim sljedbenicima, nad kojima je zahvaljujući narkoticima imao potpunu moć: 'Now is the time for Helter Skelter' (Sada je vrijeme za Helter Skelter). Famozni Helter Skelter, inače pjesma The Beatlesa, bio je Mansonov scenarij, zapravo proročanstvo po kojem će započeti apokaliptični rat na osnovu rasne mržnje bijelaca i crnaca. Manson je znao da na adresi 10050 Sielo Drive više ne žive njezini prvi vlasnici, a upravo je ta kuća  u njegovoj pomračenoj svijesti predstavljala simbol odbacivanja ljudi sličnih njemu tako da je naredio članovima Obitelji Manson da pobiju sve koji se u kući zateknu.

- Kada smo stigli u rezidenciju Sharon Tate svijetla ispred kuće bila su upaljena, a i put je bio osvijetljen. Tex je presjekao telefonske žice. Naišao je neki automobil, pa smo se prikrili. Tex je iskočio i opalio četiri puta iz pištolja. Rekao mi je da uzmem novčanik od klinca koga je ubio. Ušla sam u automobil. Tamo je ležao mladić, iako nisam vidjela krv, znala sam da više nije živ - tako je jedna od Mansonovih sljedbenica kasnije opisala ubojstvo mladića koji je slučajno naišao.

U kuću u kojoj je Tate nakon večere zabavljala svoje prijatelje, ušlo je troje odabranih za krvavi pokolj, 

24SATA

102 rane na žrtvama

 - Svi ćete umrijeti - rekao im je Watson, nakon što ih je vezao užetom. To je bila očajna borba u kojoj su sve četiri žrtve izbodene do smrti. Izbrojane su ukupno 102 rane, od čega je Sharon Tate imala 16. 

Idućeg dana Manson je poslao ponovo svoju Obitelj da ubije i ovog puta, nasumično, izabrao kuću dobrostojećih vlasnika lanca pilana. Upao je u kuću i vezao ih. Onda je otišao, naređujući članovima Obitelji da ih izbodu do smrti. 

Za sebe kaže da je zao I proklet čovjek

REUTERS

Manson je prije uhićenja u listopadu zasigurno bio umiješan u još jedan zločin, ali svijet će ga zauvijek pamtiti zbog ubojstva Tate i njenih prijatelja. Zajedno s članovima sekte koji su počinili zločin osuđen je na smrtnu kaznu, koja je kasnije preinačena u doživotnu. Nekoliko puta je tražio da bude pomilovan, ali je zbog lošeg vladanja njegova žalba svaki put odbijena. Još je u zatvoru iz kojeg se oglašava svakih dvadeset godina. Za sebe kaže da je zao I proklet čovjek, možda čak I vrag osobno. 

Teško je reći da se netko ne bi složio s njim s obzirom na to da je bio nalogodavac ubojstva žene koja je trebala roditi za svega dva tjedna. Preklinjala je za život bebe, ali to monstrumima nije bilo dovoljno.

 

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 29
VIDEO

Baby Lasagnu kritizirali su zbog znakovnog pozdrava: Evo što on zapravo znači i predstavlja...
NAKON POLUFINALA EUROSONGA

Baby Lasagnu kritizirali su zbog znakovnog pozdrava: Evo što on zapravo znači i predstavlja...

Mnoge je to zaintrigiralo, pa su odgovor na to pitanje potražili kod gospođe Ružice Višnjić, predsjednice Udruge osoba oštećenog sluha iz Vinkovaca

Nizozemac Joost pod istragom EBU-a: 'Do daljnjeg neće imati probe, istražujemo incident'
AFERA NA EUROSONGU

Nizozemac Joost pod istragom EBU-a: 'Do daljnjeg neće imati probe, istražujemo incident'

Nizozemski predstavnik na Eurosongu, Joost Klein, danas je trebao peti po redu nastupiti na probi
Numerologinja o Lasagni i finalu: 'Bit će maestralan, ali to što nastupa 23. je jedna igra...'
SMIJEŠI LI NAM SE POBJEDA?

Numerologinja o Lasagni i finalu: 'Bit će maestralan, ali to što nastupa 23. je jedna igra...'

Olga Hadjić nam otkriva što bi Marku Purišiću moglo stvoriti problem u finalu Eurovizije u subotu