Obavijesti

Show

Komentari 41

Svima je bila misterij: Mrzila je glamur i tajila afere sa ženama

Svima je bila misterij: Mrzila je glamur i tajila afere sa ženama
5

Iako se povukla sa filmskog platna na vrhuncu slave, legendarna glumica Greta Garbo odbijala je do kraja života intervjue i fotografiranja, a time je doprinijela stvaranju mita o sebi

VIDEO

Slavna glumica rođena je 18. rujna 1905. kao Greta Lovisa Gustafson. Njeni roditelji, otac Karl Alfred i majka Ana Lovisa, bili su rodom iz malih mjesta u Švedskoj, a kasnije su se oboje preselili u Stockholm gdje se rodilo njihovo troje djece: sin Sven i kćeri Alva Marija i Greta. Bili su toliko siromašni da su im predlagali da malenu Gretu daju na posvajanje dok je još bila u rodilištu. Oni su to odbili i tako je buduća velika filmska diva odrastala u neimaštini.

Prema riječima Barryja Parisa koji je napisao njenu biografiju, glumica je 'kompleks siromaštva' pratio cijeli život. Tiha i povučena Greta od malena je maštala o tome da postane velika glumica, pa je još kao djevojčica počela glumiti u školskim predstavama. Kada je njen otac umro od tuberkuloze 1919. godine, morala je napustiti školu i zaposliti se.

Otkrili je u robnoj kući

- Strašan je osjećaj kada odjednom izgubiš roditelja koji je stalno bio tu, ne možeš s njim razgovarati niti ga vidjeti.  Odjednom nema nekoga koga voliš - govorila je glumica koja je inače rijetko pričala o svom djetinjstvu i obitelji jer je smatrala da je to njena najdublja intima.

Iako je školu napustila zbog posla i prevelike ljubavi prema kazalištu, kasnije je priznala da se zbog manjkavog obrazovanja ponekad osjećala manje vrijednom od ljudi s kojima se družila. 

Da bi prehranila obitelj, Greta se zaposlila prvo u brijačnici, a kasnije je počela raditi u jednoj robnoj kući. Upravo tu su primijetili njenu ljepotu i vrlo brzo je postala model za šešire. Gretino lice uskoro je osvanulo na stranicama prodajnih kataloga, a nakon toga i u reklamama. Ipak, to nije bilo ono što je željela- Često je sama odlazila u kino, a sa sedamnaest godina upisala je dramsku akademiju. 

Greta Garbo in 1928.

- Imala sam 17 godina i bila sam toliko uplašena da su mi se tresla koljena. Skoro sam se onesvijestila. Kada sam izgovorila svoje rečenice pred komisijom, otrčala sam bez pozdrava. Znala sam da je to nepristojno, ali moj strah je pobijedio. Nakon nekoliko dana zazvonio mi je telefon i javili su mi da sam primljena – detaljno je opisala svoj početak Greta, koja je obožavala Akademiju, ali je imala problema s kolegicama koje je nisu voljele, pa je često bila usamljena.

Nosila je hlače i košulje

Prilika da glumi ukazala joj se već na početku treće godine Akademije kada joj je jedan od profesora rekao da slavni redatelj Mauritz Stiller, koji joj je kasnije postao najbolji prijatelj, traži djevojku za svoj novi film 'The Saga of Gösta Berling'. Ulogom bolesne djevojke je briljirala i zadivila je kritiku i publiku. Stiller, koji joj je predložio umjetničko prezime 'Garbo', izjavio je da Greta ima lice kakvo se pred kamerama vidi 'jednom u sto godina'. 

Pažnju američke javnosti tek je privukla filmom 'Flesh and The Devil' u kojem je snimila ljubavne scene s Johnom Gilbertom, koji joj je kasnije bio ljubavnik. 

via GIPHY

Iako su je za filmove odijevali u elegantne, ženstvene kostime, Greta je privatno nosila odjela s kravatama i ravne cipele. Nikada nije pratila trendove i bila je dosljedna svom stilu. 

Filmovi 'Ana Karenina' i 'Mata Hari' osigurali su joj kultni status. Tridesetih i četrdesetih godina niza je uspješne uloge, a dobila je i četiri nominacije za Oscara. 

Fotografi joj skakali po autu

Tijekom snimanja filma Temptress od raka joj je umrla starija sestra Ava. Shrvana glumica htjela je otputovati u rodnu Švedsku na sprovod, ali joj studio MGM to nije dopustio. Izgubila je volju za radom, a vrijeme je sve češće provodila s Gilbertom. Ni o njemu nikada nije puno pričala, osim što je istaknula da je s njim odlično raditi jer je duhovit. Iako se u to  vrijeme s njim pojavljivala na mnogim showbiz događajima, Greta se grozila svjetala reflektora, fotoaparata i intervjua. S vremenom je prestala razgovarat s novinarima, pa je umjesto nje to činio John. 

Što je više izbjegavala medije, to su je oni bili više željni. Jednom prilikom paparazzo je kampirao pred njenom kućom danima i čekao da izađe. Kada je napokon izašla i sjela u svoj auto, fotograf joj je skočio na haubu.

Greta Garbo

Vezu s kolegom završila je kada se on potukao s njenim najdražim redatelje, Stillerom, muškarcem koji ju je otkrio i kojem je zbog toga bila privržena. 

Garbo se nikada nije udavala niti je imala djecu, no o njenim se ljubavnim eskapadama sa ženama i muškarcima uvelike razglabalo. Svoj ljubavni život držala je podalje od javnosti, no upravo taj dio njen života mnogima je bio najzanimljiviji. 

Strastvena ljubav s divom

Šveđanka je navodno bila u vezama s glumicom Luis Brooks te spisateljicom Mercedes de Acosta. Spisateljica se u Gretu ludo zaljubila i slala joj je ljubavna pisma, a veza je pukla kada se Mercedes o njihovoj ljubavi raspisala u svojoj knjizi. 

Jedna od, navodno, najbolje čuvanih holivudskih tajni je veza Grete Garbo i Marlene Dietrich. Upoznale su se u Berlinu 1925. godine u kabaretu Bijeli miš gdje su se okupljali pripadnici LGBT zajednice. Njihova veza bila je obavijena velom tajne.

Marlene Dietrich, on-set of the Film

Navodno su se posvađale kada je Marlene prekršila njihov dogovor te se o vezi pohvalila nekome u filmskom krugu. Za Garbo je to bio izdajnički čin, a sve je otišlo toliko daleko da su se zamrzile te su u javnosti negirale da su se ikad uopće upoznale. 

Što su njeni filmovi više zarađivali, to je švedska glumica bila u dubljoj depresiji. Već je u ranim tridesetim godinama izjavila da je 'umorna, ogorčena, ljuta i prazna'. 

- Grozna je ova Amerika, mašinerija koja uništava dušu. Jedino me uveseljava kada odem u banku i pošaljem novac svojoj porodici - napisala je Greta svojoj prijateljici Mimi Polak kojoj se često žalila da u Hollywoodu ne postoji glamur kojeg predstavlja 'na van'. 

- Ovdje nema ničeg lijepog ni elegantnog - pisala je tada Garbo. 

via GIPHY

Bila je ... špijunka? 

Na vrhuncu slave, u 36. godini, Greta se povlači iz svijeta filma. Mnogi smatraju da nije slučajno da je u to vrijeme otišla u mirovinu. Krenula su šuškala da je radila kao britanska špijunka tijekom Drugog svjetskog rata. Prema mnogim pričama provodila je brojne razgovore i nekoliko misija za saveznike. 

Jedna od navodnih misija bila je pomoći kod prijevoza čovjeka koji je trebao stići iz Kopenhagena u Britaniju što je uspješno odradila za Winstona Churchilla i kanadskog špijuna Williama Stephensona. Čovjek kojemu je pomogla bio je Niels Bohr, danski fizičar i znanstvenik. Za vrijeme okupacije Danske od strane Njemačke, on je odbio pomoći nacističkim vlastima i napustio je državu. Tada je otišao u Alamos, i zanimljivo, pridružio se skupini znanstvenika koji su radili na atomskoj bombi, na takozvanoj operaciji ‘Manhattan‘.

Greti je 1984. dijagnosticiran rak dojke pa je morala na operaciju. Nakon srčanog udara, završila je u bolnici, a zbog prestanka rada bubrega preminula je 15. travnja 1990. u 85. godini u New Yorku. 

via GIPHY

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 41
VIDEO

Ovo je novost na Eurosongu i mnoge je zabrinula. Hoće li to naštetiti Lasagni i plasmanu?
NAKON POLUFINALA - ŠOK!

Ovo je novost na Eurosongu i mnoge je zabrinula. Hoće li to naštetiti Lasagni i plasmanu?

'Što to znači? Trebamo li se bojati da ćete oštetiti najveće favorite?', 'Bojim se da to nije dobra stvar, bolje bi bilo da je random odabir', komentari su na društvenim mrežama

Cura Lasagne pokazala buduću kuću: 'Upoznali smo se online. Mislila sam da je prvi spoj užas'
LJUBAVNA PRIČA ZARUČNIKA

Cura Lasagne pokazala buduću kuću: 'Upoznali smo se online. Mislila sam da je prvi spoj užas'

Marko i ja se znamo preko tri godine. Upoznali smo se na Instagramu. On je svirao u bendu, ja sam znala za njih i onda sam rekla: 'Vidi koji zgodan lik'. Zatim sam ga odlučila dodati na Instagramu, ispričala je Elizabeta
Pogledajte publiku dok Baby Lasagna pjeva: 'Pa on je pozvao Eurosong na svoj koncert!'
NEVJEROJATNA SNIMKA

Pogledajte publiku dok Baby Lasagna pjeva: 'Pa on je pozvao Eurosong na svoj koncert!'

Baby Lasagna je oduševio publiku i gledatelje u polufinalu Eurosonga