Obavijesti

Show

Komentari 8

Tajči je pozivala na 'ludovanje', a ostali na ujedinjenje Europe

Tajči je pozivala na 'ludovanje', a ostali na ujedinjenje Europe
1

27. OBLJETNICA Pobjeda pjesme Rajka Dujmića koju je izvodila grupa Riva 1989., dovela je najveće glazbeno natjecanje u Europi u zagrebačku dvoranu Vatroslav Lisinski

VIDEO

Cijela država živjela je za taj Eurosong, rekao je Zrinko Tutić (60) koji dobro pamti godine naših velikih uspjeha. 

Grupa Riva, s pjevačicom Emilijom Kokić, otpjevala je 'Rock Me Baby' na Eurosongu 1989. godine u Švicarskoj i pobijedila. To je bila prva, ali i zadnja pobjeda za Jugoslaviju, ujedno i za Hrvatsku, na tom glazbenog natjecanju. 

Naredne godine, 5. svibnja 1990. koncertna dvorana Vatroslav Lisinski vrvjela je novinarima, turistima i domaćom publikom koja je došla podržati našu predstavnicu na 'domaćem terenu', Tatjanu Matejaš (danas Cameron) Tajči. Pjevačica je u nezaboravnoj kratkoj ljubičastoj haljinici otpjevala 'Hajde da ludujemo' te zaludjela domaće i strane glasače koji su je nagradili sedmim mjestom. 

Eurosong u Zagrebu obilježile su pjesme s politički nabijenim porukama, a Tajčina pjesma bila je jedna od rijetkih koja je bila 'samo' zabavna. Natjecateljske pjesme slavile su pad Berlinskog zida i europsko jedinstvo, a tu poruku najupečatljivije je prenio Talijan Toto Cotugno u pjesmu 'Insieme: 1992' ('Zajedno'). Toto je sam skladao i napisao pjesmu za koju se Europa složila da je najbolja. 

Drugo mjesto te godine dijelili su predstavnici Francuske i Irske. Jedna od favoritkinja je bila Joëlle Ursull koja je nastupila kao prva crnkinja iz Francuske na Eurosongu. Pjevala je o rasnoj diskriminaciji u pjesmi Sergea Gainsbourga 'White and Black Blues'.

Isti broj bodova dobila je i skladba koju je za Irsku izveo pjevač Liam Reilly. U baladi 'Somewhere in Europe'. je opjevao romantične trenutke s ženom s kojom je proputovao Europu.

Možda najveći miljenici publike te večeri bili su duo Maywood iz Nizozemske. Pjevačice Alie i Dooetie nastupale su pod imenom Maywood i izvele su pjesmu 'Ik wil alles met je delen' ('Želim sve dijeliti s tobom'). Završile su na 15. mjestu s 22 boda. 

Mnogi zagriženi obožavatelji Eurosonga tvrde da je to jedna od najvećih nepravda, jer smatraju da je pjesma zaslužila puno više mjesto. 

Eurosong u Zagrebu obilježio je i produkcijski gaf. 

Naime, pjesma Španjolaca 'Bandido' nije krenula od početka, pa su se pjevači izgubili i napustili pozornicu. Samo koju minutu kasnije vratili su se na pozornicu, ali to se u prijenosu nije vidjelo. Španjolska je nastupila prva. Pjesmu su izvodile sestre Antonija i Encarni Salazar pod imenom Azúcar Moreno. No 'kiks' ipak nije utjecao na njihov uspjeh te su Španjolke završile na 5. mjestu s 96 bodova. 

Manifestaciju je vodio omiljeni voditeljski par - Oliver Mlakar (79) i Helga Vlahović. No i oko njihovog angažmana izbio je cijeli skandal. Samo nekoliko dana uoči Eurosonga, direktor projekta Goran Radman na probi je rekao da još ne zna tko će voditi prestižno natjecanje.

Osim Olivera i Helge, još jedan voditeljski par je bio 'u igri'. Rene Medvešek (51) i Dubravka Marković također su dolazili na probe te se spremali za vođenje Eurosonga. 

Kada su se Oliver i Helga odlučili povući iz revolta, javnost je zasula produkciju HRT-a primjedbama, ali i prijetnjama. 

- Stizale su prijetnje da će netko razbiti dvoranu 'Lisinski' ako mi ne budemo vodili Eurosong - prisjetio se Mlakar. 

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Lasagnu je na Doru nagovorio prijatelj, a njegov najmlađi član benda vratio se u školske klupe
JEDINSTVENI I SLOŽNI

Lasagnu je na Doru nagovorio prijatelj, a njegov najmlađi član benda vratio se u školske klupe

Marko Purišić, poznatiji kao Baby Lasagna, vrijedno radi na novom albumu, koji stiže na jesen. Za njegov uspjeh zaslužan je cijeli tim

Renman za Cafe o glazbi i hrani: 'Preko dana pečem burgere, a onda navečer pišem tekstove...'
POZIRAO NAM KAO SEAN PENN

Renman za Cafe o glazbi i hrani: 'Preko dana pečem burgere, a onda navečer pišem tekstove...'

Plus+ Prve rime premijerno nam je odrepao, a nakon što odradi smjenu u svom burgeraju, Renato Đošić Renman ‘brusi’ glas kod Ivane Husar
Nives izbacila svoj najveći adut, a on se igrao s njezinom kosom
U MINI BADIĆU

Nives izbacila svoj najveći adut, a on se igrao s njezinom kosom

Nives svoje pratitelje često počasti 'vrućim' fotografijama, a sada je pozirala mini badiću cvjetnog uzorka...