Show

Komentari 0

Talijani obožavaju namirnicu koje nema u Buckinghamskoj palači jer je zabranjena...

Talijani obožavaju namirnicu koje nema u Buckinghamskoj palači jer je zabranjena...

Svake srijede u 13 sati chef će nam pokazati kako odaje počast svojim talijanskim korijenima, ali i otkriti tajne svakodnevnih namirnica poput maslina, prosseca ili bosiljka

Češnjak je jedna od najpopularnijih namirnica na svijetu bez koje mnogi ne mogu zamisliti svoja omiljena jela. Ova biljka, zbog specifičnog okusa i ljekovitih svojstava, ima dugu povijest koja počinje još u vrijeme starog Egipta. Tada su egipatski faraoni graditelje piramida hranili češnjakom za snagu. Iz istih razloga su ga rimski gladijatori jeli prije bitke, a grčki olimpijci su ga, kao i drevni Egipćani, koristili za izdržljivost i snagu. Čak je i poznati znanstvenik Louis Pasteur određeno vrijeme smatrao češnjak potencijalnim rješenjem za ubijanje bakterija.

Ova se namirnica proslavila i postala dio popularne kulture 1897. godine nakon što je Bram Stoker objavio svoj roman „Drakula“. Jedan od likova u romanu, profesor Van Helsing, koristi češnjak u borbi protiv Drakule.

Navodno je Stoker došao na tu ideju nakon što je saznao da se češnjak koristi kao repelent protiv komaraca. Ako je suditi po njegovoj priči, pripadnici britanske kraljevske obitelji također su vampiri. Naime, češnjak je zabranjen u Buckinghamskoj palači te ga pripadnici kraljevske obitelji ne smiju jesti - sve to kako bi izbjegli neugodne situacije na društvenim događanjima. 

Zahvaljujući francuskim i talijanskim kuharima, koji se ne boje spremati i voljeti jela s češnjakom, ljubav prema ovoj namirnici i njezina učestalost proširila se po svijetu te je tako danas neizostavna namirnica u gotovom svakom domu. Da su Talijani pravi kulinarski majstori koji znaju kako najbolje iskoristiti češnjak uvjerit ćemo se 30. studenog, kada na 24Kitchen kanalu premijerno gledamo drugu sezonu serijala „Lucin ključni sastojak“. Svake srijede u 13 sati ovaj će nam chef pokazati kako odaje počast svojim talijanskim korijenima, ali i otkriti tajne svakodnevnih namirnica poput maslina, prosseca ili bosiljka.

Najčitaniji članci