Obavijesti

Promo sadržaj

Komentari 4

Život u Australiji u očima jednog Hrvata: 'Živimo vrlo brzo, a najviše volimo plaže u prosincu'

Život u Australiji u očima jednog Hrvata: 'Živimo vrlo brzo, a najviše volimo plaže u prosincu'

Iako je Ivan rođen u Sydneyu, ljubav prema Hrvatskoj i našim običajima njeguje i u obiteljskom okruženju i kroz posao. S kćeri radi u domaćoj tvrtki, a hrvatski proizvodi u pripremi obroka nešto su bez čega mu niti jedno jelo ne bi bilo kompletno

VIDEO

Ivan Hudaly podrijetlom je Hrvat, a rođen je u Sydneyu. Svoje korijene, simpatično kaže, njeguje i u braku budući da je već 35 godina vjenčan sa Sanjom, koja je iz Zagreba. Premda je cijeli život u Australiji, kad god je moguće, Ivan voli istaknuti svoje pravo podrijetlo. Tome u prilog svakako ide i njegov posao. Naime, Ivan je 26 godina zaposlen u predstavništvu Podravke u Australiji. Danas je na poziciji direktora predstavništva, a njegovim stopama mogla bi i jedna od kćeri, koja također radi u ovoj domaćoj tvrtki. S Ivanom smo razgovarali o životu u Australiji, njegovu poslu, a otkrio nam je i koji hrvatski proizvod Australci obožavaju.

Australija vs. Hrvatska

Sydney je grad od pet milijuna ljudi, pa je, kaže nam Ivan odmah na početku, život vrlo užurban. Zbog posla i obiteljskih obaveza nema slobodnog vremena, ali i kad ga uhvati, uživa gledajući i igrajući nogomet, košarku i golf. Pronađe se tu vremena, dodaje on, i za neko putovanje i roštiljanje s prijateljima. 

- Životni standard u Australiji vrlo je visok jer smo veoma razvijena zemlja. Prosječni radni dan od ponedjeljka do petka je za mnoge Australce vrlo dug. Vikendi su slobodni i obično ih provodimo vani s prijateljima, na izletima u prirodi, ali i na plaži. Ljeto je najbolje vrijeme u Australiji, točnije: od prosinca do veljače. Tad su dani duži i zapravo svi pokušavamo što više iskoristiti to vrijeme na plaži. Nevjerojatno je koliko Sydney ima prekrasnih plaža, a sve su na samo sat vremena vožnje od središta grada – opisuje nam Ivan.  

Pitali smo ga kako bi usporedio Australiju s Hrvatskom. Kao jednu od najvećih razlika naveo je multikulturalnost. 

- Najveća prednost života u Australiji je dodir s različitim nacionalnostima među susjedima i prijateljima te mogućnost učenja o različitim kulturama i kuhinjama. U Hrvatskoj sam primijetio da postoji toliko različitih dijalekata istog jezika, što je doista specifično za tako malu zemlju. U usporedbi s Australijom, kao velikim kontinentom, tu nema tolike razlike u dijalektu. Definitivno Hrvatska ima dulju povijest i tradiciju, Australija je još mlada zemlja koja razvija svoju tradiciju - kaže naš sugovornik. 

Priča dostojna Hollywooda: Nije voljela da ju zovu Teta Vegeta, a njen je izum promijenio svijet
Priča dostojna Hollywooda: Nije voljela da ju zovu Teta Vegeta, a njen je izum promijenio svijet

Proizvodi koji vraćaju u djetinjstvo

Osim što je poslovno vezan za Podravku, Ivanova ljubav prema njezinim proizvodima zapravo traje još od ranog djetinjstva. Prisjetio se odrastanja u Australiji, kad su mu roditelji pripremali obroke s raznim Podravkinim proizvodima.

- Naravno, kao i u mnogim hrvatskim domovima, Vegeta je kod nas bila glavni proizvod koji je moja mama koristila u kuhinji. Ali sjećam se i Podravkinih pašteta, juha i ukusnog džema od šipka. Bio je tu i Podravkin puding, koji smo kao djeca obožavali. Moram priznati da smo supruga i ja ljubav prema Podravkinim proizvodima prenijeli i na svoju djecu. Čokolino i Lino Lada su im omiljeni, a vole i Podravkin čaj od kamilice – simpatično nabraja Ivan. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Lino (@lino.hrvatska)

Uz Podravku ga također vežu dvije nezaboravne ambalaže iz djetinjstva. 

- Vjerujem da će se mnogi koji ovo čitaju prisjetiti Vegeta četvrtaste limenke i starog pakiranja Podravka pileće juhe. Međutim, najviše se za našu obitelj uvijek povezivao okus Podravkine paštete na zagrijanom tostu za doručak. Bile su tu i juhe s Vegetom za ručak ili večeru, a nezaboravan je i pekmez od šljiva, koji smo kao djeca obavezno mazali na palačinke – prisjeća se Ivan.

 

 

 

Australci obožavaju Vegetu

U Sydneyu možete pronaći, rekao nam je Ivan, različite kuhinje iz cijelog svijeta. Golem je izbor namirnica, ali i različitih gastronomskih sadržaja. Dodaje kako je sve više Australaca koji postaju svjesni zdravlja i svakodnevno traže što više ekološki proizvedenih namirnica. Što se tiče Podravkinih proizvoda, Australci ih više vežu za europsku kuhinju, a ne specifično za hrvatsku. 

- Ono na čemu mi radimo jest to da potrošači Podravku vide kao brend koji na stol donosi domaću kuhinju, punu topline i okusa. U Australiji smo predstavili razne Podravkine proizvode, poput ajvara, konzerviranih jela i džemova. No Vegeta je definitivno u Australiji najuspješniji proizvod naše tvrtke. Zato mnogo godina educiramo australske potrošače kako koristiti Vegetu, a sve s ciljem da pokažemo raznolikost koju Vegeta donosi - objašnjava nam naš sugovornik. 

U poslu mu je, kaže Ivan, kao i cijelom njegovom timu, uzbudljivo gledati kako različite nacionalnosti konzumiraju Vegetu. 

- Neki je čak nazivaju i tajnim sastojkom. Uvijek nam je drago dobiti povratne informacije od potrošača. A bilo je tu i trenutaka u kojima su australski potrošači zvali naš ured jer su se kladili sa supružnicima i prijateljima kako se pravilno izgovara Vegeta - kaže nam naš sugovornik.

Premda živi i radi u nama dalekoj Australiji, Ivan svake godine posjećuje Koprivnicu i Podravkino sjedište. Tijekom godina imao je priliku upoznati mnoge kolege, ali posebno mu je drago, kaže, to što na taj način ostaje u kontaktu sa svojim nasljeđem i kulturom.

- Podravka International jedina je hrvatska tvrtka trenutno u Australiji. Ponosan sam što sam već dugo podravkaš. Na kraju želim u ime cijelog Podravkinog tima iz Australije čestitati svim sadašnjim i bivšim kolegama veliki 75. rođendan naše Podravke – istaknuo je na kraju naš sugovornik. 

Najpoznatiji hrvatski medvjedić prešao pedesetu: Evo što se krije u okusu koji se ne prerasta
Najpoznatiji hrvatski medvjedić prešao pedesetu: Evo što se krije u okusu koji se ne prerasta
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

JGL nudi više radnih mjesta u novim pogonima u Rijeci
PROMO

JGL nudi više radnih mjesta u novim pogonima u Rijeci

JGL, vodeća farmaceutska kompanija u domaćem vlasništvu, oglasila je veći broj radnih mjesta na različitim pozicijama. To su: Operater pripreme materijala za proizvodnju, Operater u farmaceutskoj proizvodnji i Operater na poslovima čišćenja i dezinfekcije u sterilnoj proizvodnji.

Vidovnjakinja Sandra nas vraća na „pravi put“
PROMO

Vidovnjakinja Sandra nas vraća na „pravi put“

Ako vas more ljubavne, financijske, zdravstvene ili poslovne brige, znajte da je vidovnjakinja Sandra ovdje za vas! Bilo da ste u Hrvatskoj ili inozemstvu, Sandrinom „kirurški preciznom“ Daru vidovitosti neće promaknuti fini detalji iz vaše prošlosti, sadašnjosti i budućnosti!
Uzbudljive vijesti iz Zagreba – Grand May Texas Hold'em turnir
PROMO

Uzbudljive vijesti iz Zagreba – Grand May Texas Hold'em turnir

Ukoliko ste strastveni ljubitelj pokera i u potrazi za nezaboravnim turnirskim iskustvom, ne propustite priliku da se pridružite Elitnoj seriji Texas Hold’em Pokera u Grand Casinu Admiral!