Obavijesti

Show

Komentari 4

'Tek sada treba emisija poput Plodovi zemlje. Tužna sam...'

'Tek sada treba emisija poput Plodovi zemlje. Tužna sam...'
6

Sjećam se da smo u Čakovcu naišli na izbjeglice iz okolice Vukovara. Požalili su mi se da ih vode po muzejima, a njih zanimaju lokalni seljaci, prisjetila se Ružica

VIDEO

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Korona je prekinula snimanje najgledanije HRT-ove emisije...

Odluka je privremena jer je bilo nemoguće raditi terensku emisiju u ovakvim okolnostima. Priloge ćemo nadoknaditi kroz informativne emisije, a 'Plodovi' se vraćaju čim se stvore uvjeti, kaže Vlatko Grgurić, urednik emisije 'Plodovi zemlje'. 

Emisija o selu i poljoprivredi koja se emitirala nedjeljom u 12 i 30 bez prekida od 21. prosinca 1958. godine, najdugovječnija je emisija Hrvatske televizije. Zvala se Poljoprivredna emisija, pa  Poljoprivredni mozaik, zatim Zemlja i more, da bi 1993. godine postala 'Plodovi zemlje'. 

Prvi urednik bio je Marijan Sviben, a onda je 1962. godine postao profesor na Veterinarskom fakultetu, pa je na uredničko mjesto došla Ružica Trauber koja je to radila 30 godina.Rođena Varaždinka ovih se dana prisjetila svojih početaka:

- Nakon što sam diplomirala agronomiju počela sam raditi u Zadružnom savezu u Varaždinu, a zatim u Zagrebu u Poljoprivrednoj stanici, gdje sam držala predavanja. Jednog dana dobila sam poziv na Televiziju. Bilo me strah, bio je to tada sasvim novi medij. U Jurišićevoj smo svi bili u jednoj prostoriji, imali smo samo jedan studio i jedine žene bile smo Milka Babović i ja - smije se ova vedra i optimistična umirovljenica. Ipak, vijest o ukidanju 'Plodova zemlje' ju je iznenadila i rastužila:

- Mislim da je sad jako važno podržati naše poljoprivrednike jer se Hrvatska zbog ove pandemije mora osloniti na vlastitu proizvodnju hrane, a uzgajivači moraju negdje prodati svoje proizvode jer će im sve propasti. Tek sad treba takva emisija, ali ja sam samo umirovljenica i koga briga što ja mislim, šali se najdugovječnija urednica HRT-a. Kako kaže, emisija se redovito emitirala i za vrijeme Domovinskog rata:

- Išli smo na teren da bi ohrabrili i utješili naše seljake koji su morali napuštati svoja imanja pod granatama. Sjećam se da smo u Čakovcu naišli na izbjeglice iz okolice Vukovara. Požalili su mi se da ih vode po muzejima, a njih zanimaju lokalni seljaci. Povezali smo ih s lokalnim uzgajivačima, pa su nastala tako i brojna prijateljstva - prisjeća se Ružica Trauber. 

Nakon nje 1993. godine urednik postaje Ivo Lončar, a od 1999. do danas urednik je Vlatko Grgurić. Uz Miroslava Gantara, zaštitno lice bio je i Mladen Stubljar, koji je od 2015. godine u mirovini:

- Jasno mi je da nisu uvjeti za terenski rad. Teško je sad obilaziti ljude u malim mjestima i tražiti da s vama razgovaraju, kad se svi boje kontakata, a na teren izlazi cijela ekipa, kaže Stubljar koji se isto nada da će se omiljena emisija ubrzo vratiti u program.

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Korona je prekinula snimanje najgledanije HRT-ove emisije...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin