Show

Komentari 4

Televizijski voditelj o borbi s 'tihim ubojicom': Preživio sam 17 moždanih udara, ne bojim se

Televizijski voditelj o borbi s 'tihim ubojicom': Preživio sam 17 moždanih udara, ne bojim se

Moždani udar drugi je uzrok smrtnosti u Hrvatskoj od koje je lani preminulo 4950 ljudi. Zagrebački TV urednik, novinar, spiker i DJ Matija Lovrec je ispričao o svom iskustvu i kako prepoznati simptome ove smrtonosne bolesti na vrijeme

Televizijski urednik Matija Lovrec (54) više od 15 godina se hrabro bori sa svojim zdravstvenim problemima. Prvi put je javno progovorio za Gloriju o svojoj situaciji povodom Svjetskog dana moždanog udara i kampanje Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo pod nazivom 'Sačuvaj #dragocjeno vrijeme', čije je zaštitno lice.

Sve je započelo jednog dana prije 15 godina kada je zbog aneurizme bazilarne arterije završio na kirurškom stolu, a liječnici su mu davali samo mjesec dana života. Prisjetio se kako su ga mučile jake glavobolje sve dok nije dobio dijagnozu na KBC-Rebru nakon koje je bio odmah operiran. Napravili su mu embolizaciju stijenke arterije koja mozak opskrbljuje krvlju i kisikom kako bi se spriječilo njezino prsnuće.

Ali naravno njegovim nedaćama tu nije kraj jer je zadobio 'TIA-u', takozvane tranzitorne ishemijske atake ili jednostavnije tehnički moždani udar.

- Riječ je o grču moždane žile koja mozak ostavlja s manjkom kisika, što potencijalno može imati i fatalne posljedice - rekao je Lovrec.

Nastavio je kako je tog jutra osjetio da mu lijeva strana usta i lica trnu, no te simptome je prepisao stresu i umoru. Bez obzira što je shvatio da nešto nije u redu sjeo je za svoj motor i nastavio je sa svojim pretrpanim rasporedom. Nakon pola sata primijetio je da se situacija ne popravlja.

- Nakon toga sam se odvezao kući, otuširao se i oprao kosu, snimio reklamu jer mi je posao kao i uvijek bio na prvom mjestu i tek tada se prijavio na hitni prijem neurološkog odjela na KBC-u Rebro - kaže Lovrec

Smatra da nije pravilno postupio jer bi sada sigurno prvo otišao u bolnicu. Do sada je pretrpio šesnaest moždanih udara ali kaže da na hitnom prijemu samo opiše simptome i na vlastitu odgovornost se vrati kući

- Prijava je važna zbog povijesti bolesti, dobro je da sve bude tamo zapisano – rekao je Lovrec.

Zbog brojnih moždanih udara Lovrec je preokrenuo svoj život za cijelih 360. preko noći se ostavio cigareta, visoki krvni tlak je pod kontrolom tableta a dodaje kako je danas nemoguće izbjeći stres, ali da ga nastoji kontrolirati koliko god može.

Poslije razgovora o svojoj zdravstvenoj situaciji pričao je malo o svojoj karijeri i otkrio kako je postao TV autor i urednik emisije o automobilima.

- Ta tema me prati od novinarskih početaka na Radiju 101, gdje sam došao kao DJ i glazbeni urednik, preko HTV gdje sam uz sve ostalo radio emisiju Peta brzina, do danas, kad moja firma producira i isporučuje gotov proizvod za dvije televizije – rekao je Lovrec

Povremeno radi kao i DJ ali je otkrio da mu je sada mnogo draži angažman predavača na DJ Akademiji, gdje je desna ruka Josipu Ćurkoviću.

Javnost ga pamti kao HTV-ovo lice ali otkrio je zašto je napustio emisiju.

- Otkazali su mi suradnju jer više nije postojala potreba za mojim angažmanom, to je službeno objašnjenje. Isprva mi se bilo teško s time se pomiriti nakon 17 godina kontinuirane suradnje, ali je sve ispalo super - rekao je Lovrec

Nadodao je kako nije jedan od onih koji se samosažalijevaju dok život prolazi pored njih. Ima odgovornost prema svojoj supruzi, kćeri i sinu a koji su mu uz to najveća podrška.

I za kraj Lovrec je dao savjet vezi ove tihe bolesti.

- Najvažnije je da ostanete pribrani i pratite svoje simptome. Po mogućnosti se snimajte ili neka vas netko drugi snima mobilnim telefonom da možete pokazati što se dogodilo, jer slika govori više od tisuću riječi. A zatim polako i bez panike potražite prijevoz do najbliže bolnice gdje ćete dobiti stručnu pomoć – poručio je Matija Lovrec

Najčitaniji članci