Drugi je dan u međimursko-podravskom tjednu i čini se da se 12 kandidata bolje snalaze s jelima koje prvi put rade, nego s onima koje barem malo poznaju
Tko će večeras biti pretepen i strgan u Tri, dva, jedan kuhaj?
Pred kandidatima su novi izazovi. Čini se da niti kontinentalcima, niti onima s obale, nekako ne leži međimursko-podravska regija. Danas je tema „brzi ručak“, odnosno pretepena juha od graha i trganci s vrhnjem i slaninama.
- Zvonimire, posebno pazi danas, da ne bi na kraju dana bio pretepen - savjetovao je Tomislav Špiček jučerašnjeg najlošijeg kandidata Zvonimira.
Pretepeni grah i pretepena juha najpoznatija su jela Međimurja. Ime juhe dolazi od izraza pretep ili pritep, odnosno od načina zgnjušavanja brašna bilo s mlijekom ili kiselim vrhnjem, a koje se dodavalo na kraju jela. Neki natjecatelji rade juhu s mesom, a neki bez njega, dok pojedini koriste i tajni sastojak. No, većina ih se odlučila napraviti „siromašniju“ verziju juhe bez ikakvih dodatnih začina i namirnica koje nisu navedene u tradicionalnom receptu. S obzirom da ne podnosi grah, Natalija će napraviti dvije vrste pretepene juhe, dok je Nenad, naravno, osmislio koristiti mješavinu slatkog i kiselog vrhnja za pretep. Međutim, gostujućem sucu Raulu Lajtmanu se to nije dopalo, pa je Nenad odlučio promijeniti svoj recept, što je potaklo Tomislava na zezanciju:
- A kaj ak meni više paše slatko vrhnje? Kaj buš onda napravil? Ma, napravi ti dvije-tri vrste graha - savjetovao je Tomislav Nenada.
- Gospon Tomek, vama sam udovoljaval dva tjedna, a sad mogu gosponu Raulu jedan dan… Ne bum kompliciral - zaključio je Nenad.
Hoće li Nenad ipak ostati pri svome i na kraju dana biti pretepen, doznat ćemo u novoj epizodi „Tri, dva, jedan – kuhaj!“.