Obavijesti

Show

Komentari 51

Tko su Let 3? Izdali su prazan album, digli kip 'Angeli koja s*re' i pucali čepove iz stražnjice

Tko su Let 3?  Izdali su prazan album, digli kip 'Angeli koja s*re' i pucali čepove iz stražnjice
13

Grupa Let 3 je od svojih početaka prepoznatljiv po svojem specifičnom humoru i bizarnim nastupima. Njihovi koncerti redovito su i svojevrstan performans, a uskoro ih gledamo u finalu Eurosonga

VIDEO

Riječka grupa Let 3 na sceni je već više od 30 godina, a u utorak su Hrvatsku predstavljali na prvoj polufinalnoj večeri Eurosonga u Liverpoolu. Izvrsnim nastupom osigurali su si mjesto u finalu pa ćemo stihove 'Mame ŠČ' slušati i u subotu na velikoj glazbenoj pozornici.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Mrle nakon polufinala 00:32

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Let 3 je osnovan u veljači 1986. godine, ali pod nazivom Let 2. Početkom iduće godine mijenjaju ime u, danas prepoznatljiv naziv. Prvi album 'Two Dogs Fucking' izdali su 1989., a neke od pjesama su 'Izgubljeni', 'Sam u vodi', 'Ne trebam te' i 'U rupi od smole'. U prosincu 1991. objavljuju drugi album 'El Desperada', a nakon tri godine snimanja izlazi idući album, 'Peace'. 

Let 3 je od svojih početaka bio prepoznatljiv po svojem specifičnom humoru i bizarnim nastupima. Njihovi koncerti redovito su i svojevrstan performans.

POGLEDAJTE VIDEO: Mrle ima nešto sočno

Pokretanje videa...

mrle i oranž 00:09
Let 3 prošao u finale, a ovako zvuči 'Mama ŠČ!' na engleskom
Let 3 prošao u finale, a ovako zvuči 'Mama ŠČ!' na engleskom

Vjerojatno najdrastičniji koncept Leta 3 izlazi 1997., album 'Nečuveno'. Na CD-u nije bilo apsolutno ničeg, niti snimljene tišine. Od 500 primjeraka, prodano je njih 350. 'Album' je sadržavao umjetničku viziju sastava koja je komade plastike označila serijskim brojevima i opremila omotom. Projekt je bio praćen video spotom 'Neviđeno' - plavim praznim ekranom, kao i promocijom na glavnom riječkom trgu.

Početkom 1998. u sastavu se događa reorganizacija članstva i nakon višemjesečnih traženja i audicija formiran je Let 3. Damir Martinović - Mrle (61) kao prateći vokal i basist, Zoran Prodanović - Prlja (58) kao pjevač, Ivan Šarar - Faf (50) je zadužen za elektroniku, Dražen Baljak - Baljak (45) kao gitarist, Matej Zec - Knki također kao gitarist i Branko Kovačić - Husta na bubnjevima. 

POGLEDAJTE VIDEO PRLJE NA PRESICI: 'ZAUSTAVITE JE*ENE RATOVE'

Letovci izvlačili papirić, evo kad nastupaju u finalu : Znao sam da ću to izvući, imam laser oči!
Letovci izvlačili papirić, evo kad nastupaju u finalu : Znao sam da ću to izvući, imam laser oči!

Sada su u sastavu Mrle, Plja, Zec, Baljak i Ivan Bojčić, koji su se i uoči Dore ekskluzivno fotkali za tjednik 24sata - Cafe. 

 

Šesti album 'Jedina' objavljen je 2000. godine i u početku je napravljena samo jedna kopija albuma. Let 3 je u isprva odbio distribuirati album, no to su ipak učinili nekoliko mjeseci poslije. Za pjesme 'Profesor Jakov' i 'Tazi-tazi' su snimljeni videospotovi.

Sastav je iznenadio javnost kada su 26. veljače 2001. donirali spomenik 'Babin ku*ac'. Spomenik visine o od četiri metra i napravljen od bronce, otkriven je u Zagrebu, Rijeci, Puli, Splitu i Ljubljani.

Sedmi album 'Bombardiranje Srbije i Čačka' objavljen je 2005. godine. Naizgled nespojivo Let 3 je spojio elemente rocka, etna, narodnjaka, trasha, ex-YU sweet popa osamdesetih, elektronike, drum'n' bassa i nu metala.

Let 3 oduševio i novinare iza pozornice, ukrajinski tim se ustao i zaplesao uz 'Mamu ŠČ'!
Let 3 oduševio i novinare iza pozornice, ukrajinski tim se ustao i zaplesao uz 'Mamu ŠČ'!

- Mi ne zbijamo šalu, time se bavila 'Top lista nadrealista'. Mi stvaramo nova značenja, sastavljamo ih od mnogo štošta, ima u tome puno humora, ali nema parodiranja. Parodiranje je isto što i paradiranje. Ovo naše je novi svijet, neka nova zemlja, Nova Jugoslavija - izjavili su Letovci za Novi list prilikom izlaska novog albuma.

Momci su tvrdili da album nudi shizofrenu viziju Nove Jugoslavije i njenih pripadajućih republika i pokrajina u svim aspektima, bilo glazbenim, tekstualnim, scenografskim i dizajnerskim.

VIDEO Pogledajte još jednom nastup Leta 3 u Liverpoolu: Sve gori od pozitivnih komentara!
VIDEO Pogledajte još jednom nastup Leta 3 u Liverpoolu: Sve gori od pozitivnih komentara!

Mrle i Prlja ostali su zapamćeni i po kontroverznom gostovanju kod Aleksandra Stankovića u HRT-ovoj emisiji 'Nedjeljom u 2'. Iako su se dogovorili sa Stankovićem da neće biti psovanja i skidanja, Letovci su na to 'zaboravili' pa ih je tako Stanković nakon svake psovke podsjećao da ne koriste takve izraze. 

Deset minuta prije kraja emisije Stanković je odlučio prekinuti emitiranje kada su Mrle i Prlja ispucavali čepove iz stražnjice. Kada je voditelj vidio da se skidaju pokrio je njihove stražnjice sakoom, a kada su 'ispalili' čepove odlučio je da je tu granica. 

- Neke stvari jesmo dogovorili, znao sam da će na sredini emisije promijeniti kostime i da će dovesti nekog doktora. No, nisam znao da će doći do ovakvog poteza. Osobno su mi Let 3 cool, no ipak su neke stvari neprimjerene za javnu televiziju. Da budem iskren, znao sam da su nepredvidivi i da bi se ovako nešto moglo dogoditi. Nisam znao koliko daleko će to ići, ali ne mogu reći ni da sam pretjerano iznenađen - izjavio je tada Stanković. 

ŠČo je ovo?! Let 3 ima najviše pregleda na stranici Eurosonga! Ali na kladionicama šok. Pali su
ŠČo je ovo?! Let 3 ima najviše pregleda na stranici Eurosonga! Ali na kladionicama šok. Pali su

Let 3 su dizajnirali još jednu skulpturu. U svibnju 2015. su u Laubi izložili skulpturu 'Angela Merkel se*e' kojom je bend kritizirao tadašnju političku situaciju, ali i promovirao istoimeni album. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 51
VIDEO

Najveća imena nove techno scene dolaze na Zrće
PROMO

Najveća imena nove techno scene dolaze na Zrće

Nizozemski Verknipt na svoje premijerno izdanje Verknipt Croatia Holiday Festivala ovog ljeta dovodi zvijezde hard techno scene te najavljuje svoj najveći line-up dosad

Debitantski album grupe Donkey Hot zove se ''MAMA'' zato što je mama car
PROMO

Debitantski album grupe Donkey Hot zove se ''MAMA'' zato što je mama car

Tokom slušanja albuma jasno je o kakvom se bendu radi - pjesme su duhovite, upečatljive i neke od njih uvijek će vam izmamiti osmijeh na lice, ali daleko je to od površne duhovitosti, svirka je čvrsta i rifovi osvajaju.
Vili Gobac i Donkey Hot u financijskoj krizi „Mama Care“ daj pare
PROMO

Vili Gobac i Donkey Hot u financijskoj krizi „Mama Care“ daj pare

'Mama care' nova je rock dizalica grupe Donkey Hot kojom ova fantastična petorka najavljuje svoj album prvijenac