Show

Komentari 37

Toše Proeski danas bi proslavio 42. rođendan: Imao je anđeoski glas, volio je pjevati u Hrvatskoj

Toše Proeski danas bi proslavio 42. rođendan: Imao je anđeoski glas, volio je pjevati u Hrvatskoj

Nakon što se proslavio i osvojio brojne nagrade ostao je skroman te je uvijek nosio veliki osmijeh na licu. Makedonski pjevač Toše Proeski gdje god bi se pojavio, oduševio bi publiku, a njegov trag i danas je neizbrisiv

Prije petnaest godina u stravičnoj nesreći ugašen je život pjevača koji je dotaknuo srca mnogih. Makedonac anđeoskog glasa, Toše Proeski danas bi slavio svoj 42. rođendan. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

Na posljednjem koncertu 2007. godine, na gradskom stadionu u Skoplju se skupilo nekoliko desetaka tisuća ljudi koji su u jednom trenutku spontano počeli svijetliti mobilnim telefonima i tako stvorili, na Tošino oduševljenje 'zvjezdano nebo'

- Uključite telefone, ponovno napravite zvjezdano nebo! Ne mogu vam opisati kako to izgleda sa scene, želim sliku ove ljepote. Neka se nikada ne gasi zvjezdano nebo! Ovo je neopisivo - poručio je tada.

U vrlo uspješnoj 1999. godini izdao je prvi album 'Negdje u noći' i održao svoj prvi samostalni koncert. Studirao je pjevanje i bio jedan od najboljih, a glazbena karijera krenula mu je strelovitim usponom kad je imao tek 15 godina. Obožavatelji su ga zasipali plišanim igračkama, kojih je imao napretek, pa je jednu posebnu sobu u svom domu u Kruševu imao samo za njih.

 

Na hrvatsko tržište probio se 2004., zahvaljujući suradnji s Tonijem Cetinskim (53), s pjesmom 'Lagala nas mala'. On ga je pozvao da mu bude gost i na turneji, a često se i prisjeća svog velikog prijatelja.

YouTube

- Volimo ga zauvijek, a sve što smo zajedno planirali znam kako ćemo nadoknaditi kad se sretnemo na nekom proplanku, gore u svemiru. Zauvijek u srcu - rekao je jednom prilikom Toni. Toše je dvije godine iza snimio i špicu za popularnu seriju 'Zabranjena ljubav', pjesmu 'Srce nije kamen'.

Makedonski slavuj sve popularniji je postao izdavanjem albuma na hrvatskom jeziku 'Dan za nas', čime je dobio priliku da ga se čuje i u domaćem eteru u kojem i danas sviraju njegove pjesme među kojima su 'Pratim te', 'Igra bez granica', 'Volim osmijeh tvoj', 'Bože, brani je od zla' i druge.

Nagradu Majke Tereze za svoje brojne humanitarne nastupe dobio je 2003., a njegov trag i danas je neizbrisiv. Kao UNICEF-ov veleposlanik dobre volje pomagao je djeci, a pjesma 'This world',  snimljena godinu iza, postala je UNICEF-ova himna.

Toše je poginuo je u prometnoj nesreći 16. listopada 2007. godine nedaleko od Nove Gradiške. Naime, njegov prijatelj i vozač, tada 32-godišnji Georgij Georgijevski, izgubio je kontrolu nad osobnim automobilom marke Volkswagen Touareg i udario u teretni kamion. Toše je smrtno stradao na licu mjesta, zbog ozljeda vratne kralježnice. Imao je 26 godina. U trenutku sudara, svi su spavali.

Najčitaniji članci