Obavijesti

Show

Komentari 65

Ogroman gubitak: Nakon smrti sina izgubio je volju za životom

Ogroman gubitak: Nakon smrti sina izgubio je volju za životom
1

Ljubiša je odrastao u rudarskoj obitelji, a već kao dječak ostao je bez oca. Majka je jedva prehranjivala troje djece, no smoki se nikad nije sramio siromaštva

VIDEO

Upoznali smo se na Pulskom festivalu kad sam ja bio tek na počecima karijere, a on je bio velika filmska zvijezda. No kako je obožavao nogomet, dolazio je na pulsku Verudelu, gdje smo kolega Igor Galo i ja igrali, rekao je Rade Šerbedžija (71).
S Ljubišom se zbližio na snimanju filma 'Predstava Hamleta u Mrduši Donjoj', u kojem je Rade igrao Jocu, a Samardžić je bio Mačak.

- Tad smo se zbližili kao kolege i Ljubiša je zaista bio među najboljim glumcima koji su se pojavili na ovim prostorima. Premda je često tumačio humoristične uloge, bio je zapravo nježna duša koja je obožavala poeziju - ispričao je Šerbedžija. 

Odrastao u siromaštvu

Ljubiša je odrastao u skromnoj rudarskoj obitelji i rano ostao bez oca.

S Milenom Dravić odigrao je više od 25 uloga. Kolege su se nastavili družiti pa su se najradije susretali na filmskim festivalima

- Divio sam se majci, koja nas je izvela na put s mizernom rudarskom penzijom. Bilo nas je troje dece. Iz takvog djetinjstva shvatio sam kako sirotinja nije najstrašnije što ti se može dogoditi u životu - rekao je.

Nakon samo tri filma stigla je glavna uloga

Nadimak Smoki dobio je zahvaljujući istoimenom liku kojeg je tumačio 1963. u filmu 'Pješčani grad'. Glumu je shvaćao veoma ozbiljno, a za svaku ulogu pripremao se, prepričavaju njegovi kolege, kao da mu je prva u životu. 

S kolegicama Mirom Banjac i Vesnom Čipčić snimao je seriju “Vruć vetar”

Glumački debi ostvario je 1960. sporednom ulogom u filmu “Spletka i ljubav”. Od tada je zaigrao u 130 filmova i serija. U bogatoj karijeri među zapaženijim ulogama na filmskom platnu i malim ekranima bile su one u ‘‘Bitki na Neretvi’’, ‘‘Kuda idu divlje svinje’’, ‘‘Valter brani Sarajevo’’, ‘‘Policajac s Petlova brda’’, ‘‘Povratak otpisanih’’, ‘‘Jesen stiže, dunjo moja’’ i ‘‘Bolji život’’. 

‘‘Bitka na Neretvi’’ Veljka Bulajića sa snimanjem je krenula 1968. i bila je najveći europski film tog vremena u produkcijskom smislu. Na snimanju partizanskog spektakla sudjelovalo je više od 3000 pripadnika JNA. Poginulo je sedmero ljudi, od kojih se većina ubila. U filmu je glumio i Boris Dvornik, legenda hrvatske kinematografije. Boris i Ljubiša bili su veliki prijatelji, a nakon Dvornikove smrti došao je u Zagreb na njegov ispraćaj. Izjavio je kako zaslužuje da se po njemu nazove najveći splitski trg.

Smoki se dičio svojim prijateljstvom i suradnjom s legendarnim Borisom Dvornikom 

- Boris je ljudima pristupao s nevjerojatnom toplinom i iskrenošću. Zadivljen sam veličanstvenim ispraćajem - rekao je Samardžić tom prilikom. 

Svađa s Balaševićem

Legendarna pjesma ‘‘Priča o Vasi Ladačkom” Đorđa Balaševića Samardžiću je bila inspiracija da režira filmsku trilogiju i seriju ‘‘Jesen stiže, dunjo moja’’. Srbijanski glumac i režiser Vasu Ladačkog preimenovao je u Vasu Lađarskog, no radnja je uglavnom pratila pjesmu. Ideja o zajedničkom projektu na kraju je propala zbog različitih pristupa dvojice umjetnika, a pjevač je snimio vlastiti film.

Uveseljavao je i mališane koji su prve glumačke korake ostvarili u projektima u kojima je i sam sudjelovao. Tako je Rene Bitorajac kao devetogodišnjak s Ljubišom snimao film “Gosti iz galaksije”. 

- Ne može se staviti s jedne strane sijeno, s druge pogled na ravnicu, krezubog muzičara iznad glavnoga glumca, a tamo negdje guščja govna, pa reći to je priča o Vojvodini i Vasi Ladačkom - tim je riječima Balašević opisao Samardžićev film. 

Prvu filmsku nagradu, Zlatnog lava na Filmskom festivalu u Veneciji, dobio je 1967. za ulogu u filmu ‘‘Jutro’’. Nakon toga zaredalo se još desetak međunarodnih nagrada, a bio je nominiran i za Zlatnog medvjeda u Berlinu. 

Želio je snimati još

Posljednju ulogu napravio je 2011. u seriji ‘‘Miris kiše na Balkanu’’, koju je i režirao. Kao redatelj prvi put se okušao 2000. dramom ‘‘Nebeska udica’’. Redateljska ostvarenja nizao je narednih deset godina. 


S Batom Živojinovićem odigrao je uloge u filmovima koji su obojici trajno obilježili karijeru, poput Golubovićevih “Bombaša” te Krvavčeva “Valter brani Sarajevo”

Sa suprugom Mirom godinama je ljetovao u Dubrovniku, a prošle su godine ondje proslavili zlatni pir.

- Osvajao sam je stihovima, pismima, telegramima, telefonskim razgovorima iz poštanskih kabina, i osvojio tek nakon dvije godine. Svadba je bila kruna sreće. Ukrcali smo se u Spačeka i s kumovima otišli na Hvar - opisao je svojedobno Ljubiša kako je zaveo suprugu. Njihov je zajednički život obilježila tragedija u kojoj su ostali bez sina Dragana, koji je preminuo u 34. godini od leukemije.

Uloga u Bulajićevu filmu “Bitka na Neretvi” osigurala mu je popularnost u cijeloj bivšoj Jugoslaviji 

Slomila ga sinova smrt

- Danas mi se čini da su godine prošle dok udariš dlanom o dlan, a kad se osvrnem za sobom, vidim da smo proživjeli mnogo sretnih trenutaka, ali i veliku tragediju, kad smo izgubili našeg sina Dragana. Da nije bilo Mire, mislim da danas ne bi bilo ni mene - mnogo puta je znao priznati beogradski glumac. 

Zbog gubitka sina Ljubiša je nakratko izgubio smisao života, a upravo mu je supruga pomogla da se podigne i krene dalje. Samardžića vole i mlađe generacije, pa su prije nekoliko godina zagrebački pankeri svoj bend nazvali Ljubiša Samardžić.

Obožavao je sina Dragana i kćer Jovanu, koje je dobio u braku sa suprugom Mirjanom

- Počašćen sam što me nova generacija uzela za idola u ova smutljiva vremena - kazao je.

- Imala sam sreće što sam te poznavala 23 godine. Obožavala sam da dolaziš po mene u vrtić, da me držiš u naručju i plešemo pa sve do danas - riječi su kojim se unuka oprostila od svog djeda.


Slobodno vrijeme provodio je s obitelji
 
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 65
VIDEO

Aleksandra Prijović se usred koncerta u Varaždinu obratila mužu: 'Filipe, vidiš li ti ovo...'
EMOTIVNA VEČER

Aleksandra Prijović se usred koncerta u Varaždinu obratila mužu: 'Filipe, vidiš li ti ovo...'

Popularna pjevačica oduševila je sinoć na prvom koncertu u nizu, a kako doznajemo, najveći spektakl priprema se za nedjelju

Ovo je kostim Baby Lasagne za Eurosong! Pogledajte promjene
NIJE ISTO KAO NA 'DORI'

Ovo je kostim Baby Lasagne za Eurosong! Pogledajte promjene

Za kostime je zaslužna prijateljica Baby Lasagne, mlada dizajnerica Valentina Pliško
Nekada je imao 163 kilograma, a sad se za njim okreću: Sin Lepe Brene oduševio izgledom
ZABLISTAO NA PROMOCIJI

Nekada je imao 163 kilograma, a sad se za njim okreću: Sin Lepe Brene oduševio izgledom

Tajnu svog izgleda, Viktor Živojinović krije u promjeni životnog stila koju je donio prije nekoliko godina. Usredotočio se na zdravu prehranu i redovito vježbanje