Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
5 komentara

U filmu o životu Van Gogha svaki je prizor ručno oslikan

Čak 107 umjetnika uljem na platnu oslikalo je 62.450 slika uključenih u film koji prikazuje život i djelo nizozemskog umjetnika Vincenta van Gogha. U hrvatska kina film dolazi 28. prosinca

Foto: Davor Visnjic/PIXSELL
5 komentara

Najteže nam je bilo raditi s umjetnicima. Svatko od njih je drugačiji i imao je svoje navike, kako što se tiče slikanja, tako i životne, ispričao nam je Piotr Dominiak, art direktor filma 'Voleći Vincenta: Van Goghov misterij'.

Prvi naslikani dugometražni film u povijesti otvorio je u petak prvi Filmofeel Festival u Zagrebu.

Čak 107 umjetnika uljem na platnu oslikalo je 62.450 slika uključenih u film koji prikazuje život i djelo nizozemskog umjetnika Vincenta van Gogha. U hrvatska kina film dolazi 28. prosinca.

Foto: Davor Visnjic/PIXSELL Piotr Dominiak i Sean Bobbit došli su na zagrebačku premijeru filma

- Veliki problem predstavljao nam je pronalazak novaca za film. Svi su nas tražili usporedbe s troškovima i zaradom sličnih filmova, a njih nije bilo jer je ovo prvi takav film u povijesti - rekao je Sean Bobbitt, producent filma. Veliki dio novaca potrebnog za snimanje dobili su, kaže, od običnih ljudi koji vole umjetnost. Dodao je kako, bez obzira na sve poteškoće koje su imali, nikada nisu pomislili na odustajanje od snimanja. Film je nastao na temelju 800 Van Goghovih pisama do kojih nije bilo teško doći.

- Sva su njegova pisma objavljena na internetu, no bio je problem stvoriti priču od njih - priznaje Bobbitt.

Film su snimali dvaput, prvi put snimljen je pravi igrani film, čije su oslikane slike stvorile Vincenta.

- Taj prvi film nitko neće vidjeti - poručio nam je Dominiak.

Autori ovog dugometražnog filma su nam ispričali i jednu anegdotu.

- Kad bi išli gledati sliku po sliku filma, na jednoj biste vidjeli muhu koja se zalijepila dok ju je slikar oslikavao. Kasno smo to primijetili i nismo stigli promijeniti. Ipak, važno je da, gledajući film, ne stignete to primijetiti - zaključio je Bobbit.

Naši partneri pišu
Message