Obavijesti

Show

Komentari 1

U kazalištu Trešnja pripremaju predstavu 'Ježeva kućica' uz koju su odrasli milijuni djece

U kazalištu Trešnja pripremaju predstavu 'Ježeva kućica' uz koju su odrasli milijuni djece
2

Postoje djela na čiji spomen svi jednoglasno razdragano kažu: “aaaah!”, djela koja oduševljavaju generacije. Jedno od takvih sigurno je i “Ježeva kućica” Branka Ćopića, kaže redateljica Helena Petković

VIDEO

Prema legendarnoj basni u stihovima, “Ježeva kućicaBranka Ćopića, koja je oplemenila mnoge generacije porukom o ljubavi prema vlastitom domu, kazalište Trešnja postavlja istoimenu predstavu u režiji Helene Petković.

Jedna od najljepših priča u stihu za male i velike zasigurno je “Ježeva kućica”, najdugovječnija slikovnica u Hrvatskoj i šire, koja spada u djela koja ostaju upamćena tijekom cijeloga života, a čiji se stihovi često citiraju i lako prepoznaju. “Ježeva kućica” nosi jednostavnu i jasnu pouku kako treba voljeti i čuvati vlastiti dom. Istoimena predstava je nastala prema dramatizaciji i dramaturgiji Filipa Jurjevića, a premijerno će se izvesti u kazalištu Trešnja.

- Postoje djela na čiji spomen svi jednoglasno razdragano kažu: “aaaah!”, djela koja oduševljavaju generacije. Postoje djela uz koja smo naučili čitati, uz koja smo se učili poeziji, koja su bake čitale našim mamama, a one nama, i mi ih čitamo našoj djeci. Jedno od takvih sigurno je i “Ježeva kućica” Branka Ćopića - kaže redateljica. No, istovremeno su joj se nametnula brojna pitanja.

'Ježeva kućica' oduševila djecu i poznate roditelje u Lisinskom
'Ježeva kućica' oduševila djecu i poznate roditelje u Lisinskom

- Kad se stvori prilika da se takvo djelo postavi na scenu, prva reakcija je već spomenuti jednoglasni uzvik oduševljenja: “aaaah!”, a zatim slijedi pitanje: kako? Kako ispričati priču koja je ispričana toliko puta, koju većina nas zna napamet? Kako je pretočiti u predstavu? Kako utjeloviti karaktere o kojima svatko ima svoju dobro uglavljenu predodžbu? Ima li ikakvoga smisla afirmirati vrijednosti koje zastupa Ježurka Ježić; poštenje, skromnost, trud u svijetu koji takve vrijednosti svakodnevno demantira, govori redateljica.

Nimalo lake odgovore ipak je pronašla i kako je rekla, zajedno s dramaturgom Filipom Jurjevićem odlučili su prikazati ulomak iz života u šumi, pa tako osim priče o poštenom, marljivom i srčanom Ježurki Ježiću i fatalnoj Lisici Mici, radnja prati i priču o pljačkašima i skitnicama Svinji, Medi i Vuku koje poštar Zec i mudra Sova pokušavaju preodgojiti i uvjeriti da kriminal zamijene umjetnošću, te da umjesto bande postanu bend.

- Svi oni se zainteresiraju za Ježa koji je zadovoljan s onim što ima. Drugim životinjama on postaje enigma. Što Jež zna, a što njima izmiče, govori dramaturg Jurjević.

Ježeva kućica na Bundeku: Mural koji će uveseljavati sve
Ježeva kućica na Bundeku: Mural koji će uveseljavati sve

- Što je to zadovoljstvo i kakve veze s tim, u svijetu koji nas uči suprotnom, ima skromnost? Kroz oči Lije, Svinje, Mede, Sove i Zeca ova adaptacija trudi se iznova, iz novog kuta, kroz igru, pjesmu i ples, sagledati odavno upisane vrijednosti. Što ježeva kućica znači danas i kakvu pouku od Ježa hrabrog lovca možemo izvući? Kako u ovom vremenu, bržem i zahtjevnijem no ikad, možemo naučiti biti mirni i zadovoljni?, pita se Jurjević i kaže - “Odgovor se krije upravo u naslovu, u “Ježevoj kućici!”.

- Htjeli smo stvoriti suvremenu predstavu koja će ostati vjerna Ćopićevom predlošku te zadržati originalne stihove koje smo zaogrnuli u ruho scenske glazbe Damira Šimunovića, a izvodi ju spektakularni šumsko-razbojnički bend.

Ježurku Ježića utjelovit će Silvio Mumelaš, u ulozi Lisice Mice nastupa Karla Brbić, kao Poštar Zec Luka Bulović, u ulozi Vuka je Matija Čigir, u ulozi Divlje svinje je Radovan Ruždjak, u ulozi Mede je Tvrtko Jurić, a u ulozi Sove Hrvoje Barišić. Scenografiju i projekcije potpisuje Ivan Lušičić Liik, kostime Tea Bašić Erceg. Premijera je 8. travnja, a predstave igraju 9., 10., 15., 22., 23. i 24. travnja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Ekskluzivne fotografije: Ovako izgleda suprug bujne Slavonke, par se vjenčao u Međugorju...
SKRIVA GA OD DJEVOJAKA

Ekskluzivne fotografije: Ovako izgleda suprug bujne Slavonke, par se vjenčao u Međugorju...

Vatrena Claudia koja se proslavila izazovnim navijačkim kombinacijama tijekom Svjetskog nogometnog prvenstva u Katru, otkrila nam je da je sretno udana. Prisjetila se i najvažnijeg dana u svom životu
Odvratni komentari na suprugu igrača Arsenala, on oduševio: 'To je žena koju volim! Zauvijek'
'NIJE DOVOLJNO DOBRA ZA NJEGA'

Odvratni komentari na suprugu igrača Arsenala, on oduševio: 'To je žena koju volim! Zauvijek'

Lauren Fryer i Declan Rice prošle su godine dobilli sina, a britanka je zbog maltretiranja obrisala sve objave s društvenih mreža...