Obavijesti

Show

Komentari 1

U kazalištu Trešnja pripremaju predstavu 'Ježeva kućica' uz koju su odrasli milijuni djece

U kazalištu Trešnja pripremaju predstavu 'Ježeva kućica' uz koju su odrasli milijuni djece
2

Postoje djela na čiji spomen svi jednoglasno razdragano kažu: “aaaah!”, djela koja oduševljavaju generacije. Jedno od takvih sigurno je i “Ježeva kućica” Branka Ćopića, kaže redateljica Helena Petković

VIDEO

Prema legendarnoj basni u stihovima, “Ježeva kućicaBranka Ćopića, koja je oplemenila mnoge generacije porukom o ljubavi prema vlastitom domu, kazalište Trešnja postavlja istoimenu predstavu u režiji Helene Petković.

Jedna od najljepših priča u stihu za male i velike zasigurno je “Ježeva kućica”, najdugovječnija slikovnica u Hrvatskoj i šire, koja spada u djela koja ostaju upamćena tijekom cijeloga života, a čiji se stihovi često citiraju i lako prepoznaju. “Ježeva kućica” nosi jednostavnu i jasnu pouku kako treba voljeti i čuvati vlastiti dom. Istoimena predstava je nastala prema dramatizaciji i dramaturgiji Filipa Jurjevića, a premijerno će se izvesti u kazalištu Trešnja.

- Postoje djela na čiji spomen svi jednoglasno razdragano kažu: “aaaah!”, djela koja oduševljavaju generacije. Postoje djela uz koja smo naučili čitati, uz koja smo se učili poeziji, koja su bake čitale našim mamama, a one nama, i mi ih čitamo našoj djeci. Jedno od takvih sigurno je i “Ježeva kućica” Branka Ćopića - kaže redateljica. No, istovremeno su joj se nametnula brojna pitanja.

'Ježeva kućica' oduševila djecu i poznate roditelje u Lisinskom
'Ježeva kućica' oduševila djecu i poznate roditelje u Lisinskom

- Kad se stvori prilika da se takvo djelo postavi na scenu, prva reakcija je već spomenuti jednoglasni uzvik oduševljenja: “aaaah!”, a zatim slijedi pitanje: kako? Kako ispričati priču koja je ispričana toliko puta, koju većina nas zna napamet? Kako je pretočiti u predstavu? Kako utjeloviti karaktere o kojima svatko ima svoju dobro uglavljenu predodžbu? Ima li ikakvoga smisla afirmirati vrijednosti koje zastupa Ježurka Ježić; poštenje, skromnost, trud u svijetu koji takve vrijednosti svakodnevno demantira, govori redateljica.

Nimalo lake odgovore ipak je pronašla i kako je rekla, zajedno s dramaturgom Filipom Jurjevićem odlučili su prikazati ulomak iz života u šumi, pa tako osim priče o poštenom, marljivom i srčanom Ježurki Ježiću i fatalnoj Lisici Mici, radnja prati i priču o pljačkašima i skitnicama Svinji, Medi i Vuku koje poštar Zec i mudra Sova pokušavaju preodgojiti i uvjeriti da kriminal zamijene umjetnošću, te da umjesto bande postanu bend.

- Svi oni se zainteresiraju za Ježa koji je zadovoljan s onim što ima. Drugim životinjama on postaje enigma. Što Jež zna, a što njima izmiče, govori dramaturg Jurjević.

Ježeva kućica na Bundeku: Mural koji će uveseljavati sve
Ježeva kućica na Bundeku: Mural koji će uveseljavati sve

- Što je to zadovoljstvo i kakve veze s tim, u svijetu koji nas uči suprotnom, ima skromnost? Kroz oči Lije, Svinje, Mede, Sove i Zeca ova adaptacija trudi se iznova, iz novog kuta, kroz igru, pjesmu i ples, sagledati odavno upisane vrijednosti. Što ježeva kućica znači danas i kakvu pouku od Ježa hrabrog lovca možemo izvući? Kako u ovom vremenu, bržem i zahtjevnijem no ikad, možemo naučiti biti mirni i zadovoljni?, pita se Jurjević i kaže - “Odgovor se krije upravo u naslovu, u “Ježevoj kućici!”.

- Htjeli smo stvoriti suvremenu predstavu koja će ostati vjerna Ćopićevom predlošku te zadržati originalne stihove koje smo zaogrnuli u ruho scenske glazbe Damira Šimunovića, a izvodi ju spektakularni šumsko-razbojnički bend.

Ježurku Ježića utjelovit će Silvio Mumelaš, u ulozi Lisice Mice nastupa Karla Brbić, kao Poštar Zec Luka Bulović, u ulozi Vuka je Matija Čigir, u ulozi Divlje svinje je Radovan Ruždjak, u ulozi Mede je Tvrtko Jurić, a u ulozi Sove Hrvoje Barišić. Scenografiju i projekcije potpisuje Ivan Lušičić Liik, kostime Tea Bašić Erceg. Premijera je 8. travnja, a predstave igraju 9., 10., 15., 22., 23. i 24. travnja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 1

VIDEO

FOTO Ovo su farmeri koji će u 17. sezoni 'Ljubav je na selu' tražiti ljubav: Stižu i neka poznata lica
NOVA SEZONA

FOTO Ovo su farmeri koji će u 17. sezoni 'Ljubav je na selu' tražiti ljubav: Stižu i neka poznata lica

Osebujni, zanimljivi i šarmantni farmeri u novoj sezoni showa 'Ljubav je na selu' spremni su ispričati svoje životne priče, ljubavna iskustva, planove i želje...

Danijela iz 'Braka na prvu' prije je imala više od 100 kilograma. Evo kako je tada izgledala
'NAMUČILA SAM SE'

Danijela iz 'Braka na prvu' prije je imala više od 100 kilograma. Evo kako je tada izgledala

Iako smo se ludo zabavljali, u sebi sam bila beskrajno tužna, napisala je među ostalim Danijela
Thompsonov tim za 24sata: 'Sin ga je mjesecima nagovarao da se konačno vrati nastupima...'
PJEVAT ĆE U IMOTSKOM

Thompsonov tim za 24sata: 'Sin ga je mjesecima nagovarao da se konačno vrati nastupima...'

Thompson je posljednji put imao koncert 2022. godine. Pjevač se otad povukao iz javnosti i otkazao nastupe kako bi bio uz sina Antu Mihaela. Sad sprema i novi album