Obavijesti

Show

Komentari 0

'U mom filmu bi mjesta bilo i za Šerbedžiju, ali i za Despota...'

'U mom filmu bi mjesta bilo i za Šerbedžiju, ali i za Despota...'

Nagradu Fric organizira tjednik Express, a glavni pokrovitelj je Barcaffe. A pobjednik će, osim žiroskopa, dobiti i vrijednu novčanu nagradu od 75.000 kuna

VIDEO

Jedan od autora zbog kojih sam se zakačio na književnost, dakle najviše što može biti. Europska, svjetska vrijednost. Osim toga, kako je važan za ovaj roman zbog suradnje s Vošickim, dugo sam ga nosio u mislima, čitao o njemu, o njegovu životu u Dugoj Rijeci, iščitavao više puta korespondenciju s Vošickim, pa me je Fric trajno okupirao i na taj način.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

Darko Cvijetić, dobitnik nagrade Fric 02:04

Rekao je to Marko Gregur, koji je s knjigom “Vošicki” ušao među 14 naslova za izbor Nagrade Fric.

- Vošicki je simbol, njegovo se prezime, kao dio naziva nakladničkog poduzeća, nalazilo na više stotina knjiga, među ostalim i na nekoliko Krležinih, kojemu je prvi 20-ih godina počeo objavljivati sabrana djela. Zamislio sam ovim naslovom vratiti prezime na naslovnicu knjige te ga time i simbolički vratiti u književni život, ovaj put u centar naslovnice, ne na dno, i mislim da to funkcionira - rekao je književnik i dodao kako bi svoje djelo htio vidjeti i u kazalištu.

- Vošicki, koji je stoički prihvaćao sve udarce, bio je pacifist i pomalo gubitnik, teško da bi bio prikladan za neku današnju uspješnu videoigru pa to preskačem, iako bi mi bilo zanimljivo. Sve ostalo mi je zamislivo. U operi bi, recimo, sjajno zvučao dio kad mu dođu u pretres tiskare, ali odlučio bih se prvenstveno za kazalište i film. Mladog Vošickog mogao bi igrati Ozren Grabarić, a u ulozi starijeg možda Siniša Popović, najsličniji mu je fizički. Svakako bih u toj ekipi našao mjesta za Dragana Despota i Radu Šerbedžiju - rekao je Marko.

Marina Vujčić: Ako osvojim Frica moći ću se posvetiti pisanju...
Marina Vujčić: Ako osvojim Frica moći ću se posvetiti pisanju...

Za dva i pol mjeseca, u siječnju 2021., po četvrti put bit će dodijeljena književna Nagrada Fric za najbolju proznu neprevedenu knjigu premijerno objavljenu u Hrvatskoj u razdoblju 1. 7. 2019. - 30. 6. 2020. Nagradu Fric organizira tjednik Express, a glavni pokrovitelj je Barcaffe. A pobjednik će, osim žiroskopa, osvojiti i vrijednu novčanu nagradu od 75.000 kuna u bruto iznosu.

- Nisam razmišljao o tome da osvojim nagradu, ali uglavnom bih je investirao, a ne potrošio. U putovanje, školarinu za doktorski studij i knjige. Reinvesticija bi to bila, zapravo - zaključio je autor.

Dosadašnji su dobitnici Nagrade Fric Damir Karakaš za roman “Sjećanje šume” (2016/17.), te Jurica Pavičić za roman “Crvena voda” (2017/18.), dok je prošlogodišnji laureat Darko Cvijetić, kojemu je nagradu donio roman “Schindlerov lift”.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

FOTOGALERIJA Prve zajedničke fotke Vlatke Pokos i njezinog devet godina mlađeg dečka!
U MAKARSKOJ

FOTOGALERIJA Prve zajedničke fotke Vlatke Pokos i njezinog devet godina mlađeg dečka!

Vlatka se za ovu prigodu odlučila za bijelo odijelo, a ispod je nosila zelenu košulju. Većeslav je nosio sako, plavu košulju i traperice

Ella nakon ročišta otkrila koliko je spor s Charlesom 'težak'...
NAŠALILA SE

Ella nakon ročišta otkrila koliko je spor s Charlesom 'težak'...

Ella Dvornik i Charles Pearce bili su u utorak na sudu u Puli, a oboje su se na svojim društvenim mrežama osvrnuli na ročište
Jennifer Lopez opet je šokirala: Prošetala ulicom bez šminke i frizure, pogledajte kako izgleda
POTPUNO LEŽERNO

Jennifer Lopez opet je šokirala: Prošetala ulicom bez šminke i frizure, pogledajte kako izgleda

Inače, i nedavno su ju fotografi uhvatili na ulicama grada, gdje je otkrila da ne izgleda savršeno kako često prikazuje na društvenim mrežama