Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
9 komentara

U njoj su pjevali najveći: Kultna diskoteka slavi pola stoljeća...

Diskoteka Saloon bila je ponos grada Zagreba. Otvorena je 13. veljače 1970. godine. Ulazak u nju bila je stvar prestiža, a tamo su vokalne sposobnosti pokazali Josipa Lisac, Mišo, Dino, Oliver, Gibonni...

Foto: Presnimke iz monografije Saloona
9 komentara

Sretan sam što smo uspjeli organizirati proslavu 50. jubilarnog rođendana, rekao nam je Maro Srezović. Kultna zagrebačka diskoteka u srijedu, sa svim poznatima koji su nekad u Saloon dolazili, slavi 50 godina postojanja.

POGLEDAJTE VIDEO O NOĆNOM ŽIVOTU U HRVATSKOJ:

 

Vlaho Srezović je 13. veljače 1970. s partnerom Albertom Papom otvorio klub u kojemu su kasnije pjevali Mišo Kovač, Josipa Lisac, Dino Dvornik, Oliver Dragojević, Gibonni, ET... Ne nastupiti u Saloonu u to vrijeme značilo je - ne postojati. Nakon toga, u subotu otvorit će vrata Zagrepčanima i svima koji žele biti dio važne obljetnice.

Foto: Presnimke iz monografije Saloona

Prilika je to svima da se prisjete zlatnih godina diskoteke kad je bila stvar prestiža sjesti u famozni VIP separe, stajati uz šank, biti na korak do najpoznatijih sportaša, pjevača, glumaca, da naprosto u svoj život vrate čaroliju sjećanja. Samo su se u Saloonu, jednako nalakćeni za šankom, mogli vidjeti Vladimir Šeks i Davor Gobac, Zdenka Kovačiček i Robert Prosinečki. Ni jedan drugi klub bivše zemlje nije se mogao pohvaliti tolikim slavnim gostima.

Foto: Presnimke iz monografije Saloona/Pixsell

Ući u Saloon 70-ih, 80-ih i 90-ih godina bila je stvar prestiža. Pred klubom su uvijek bili dugi redovi. Oliver Dragojević tu je pjevao “Yesterday”, a Boris Novković spominje Ruby Tuesday u pjesmi “Sve mijenja se”, Đorđe Balašević ispred kluba je slušao “Mirku” jer ga u klub nisu pustili u uniformi.... Pjesmu “Za dobra stara vremena” Rajko Dujmić i Stevo Cvikić napisali su u četiri sata ujutro u Saloonu.

Foto: Presnimke iz monografije Saloona/Pixsell

- To je oduvijek bila himna vašeg i našeg kluba, i uvijek će biti dobro vidjeti vas sve opet u Saloonu na starom kultnom, tradicionalnom i nezaboravnome mjestu - poručuje Srezović.

DJECA SLAVNIH Odrastao je u Saloonu: Najveće face bile su naši kućni prijatelji

Nakon dva velika slavlja klub se vraća svakodnevici u kojoj se još bori za opstanak. Saloon, naime, opet nije dobio minimalne tehničke uvjete za rad. Kad pomisle na teškoće koje su pred njima, Vlaho i Maro Srezović se rastuže. I razljute jer za uništenje kluba još nitko nije odgovarao. Strepe da kluba kakav je bio nekadašnji Saloon nikad više neće biti i ta se dobra vremena više neće vratiti.

Foto: Presnimke iz monografije Saloona/Pixsell

- Tužan sam jer je provalom uništena kultna i jedinstvena institucija zabave, dobrih provoda, legendi, priča i ljubavi te obiteljskog posla. Nema više ni tradicionalnih Badnjaka u Saloonu, rokerske večeri Ruby Tuesday, brojnih nastupa bendova... - govori Maro.

Foto: Presnimke iz monografije Saloona/Pixsell

Klub se danas može unajmiti za privatne zabave, no Srezoviće boli kad se sjete nekadašnjih programa srijedom “Glamour cafe” Siniše Svilana, večeri za estradu, četvrtkom “Soul train”, najbolje od funk muzike, petkom “Flashback” tematskih večeri - povratak u 80-e i 90-e, te subota za najveće hitove i nedjelja “Senior club” samo za starije od 30...

saloon | Autor: Marijan Delija/PIXSELL Foto: Marijan Delija/PIXSELL

- Jako sam tužan jer nam je sve to uništeno i ostaju samo sjećanja na dobra stara vremena u Saloonu - priča Maro, kojemu svi poznati i nepoznati daju potporu da njihov Saloon što prije opet otvori vrata.

Ovaj put zauvijek.

POGLEDAJTE EPIZODU SERIJALA 'ZENZACIJA': 

Naši partneri pišu
Message