Obavijesti

Show

Komentari 14

Upravljao je životima mnogih zvijezda, a mnoge je i uništio...

Upravljao je životima mnogih zvijezda, a mnoge je i uništio...
1

Na današnji dan prije 60 godina umro je Louis B. Mayer šef filmskog studija "MGM", zaslužan za postojanje nagrade Oscar i čovjek koji je stvorio zvijezde poput Grete Garbo, Judy Garland, Clarka Gablea...

VIDEO

On je 30-ih i 40-ih godina 20. stoljeća bio najbogatiji Amerikanac, čovjek koji je 'vedrio i oblačio'  Los Angelesom, stvarao zvijezde i pokapao karijere. Osobno je otkrio i oblikovao neke od najvećih zvijezda Hollywooda. Osnovao je filmsku akademiju koja dodjeljuje nagradu Oscar, bio šef najvećeg i najmoćnijeg filmskog studija"Metro-Goldwyn-Mayer". Nitko mu se nije usudio suprostaviti, njegova riječ je u filmskom svijetu bila zakon. Iz njegovog studija izašli su najpoznatiji filmovi svih vremena poput "Zameo ih vjetar", "Čarobnjak iz Oza", "Ninočka", "Lesi se vraća kući' a on je zaslužan i za karijere Grete Garbo, Clarka Gablea, Judy Garland, Spencera Tracyja, Katharine Hepburn, Joan Crawford, Jean Harlow i mnogi drugih. On je bio taj koji ih je stvorio, ali zato je njima kao lutkama i upravljao.

137037609

- MGM ima više zvijezda nego što ih je na nebu - izjava je koju su plasirali iz studija.

Siromašni Židov iz Bjelorusije

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Rođen je kao Lazar Meir 1882. godine u židovskoj obitelji u gradu Minsku u današnjoj Bjelorusiji koja je tada bila u sklopu Ruskog carstva. Njegova obitelj, roditelji i dvije sestre, preselila se u SAD kad mu je bio tri godine. Siromašna obitelj je u Americi jedva preživljavala, a njegov otac se bavio poslom recikliranja starog željeza. Tako da je budući filmski mogul morao prekinuti školovanje kad mu je bilo 12 godina kako bi ocu pomogao u poslu i uzdržavanju obitelji. U njegovoj obitelji govorio se samo jidiš, pa je njegovo obrazovanje patilo nakon što je morao napustiti školu. Jedno vrijeme su živjeli u u Kanadi.

- Bilo je to grozno djetinjstvo - rekao je jednom prilikom svom nećaku.

U slobodno vrijeme obožavao je ići u kazalište. Stalno se 'muvao' oko York kazališta i postao zaljubljen u showbussines. Kao 19-godišnjak preselio je u Boston, počeo raditi u metalurskoj tvrtki, oženio se i radio sve moguće poslove do kojih je mogao doći kako bi uzdržavao obitelj. Sa suprugom s kojom je u braku proveo 43 godine dobio je dvije kćeri.

' Sam je sebe stvorio iz ničega'

Ne želeći odustati od svog sna da se bavi showbussinesom uzeo je jedno ruševno kazalište i obnovio ga. U njemu je otvorio kino pod nazivom „Orpheum“. Navodno je prve večeri pri otvaranju kina prikazivao vjerski film.
Doživio je veliki uspjeh sa svojim kinom i već za nekoliko godina posjedovao je pet kino-dvorana. Tako je već 1915. posjedovao mrežu kina "Louis B. Mayer Pictures Corporation".

- Bila sam u mjestu s kojeg je potekao. On je sam sebe učio gramatiku, sam sebe učio lijepim manirima. Ako je itko ikada na svijetu sam sebe stvorio iz ničega onda je to učinio Louis B. Mayer - kazala je glumica Ann Rutherford.

On je izmislio pojam 'filmske zvijezde'

Osim kinima Mayer se uskoro počeo baviti i produkcijom filmova. Zajedno sa Samuelom Goldwynom i Marcusom Loewom 1924. osniva filmski studio "Metro-Goldwyn-Mayer", a tri godine kasnije je inicirao osnivanje Američke filmske akademije, koja dodjeljuje Oscare. Kompanija MGM pod njegovim vodstvom postala je najuspješnija na svijetu.

Naime, on je imao nevjerojatnije menadžerske sposobnosti. Smatralo se da bi Mayer jednako dobro vodio svaku tvrtku, bila ona filmski studio ili primjerice General Motors. U studiju je bio danonoćno, neprestano radio, sve je želio kontrolirati. Bio je impluzivne narave i brzo bi znao 'planuo', no brzo bi i zaboravio svađu. Na vrhuncu svog uspjeha četrdesetih godina njegov MGM je zapošljavao šest tisuća ljudi i prekrivao prostor od 185 hektara. Imali su vlastitu željezničku liniju koja je povezivala mjesta snimanja a bilo je zaposleno pedeset policajaca. U isto vrijeme snimalo bi se između 16 i 18 filmova.

137039565

Meyer je bio taj koji je izmislio pojam 'filmske zvijezde'. On je bio najpametniji, ali i jedan od najokrutnijih šefova koje je Hollywood ikad imao. U isto vrijeme su ga svi iznimno poštovali, ali ga se i bojali. Smatrao je da se može miješati u privatne živote svojih zaposlenika kad god je to potrebno. 

- Njegovo ponašanje jest bilo bombastično i šaroliko, ali ga nikad nisam čula da je psovao ili se neprimjereno izražavao. Bio je odan svojim ljudima i svi su ga poštovali. I slušali. Njegovo ponašanje je bilo besprijekorno - tvrdila je tajnica jednog od Mayerovih glavnih producenata.

Novčane kazne za trudnoću

Prema dječjim zvijezdama odnosio se zaštitinički, ali na način da im je organizirao svakodnevni život. On je bio taj koji im je govorio gdje da idu jesti, koje liječnike trebaju posjećivati, gdje da idu kupovati. Neki su za njega imali puno riječi hvale, ali ne i Judy Garland koja je govorila da ju je zlostavljao i upravljao joj životom.

Upravo je on naredio, u dogovoru s njezinom majkom, da Judy abortira sa 19 godina. MGM je, naime, naplaćivao svojim glumicama velike novčane kazne u slučaju da ostanu trudne. Tako je prekrasna i zavodljiva Ava Gardner odlučila abortirati  nakon što je ostala trudna u braku sa svojim trećim suprugom Frankom Sinatrom.

'Uhvati je za dojku da joj pokaže gdje je srce'

Louis B. Mayer jednom je prilikom kazao za Judy Garland da ona “pjeva iz srca”, a potom ju uhvatio za lijevu dojku ne bi li 'pokazao' gdje se točno nalazi spomenuto mjesto. Takve i slične neprilične geste navodno su se nastavile tijekom četiri godine, sve dok mu se Garland napokon nije suprotstavila. Problem MGM-u je bila i Judyjina težina. Ne bi li je smanjila uzimala je tablete za mršavljenje odnosno amfetamine. U studiju su joj smjeli servirati jedino pileće juhu, a njen se izgled na setovima često otvoreno ismijavao dok ju je Mayer nazivao “malom grbavicom”. Ugovor s MGM-om Judy je raskinula nakon 15 godina.

Kad je 1925. zaposlio Gretu Garbo iako zadivljen njezinom ljepotom rekao joj je: 'Mi u Americi ne volimo debele žene.' Sljedeća tri tjedan jela je samo špinat i smršavila onoliko koliko je on smatrao da treba.

Louis B. Mayer, čovjek koji je svojom energijom, znanjem i snažnom osobnošću napravio velike stvari za filmsku industriju, ali i izazvao mnoge traume i uništio moge živote svojih glumaca umro je na današnji dan 1957. godine od leukemije.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Ella Dvornik: 'Ono kad imaš sve dokaze da te netko prevario...'
ZBUNILA PRATITELJE

Ella Dvornik: 'Ono kad imaš sve dokaze da te netko prevario...'

Poznata hrvatska influencerica je objavila par fotografija, a zatim se raspisala o svojem omiljenom 'emojiju' te iznenadila...

Aleksandra Prijović ima i drugi posao, a nema veze s glazbom: 'Uložila u njega 200.000 eura'
MEKA ZA CELEBRITYJE

Aleksandra Prijović ima i drugi posao, a nema veze s glazbom: 'Uložila u njega 200.000 eura'

Podržali su je brojni kolege s estrade, među kojima Rade Šerbedžija, Lepa Brena, Jelena Rozga, Aco Pejović, Andrija Milošević...
Tamara istjerala Filipa iz stana? 'Sve je onako kako si napraviš'
REALITY SUPRUŽNICI

Tamara istjerala Filipa iz stana? 'Sve je onako kako si napraviš'

Tamara i Filip iz showa 'Brak na prvu' tvrde da su se između njih rodile samo prijateljske emocije