Obavijesti

Show

Komentari 0

Uskoro kreće svečana dodjela Grammyja, najviše nominacija imaju Beyonce, Adele i Lamar

Uskoro kreće svečana dodjela Grammyja, najviše nominacija imaju Beyonce, Adele i Lamar
7

Beyonce s ovogodišnjim brojem nominacija nastavlja pisati povijest: izjednačila se sa svojim suprugom Shawnom Carterom, poznatijim kao Jay-Z, te oboje imaju rekordnih 88 nominacija

VIDEO

Najsjajnije zvijezde pop glazbe naći će se na dodjeli Grammyja u Los Angelesu u nedjelju, a u središtu pozornosti bit će revanš između Beyonce i Adele.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

Odjeća na Grammyjima 01:16

Kendrick Lamar, Harry Styles i Taylor Swift su također među favoritima na 65. dodjeli američkih glazbenih nagrada, koja će biti krcata zvijezdama.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Nastupit će, među ostalima, Styles, Bad Bunny, Lizzo i Mary J. Blige, a voditelj će kao i prošli put biti komičar Trevor Noah.

Album hrvatskog izvođača nominiran za nagradu Grammy
Album hrvatskog izvođača nominiran za nagradu Grammy

Beyonce predvodi s nominacijama u devet različitih kategorija, slijedi je reper Lamar s osam, a britanska pjevačica Adele i kantautorica Brandi Carlile imaju sedam nominacija.

Najznačajnija večer svijeta glazbe održava se nakon godine izuzetno uspješnih albuma, uključujući Beyoncein album „Renaissance”, pulsirajuću zbirku klupskih pjesama, i Adelin album „30”, nadahnut njezinom rastavom, majčinstvom i tjeskobom.

FILE PHOTO: Beyonce arrives with husband Jay-Z at the Metropolitan Museum of Art Costume Institute Gala 2015 celebrating the opening of "China: Through the Looking Glass," in Manhattan

Njihovi će albumi odmjeriti snage u najprestižnijim kategorijama, šest godina nakon što je Britanka pobijedila Beyonce i njezin konceptualni album „Lemonade”.

Obje pjevačice su zaplakale 2017. kad je Adele nakon pobjede nazvala Beyonce svojim uzorom i publici rekla da je nagradu trebala osvojiti ona.

The Brit Awards 2022 - Arrivals - London

Ishod natjecanja oživio je staru kritiku da Akademija za diskografsku umjetnost i znanost, koja dodjeljuje nagradu, neprestano propušta nagraditi afroameričke umjetnike.

Američki časopis za glazbenu industriju Billboard predvidio je da će Beyonce osvojiti nagradu u kategoriji za najbolji album, dok će u kategoriji za najbolju pjesmu pobijediti Adele sa svojim singlom „Easy On Me”.

No, iznenađenja na prethodnim dodjelama pokazuju da zaista svatko može pobijediti.

Svi poznati na dodjeli Grammya idu kući bogatiji. Dobit će poklone vrijedne 55 tisuća eura!
Svi poznati na dodjeli Grammya idu kući bogatiji. Dobit će poklone vrijedne 55 tisuća eura!

U svakom slučaju, Beyonce s ovogodišnjim brojem nominacija nastavlja pisati povijest: izjednačila se sa svojim suprugom Shawnom Carterom, poznatijim kao Jay-Z, te oboje imaju rekordnih 88 nominacija.

Beyonce, koja je već postala žena s najviše Grammyja, mogla bi prestići i dirigenta Georga Soltija, koji ima najviše nagrada u povijesti, pobijedi li u četiri kategorije u nedjelju.

Trenutno dijeli drugo mjesto s glazbenikom i producentom Quincyjem Jonesom s osvojenih 28 nagrada.

Nova-stara Swift

Bad Bunny, neupitno najveći komercijalni umjetnik u svijetu, ima šanse u tri kategorije sa svojim albumom „Un Verano Sin Ti”, koji bi mogao osvojiti nagradu za najbolji album godine.

To je prvi album u cijelosti na španjolskom jeziku koji ima mogućnost osvojiti nagradu, a velika portorikanska reggaeton zvijezda je po prvi put nominirana za najbolju solo izvedbu.

Styles, Lizzo i Doja Cat su također među favoritima, a pop diva Swift bi napokon mogla osvojiti nagradu za najbolju pjesmu godine, koja joj već duže vrijeme izmiče.

FILE PHOTO: 50th NAACP Image Awards - Show - Los Angeles, California, U.S.

Swift, koja iznova snima svojih prvih šest albuma zbog spora o autorskim pravima, ima šanse osvojiti prestižnu nagradu za najbolju pjesmu godine s 10-minutnom verzijom pjesme „All Too Well”.

Originalna pjesma je izašla 2012. na njenom albumu „Red”, ali joj je dozvoljeno natjecanje jer je riječ o proširenoj inačici koja sadrži više od 50 posto novog materijala.

Novi TikTok umjetnici

Nakon što je nekoliko puta nagrada za najbolje nove umjetnike dodijeljena jasnim favoritima, Oliviji Rodrigo, Megan Thee Stallion i Billie Eilish, nedjeljna utrka u toj kategoriji je neizvjesna.

Kategorija je postala šarolika i odražava utjecaj internetskog doba na popularnu glazbu, a mnogi od izvođača, uključujući Brazilku Anittu, talijanske rokere s Eurovizije Maneskin i repera Lattoa, slavu su stekli na društvenoj mreži TikTok.

Južnokorejski boy bend BTS, koji je prošle godine najavio stanku, nada se svom prvom Grammyju.

Prva dama SAD-a jedna je od prezentera na dodjeli Grammya
Prva dama SAD-a jedna je od prezentera na dodjeli Grammya

Akademija, koja se sastoji od izvođača, skladatelja i inženjera zvuka, u uži je izbor uvrstila i manju skupinu renomiranih zvijezda poput Bonnie Raitt, Willieja Nelsona i ABBA-e, od kojih je svatko nominiran u nekoliko kategorija.

Nakon što je oduševila publiku impresivnim nastupom na ceremoniji dodjele 2019., Carlile će se u nedjelju ponovno popeti na pozornicu, a natječe se u glavnim kategorijama i za najbolju americana i roots izvedbu.

Kada su je novinari nedavno pitali o njezinom nizu nominacija, rekla je da je „ushićena”.

- Takve vrste priznanja potvrđuju da život ima vrijednost - izjavila je za AFP.

- Naročito zato što su Grammyji moji kolege, to znači da drugi glazbenici smatraju da sam odradila dobar posao ove godine. Zato je to tako dobar osjećaj - rekla je.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu

EKSKLUZIVNO Dragana Mirković za 24sata o razvodu: 'Teško mi je, kao i 90-ih. Učinila sam sve'
ŠOKIRALA REGIJU OBJAVOM

EKSKLUZIVNO Dragana Mirković za 24sata o razvodu: 'Teško mi je, kao i 90-ih. Učinila sam sve'

Regionalna folk zvijezda ekskluzivno nas je ugostila u dvorcu na dan objave razvoda i ispričala zašto se odlučila na takav korak...
VIDEO Pogledajte kako izgleda dvorac Dragane Mirković: 'Našli smo papin medaljon i oružje'
EKSKLUZIVNO IZ DVORCA EBENFURTH

VIDEO Pogledajte kako izgleda dvorac Dragane Mirković: 'Našli smo papin medaljon i oružje'

U dvorcu od 12.000 m2 za stalno radi četvero ljudi, koji uglavnom tamo i žive, no trenutačno ih je više zaposleno zbog radova oko biblioteke. Kapelica je pjevačici najdraža prostorija