Show

Komentari 19

Vanja Halilović ocjenjivala jela kanidata 'MasterChefa': Dobro ste ovo uparili, zadovoljna sam

Vanja Halilović ocjenjivala jela kanidata 'MasterChefa': Dobro ste ovo uparili, zadovoljna sam

Zadatak im je bio da pripreme fine dining menu koji se sastoji od hladnog i toplog predjela, glavnog jela i deserta te uz svako jelo spare po jedno vino

Na romantičnoj lokaciji povrh Zagreba, okruženi zidovima stoljetnog Medvedgrada, kandidati MasterChefa, podijelili su se u dva tima te su dobili poseban zadatak. Crveni tim vodila je Zvijezdana Posavec, koja je za svog suchefa izabrala Ivana Temšića, a u tim Karmen Jurčić i Roka Kulušića-Nerala. Za vođu plavog tima, Zvijezdana je izabrala Tomislava Markovića kojem je suchefica bila Gorana Milaković, a članovi tima Želja Bleuš i Ana Antunović.

Zadatak im je bio da pripreme fine dining menu koji se sastoji od hladnog i toplog predjela, glavnog jela i deserta te uz svako jelo spare po jedno vino. Kako uz sve to sljubiti vino, chefovi i suchefovi, naučili su na edukaciji od sommelierke vinarije Kutjevo, Valentine Silović. 'Od osam vrsta vina koje ste degustirali, svaki tim će izabrati četiri vrste koje će sljubljivati sa svojim jelima - jedna vrsta vina za jedan slijed', napomenuo im je Damir.

Količina namirnica koju su mogli koristiti nije bila ograničena, ali vrijeme za nabavku je, odnosno morali su u pet minuta uzeti sve potrebne namirnice iz dućana. 'U dućanu je bilo relativno jednostavno. Pronašli smo sve namirnice koje su nam bile potrebne. Trebali smo određenu dozu svježine u obliku komorača. Nije ga bilo, ali snaći ćemo se s nekim drugim komponentama', rekao je Ivan. 'Odlučili smo se sa suparničkim timom dogovoriti oko toga da, ako oba tima žele uzeti istu namirnicu, da to nekako podijelimo, jer za pet tanjura jednog slijeda nam ne treba puno i tu smo odlučili biti kolegijalni', objasnila je Zvijezdana.

Nakon kratke edukacije kod sommelierke, dogovora sadržaja menua te nabavke u dućanu počelo je kuhanje za koje su timovi na raspolaganju imali dva sata. 'Problem je nastao kada se nismo mogli dogovoriti oko serviranja deserta. Zvijezdana je htjela jednu verziju, da pratimo neku liniju. Meni je to iskakalo, pa sam nekako išla raditi svojim tempom. Ako budemo zbog toga eliminirani, slobodno stavi crveni karton zbog mene', rekla je Karmen osvrćući se na nesuglasje do kojeg je došlo unutar crvenog tima. Na glavnom jelu plavog tima nedostajala je cikla koju su planirali staviti, a i Željka je zaključila kako je njezin desert pretrpan tjesteninom od čokolade.

Crveni tim je gostima i žiriju za hladno predjelo pripremio konfitirane škampe, aromatizirane narančom i vanilijom te kremom od pečenog češnjaka i indijskih oraščića, cherry rajčice i ukiseljene gljive. Hrskava komponenta ovog jela bili su bademi te su s njim odlučili spariti rose.

- Ne smatram ovo kombinacijom koja se podrazumijeva. Smatram da su usvojili znanje, da su shvatili što smo im željeli prenijeti ispred vinarije Kutjevo i da su potpuno pogodili - rekla je Valentina. 'Potpuno sam zadovoljna njihovim prvim izborom i s odabirom namirnica i definitivno s uparivanjem vina', rekla je Vanja Halilović, direktorica marketinga vinarije Kutjevo, koja je kao gošća kušala jela kandidata.

Za toplo predjelo pripremili su rižoto od limuna i limete, kremu od ricotte kako bi naglasili svježinu te sotirane jablanovače. Vino koje su uparili s tim jelom bio je traminac. ''Ovakvo vino zahtjeva drugačije namirnice'', rekla je Valentina nakon što je kušala kombinaciju rižota i vina. Žiri i gošće složili su se da jelo samo za sebe dobro funkcionira, ali da vino nije bilo pogođeno. Zvijezdanin je tim za glavno jelo pripremio prepelicu na kremi od kruške i ukiseljene mahune te su to sparili s crnim vinom Maximo Nero. ''Prepelica nije najsretnije rješenje za sparivanjem  s jednom takvom teksturom kao što je Maximo Nero'', rekla je Valentina, a Stjepan je prepelicu kako su je servirali i pripremili nazvao beskarakternom.

Menu je crveni tim zaokružio zaigranim desertom od čokoladnog moussea i coulisa od rajčice kojeg su sparili s cuveeom graševine i chardonnaya. ''Desert koji je težak smo osvježili kako bi sam kraj ove večeri bio lagan'', rekao je Ivan.

Plavi tim za predjelo je donio hobotnicu s kremom od aromatiziranog češnjaka te s perlama od začinskog bilja. 'Što se mene tiče, sve komponente su sadržajne, svaki okus je intenzivan, i definitivno ide dobro s našim roseom', rekla je Vanja, a i žiri je bio jako zadovoljan. Za toplo predjelo plavi je tim pripremio srdele koje su sparili s crnim vinom. Kao glavno jelo, poslužili su 'slatko slanu bajaderu' od odojka koju su sparili s ledenom berbom graševine. ''Jako slatka kombinacija. Moćno vino iznimne slatkoće. Mislim da su riskirali prilikom pripreme i vino je dominiralo'', komentirala je Valentina, a Melkior dodao: 'Tehnički su malo zaštekali'.

Njihov je desert bio tagliatele s ganacheom od čokolade i coulisom od rajčice, čiju je izradu Tomislav u potpunosti prepustio Željki. 'Kod deserta smo išli na sparivanje s bijelim vinom koje ima jake mineralne note, osvježavajuće', rekao je Tomislav. No, ovim desertom plavi tim ni vizualno, ali ni okusom nisu oduševili kako žiri, tako ni goste. 'Izvedba je previše konfuzna', rekao je Damir.

Pripremanje i prezentacija ovih jela tek čeka analizu i konačni sud, kojeg ćemo doznati već u sljedećoj emisiji.

POGLEDAJTE NOVI KEREKESH SHOW: NOVONORMALNI DJED MRAZ

Najčitaniji članci