Obavijesti

Show

Komentari 16

Već 30 godina bez legende: Kurt Cobain borio se s ovisnošću, a s Courtney se vjenčao u pidžami

Već 30 godina bez legende: Kurt Cobain borio se s ovisnošću, a  s Courtney se vjenčao u pidžami
8

Frontmen Nirvane preminuo je nakon duge borbe s ovisnošću, a iza sebe je ostavio suprugu Courtney Love i kći Frances

VIDEO

Legendarni Kurt Cobain, frontman grupe Nirvana, čovijek koji je krajem 80-ih promijenio lice glazbene scene, preminuo je prije 30 godina. Zajedno s Amy Winehouse, Jimijem Hendrixom, Janis Joplin i mnogima drugima, Kurt je na drugi svijet otišao tek nešto više od mjesec dana nakon svog 27. rođendana, postavši tako 'članom' Kluba 27 - grupe mladih umjetnika koji su tragično preminuli s 27. godina. 

Poznate gitare Erica Claptona i Kurta Cobaina na aukciji: Mogle bi se prodati za 2 mil. dolara!
Poznate  gitare Erica Claptona i Kurta Cobaina na aukciji: Mogle bi se prodati za 2 mil. dolara!

Cobain je odrastao u skromnoj obitelji - otac mu je bio mehaničar, a majka konobarica. Kada mu je bilo devet godina, roditelji su mu se razveli, a kasnije je otkrio da ga je to iskustvo zauvijek obilježilo. Nakon razvoda je neko vrijeme proveo s ocem i njegovom novom obitelji, no Kurtovo buntovničko ponašanje u tinejdžerskoj dobi bilo im je previše. Zato ga je 'prepustio' na brigu prijateljima i obitelji. 

Još jedan događaj koji je obilježio Kurtovo odrastanje bio je 14. rođendan, kada je na poklon dobio rabljenu gitaru. Na njoj je napravio prve glazbene korake, pa je tako naučio svirati pjesme Led Zeppelina i Queena. Nekoliko godina kasnije upoznao je Krista Novoselica, zaljubljenika u punk glazbu čiji su roditelji u SAD stigli iz Dalmacije.Tako je 1987. nastala Nirvana. Pridružio im se i Chad Channing na bubnjevima, pa su dvije godine kasnije snimili prvi album 'Bleach'. Na Chadovo mjesto je uskoro došao Dave Grohl, a 1991. su se upisali u povijest - izdali su album 'Nevermind' na kojem je izašla pjesma 'Smells like a teen spirit'. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

01:25

Ubrzo su postali sinonim za 'grunge' - novi glazbeni i životni stil koji su mladi obožavali. Cobainova neuredna frizura, široka i iznošena odjeća, postali su priželjkivani 'look' čitave generacije. 

Milijuni obožavatelja, koncert za koncertom, nove pjesme i snimanja, bili su previše za Kurta Cobaina. Borio se s depresijom, a kao i mnoge zvijezde 90-ih, ubrzo je postao ovisan o drogi. Tijekom 'Nevermind' turneje 1992. njegova ovisnost o heroinu, koji je prvi put probao i prije Nirvane, izišla je na vidjelo. Navodno je tijekom snimanja s fotografom Michaelom Levineom zaspao nekoliko puta. 

Iste se godine Kurt oženio za glumicu i glazbenicu Courtney Love (59). Vjenčali su se na Havajima, a Kurt je na ceremoniju došao u pidžami. Navodno je bio previše lijen da obuče odjelo, a Courtney je kasnije otkrila da ju prijateljica upozorila da će joj brak s Kurtom 'uništiti život'. Nedugo nakon saznala je da je trudna, a priznala je i da je koristila droge dok još nije znala za trudnoću. Kasnije te godine par je dobio kći Frances

1993 MTV Video Music Awards - Gibson Amphitheatre, Los Angeles

Frances nije napunila niti dvije godine kada je Kurt preminuo. Posljednji ga je put vidjela kada je pjevač bio u centru za odvikavanje u Kaliforniji, četiri dana prije njegove smrti.

Poslijednji mjeseci i dani Cobainovog života bili su teški. Tijekom europske turneje dijagnosticiran mu je teški oblik bronhitisa, zbog kojeg je bio u bolnici u Rimu. Nekoliko dana kasnije predozirao se kombinacijom roofieja i alkohola. Preživio je, a onda se vratio u SAD. Courteney je 18. ožujka pozvala policiju te rekla da se boji da će Kurt počiniti samoubojstvo jer se zaključao sam s pištoljem, no on je to negirao. Pristao je i otići na liječenje, no pobjegao je iz centra. 

Music - Nirvana - Le Zenith, Paris

Nakon bijega, kupio je avionsku kartu i uputio se u Seattle. Na letu je susreo Duffa McKagana, basista 'Guns 'n' Rosesa'. Kako je McKagan kasnije rekao, Kurt je djelovao sretnim što ga vidi, no 'osjetio je da nešto nije u redu'. Obitelj i prijatelji Kurta Cobaina nisu znali gdje je, sve dok ga 8. travnja nije pronašao električar u njegovoj kući u Seattleu. 

Vjenčali se kći Kurta Cobaina i sin legendarnog Tonyja Hawka
Vjenčali se kći Kurta Cobaina i sin legendarnog Tonyja Hawka

Iako su oko njegove smrti kružile brojne teorije zavjere, od onih da je ubijen, no vlasti su njegovu smrt opisale kao samoubojstvo. Ostavio je i oproštajno pismo, koje ja naslovio izmišljenom prijatelju iz djetinjstva Boddahu. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

Sjećate li se zgodne vozačice tramvaja Ive? Za 24sata o mužu i planovima: 'Želimo djecu...'
IVA ĆAVAROVIĆ

Sjećate li se zgodne vozačice tramvaja Ive? Za 24sata o mužu i planovima: 'Želimo djecu...'

Iva i Bonislav Ćavarović vjenčali su se prije gotovo godinu dana, a sada smo sa simpatičnom vozačicom razgovarali o njihovim planovima za budućnost...

Pogledajte fotke i snimku druge probe Baby Lasagne! Fanove je oduševio jedan detalj: 'To je to'
ENERGIČNA IZVEDBA

Pogledajte fotke i snimku druge probe Baby Lasagne! Fanove je oduševio jedan detalj: 'To je to'

Danas 15 predstavnika na Eurosongu ima probu za polufinale. Među njima je i Baby Lasagna koji je ovoga puta promijenio jedan detalj, a njegovi fanovi mu sugeriraju da takav izađe na pozornicu u polufinalu
Karmen u 'Braku na prvu' bacila oko na Lovru? 'To je javna tajna'
RASPRAVA DRUGIH KANDIDATA

Karmen u 'Braku na prvu' bacila oko na Lovru? 'To je javna tajna'

Karmen nije javno priznala da joj se sviđa Lovre, no Lovru je stavila na prvo mjesto po fizičkoj privlačnosti