Obavijesti

Show

Komentari 0

Vikend-Revolucija: Za prvi smo album spremni, ima materijala

Vikend-Revolucija: Za prvi smo album spremni, ima materijala
1

Mladi hrvatski bend opisuje kako su se okupili, kada planiraju izdati novi album, što se od njihovog koncerta može očekivati u Sax-u te koji su im daljnji planovi

VIDEO

Vikend-Revolucija u utorak navečer nastupa u Saxu, što će biti prvi od niza njihovih koncerata ovog proljeća. Prije nastupa popričali smo s pjevačicom Martinom Geber i gitaristom Hrvojem Prpićem. O tome kako su se okupili i o njihovoj glazbi pročitajte u nastavku.

1. Kako se Vikend revolucija okupila i kako se su članovi benda upoznali?

Hrvoje: Povijest ovog benda datira u 2005/2006. i vrlo je konfuzna. Bend je svirao u različitim postavama, nekoliko puta je mijenjao ime, ali bez značajnije koncertne aktivnosti tako da priča nikad nije zaživjela. Sve do 2011. od kad se okuplja više-manje današnja ekipa. Okupili smo ju Tihomir (gitara) i moja malenkost, a sve je proizašlo kao produkt konstantnog druženja. Kako se postava širila, počeli smo uviđati da tu ima velike zajedničke kemije. To je najzdravije za svaki bend – druženje i kemija. Pero (basist) je preživio raspad zadnje postave benda, tako da njega baštinimo od ranije, Martina, ambiciozna kao što jest, rekla je „da“ i prije nego smo ju pitali da li hoće s nama raditi. Zadnji je došao Hrvoje (bubnjar), a on je ušao u bend zato jer se zove isto kao ja. Trenutno nas ima pet i to je jezgra benda, stalna postava koja se neko vrijeme, nadamo se, neće mijenjati jer jako dobro funkcioniramo zajedno, ljudski i glazbeno. Preživjeli smo nedavni odlazak bubnjara i uhodavanje novog, a kao gosta moram najaviti i Marka na saksofonu. 

Martina: Dečki su se znali od prije, a ja sam im se pridružila krajem 2011., tj. početkom prošle godine. Došli su do mene preko zajedničke prijateljice, koja me preporučila Hrvoju. (Hvala ti Sandra!)

Sjećam se te prve, 'vokalne-acoustic' probe kod Tihomira u njegovom malom, 'hipijevskom' stanu... On, Prpić i ja; ljubav na prvi zapjev! Ostatak ekipe, točnije ritam sekciju (Peru i Belu) sam upoznala koji tjedan nakon toga, na prvoj 'bendovskoj' probi. Opet se dogodio onaj 'klik', ovaj put cijelog benda, i to je bilo to!

Kada je Bela otišao, bili smo očajni, šmrc, šmrc... No, ubrzo nam se pridružio, naš sadašnji bubnjar, još jedan Hrvoje, različitog prezimena, ili baš i ne; Pupić, zvan dr. Pupa! Bilo je još kandidata, ali Pupa nas je osvojio na prvu! Vjerojatno koristeći hipnozu, perceptivne varke, odgovarajuće komunikacijske vrpce, transakcijsku analizu, spiralnu dinamiku i sl.

2. Kako bi definirali svoj zvuk i koliko vam je trebalo da se uskladite svi u bendu što se glazbe tiče?

Hrvoje: Teško je kad sam moraš definirati ono što radiš. Poanta je dobra pjesma, koja uđe u uho, koja nije dosadna, ali bez ikakvih kompromisa: radimo i sviramo samo ono što bi i sami slušali. Poanta je da dobra pop pjesma može funkcionirati u više žanrova, pjesma ne ovisi puno o tome kojeg je žanra. Ugođaj pjesme, kad ju napišeš, dovede do konačnog žanra. Trudimo se da sadržaj bude važniji od forme (žanra). Svaka pjesma mora imati smisleni sadržaj, glazbeni i tekstualni, a okvir dođe sam po sebi. Najvažnije je da pjesma nije dosadna i da je nastala iz potrebe da se nešto kaže i, normalno, iz strasti prema muzici.

A usklađivanje nije bilo dugotrajno, čak niti kad smo mijenjali bubnjara. Pjesme su nam od pvog dana važnije od osobnih taština. Svatko od nas ima svoje preferencije i one se međusobno dosta razlikuju, tako da se kao bend oslanjamo na razne uzore, od roots-reggaea preko pop-rock antologije, novog vala, alternativnog rocka pa sve do kantautora i šansona. No, sve to je samo mali dio onog što cijenimo, ali se prije svega trudimo biti svoji!

Martina: Iskreno, to (žanr) mi je totalno nebitno i općenito ne volim ta 'definiranja' u glazbi, pa i na drugim područjima života. Ono što je meni bitno je to da sam u ovom bendu napokon našla dovoljno 'open minded' ekipu, ljude koji se nepotrebno ne ograničavaju pravilima određenih glazbenih 'žanrova', nego su spremni eksperimentirati, miješati i kombinirati različite stilove glazbe i stvarati neki svoj zvuk. Naravno, teško je danas stvoriti nešto potpuno novo, nešto što ne liči na nešto već odsvirano, otpjevano..., ali u ovom bendu poštujemo da je svatko od nas individualac, sa svojim glazbenim 'background-om' i meni je super kako je svatko od nas donio nešto svoje, neki svoj zvuk, koji čini naš zajednički, 'vikend-revolucionarski' zvuk. 

Što se tiče usklađivanja, meni se već na prve dvije probe dogodio potreban 'klik', tako da nije trebalo dugo za potpuno usklađivanje benda. Sigurno je puno pomoglo i to, što je većina pjesama već postojala, kako glazbeno, tako i tekstovno, a više manje i aranžerski, tako da se znalo tko, što, kako i zašto...

3. Kada se može očekivati vaš prvi album?

Hrvoje: Hahaha, kad nam se bogovi smiluju! Materijala imamo za više od jednog albuma, imamo tri demo snimke koje se mogu čuti na Youtubeu, ali ako bismo išli snimati album, za to nam treba izdavač. Pa eto, pozivamo sve zainteresirane – ulaganje će im se vratiti višestruko. 

Martina: Nadam se uskoro! Mi smo spremni, u svakom smislu. Samo čekamo neki jackpot ili dobrodušnog sponzora!

4. Što publika može očekivati na koncertu u Saxu?

Hrvoje: Oni kojima se sviđa to što radimo, mogu očekivati da će se vrlo dobro zabaviti, a možda se dočepaju i Bananka. Oni kojima se ne sviđamo, mogu očekivati da će najvjerojatnije nešto ranije izaći iz kluba uz malu i kratkotrajnu frustraciju. Garantiramo da ne boli jako. U potpunosti se odričemo odgovornosti za sve njihove buduće akcije prema sebi ili drugima.

Martina: Bez obzira što je ovo prvi nastup benda (u ovom sastavu), možete očekivati prije svega vrhunski doživljaj za sva osjetila! Dakle, odlučili smo se potruditi da naši nastupi pruže i nešto više od same svirke, da to bude neka vrsta show-a, pa svrsishodno tome, tu su vizualni ugođaj, vesela garderoba, dobra zezancija, vrhunska svirka, ma obilje svega!

5. Osim u Zagrebu, gdje još planirate nastupati u skoroj budućnosti?

Hrvoje: Planiramo se prijaviti za nadolazeće festivale u Hrvatskoj i regiji, ali otvoreni smo za sve opcije, gdje god nas pozovu, ako su opcije razumne, voljni smo svirati! 

Martina: Za sada smo orijentirani na Beli Zagreb grad, no vjerujem da ćemo vrlo uskoro zasvirati i izvan Zagreba, prvenstveno negdje u Zagorju i Slavoniji, budući da imamo članove iz Zagorja i Slavonije. Nadamo se i ljetnim, hotelsko-terasnim plesnjacima, uzduž cijele Dalmatinske obale, kao i svirci diljem naše regije.

6. Možemo li očekivati još novih projekata krajem ove godine ili početkom sljedeće?

Hrvoje: Cijela ova godina će biti vrlo aktivna, nastavit ćemo sa svirkama, trenutno pregovaramo oko snimanja spota za singl „Naša kuća“, a s njim ćemo se osim na radiju, ako sve bude kako treba, predstaviti i na TV. Trenutno smo na top listi Radija 101 (Cener) 4. tjedan za redom, a u planu su i još neke radio stanice. Naravno, glavni medij je Internet, uskoro ćemo snimiti još nekoliko novijih stvari – moguća je atraktivna suradnja sa jednim studijom, a sve vezano uz nas, aktivnosti, planovi, uvijek je na vrijeme dostupno na našoj Facebook stranici.

Martina: Sigurno! U planu je što više svirki, festivala...., snimanje albuma, ili barem kojeg singla, snimanje spota...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Aleksandra Prijović se usred koncerta u Varaždinu obratila mužu: 'Filipe, vidiš li ti ovo...'
EMOTIVNA VEČER

Aleksandra Prijović se usred koncerta u Varaždinu obratila mužu: 'Filipe, vidiš li ti ovo...'

Popularna pjevačica oduševila je sinoć na prvom koncertu u nizu, a kako doznajemo, najveći spektakl priprema se za nedjelju

Znaš li tko sam? Obožavala je Fosile, a zbog Rozgine pjesme 'požalila' se Vjekoslavi Huljić
REPERICA I GLAZBENICA

Znaš li tko sam? Obožavala je Fosile, a zbog Rozgine pjesme 'požalila' se Vjekoslavi Huljić

Nedjeljni ručak i pita od jabuke bude joj uspomene iz djetinjstva, a tada je slušala Nove fosile. Sada svojim tekstovima opisuje našu svakodnevicu i zalaže se za bolje i kvalitetnije društvo
Kći Luke Modrića proslavila 11. rođendan, on raznježio fotkama
PONOSAN OTAC

Kći Luke Modrića proslavila 11. rođendan, on raznježio fotkama

Luka i supruga Vanja zajedno imaju troje djece, sina Ivana (13) i dvije kćerkice; Emu (11) i Sofiju (6)