Obavijesti

Show

Komentari 16

Više od 15 godina nagovarao je Tinu da mu bude supruga

Više od 15 godina nagovarao je Tinu da mu bude supruga
6

Pjevačica i rock baka Tina Turner 16 godina mlađeg glazbenog producenta Erwina Bacha upoznala je 1985. u Londonu. Nakon 27 godina, vezu su okrunili brakom

VIDEO

Dva tjedna prije nego što je 26. studenog proslavila 74. rođendan, Tina Turner odustala je od američkog državljanstva, što je zapravo korak do konačnog odricanja. Vijest je stigla iz Švicarske u kojoj legendarna pjevačica živi već 20 godina. Kako je rekla, tečno govori njemački jezik i, osim s najbližom obitelji, ništa je više ne veže čvrsto uz SAD i ne namjerava više ondje ni živjeti. Ove godine u srpnju udala se drugi put. 

Tina se prvi put zaljubila sa 16 godina u košarkaša Harryja

Njezin suprug je 16 godina mlađi Nijemac Erwin Bach, glazbeni menadžer u diskografskoj kući EMI. Vjenčali su se nakon 27 godina zajedničkog života. “Rock’n’roll baka”, kako je zovu, rođena je u gradiću Nutbushu u državi Tennessee kao Anna Mae Bullock. Nju i stariju sestru Allene čuvala je baka dok su roditelji radili u Knoxvilleu. Kako je rekla, ona i sestra nisu bile gladne. Hrane je uvijek bilo na stolu, ali nikad nisu imale prave lutke ili bicikl.

- Nisam znala da postoje zvijezde sve do 12-13. godine, kad nas je obitelj bijelaca počela puštati jednom tjedno u svoj dom da gledamo televiziju. Do tada sam znala da postoji B.B. King, radiostanica i da postoji country glazba - rekla je Tina.

U to vrijeme čuvala ih je očeva majka i bila je vrlo stroga prema unukama.

- Više sam prosjedila u kući nego što sam se igrala. A obožavala sam životinje i cijele bih dane jurcala za njima. A onda su se roditelji razveli i počeli su mi se zbog toga rugati u školi. Bila je to okrutna sredina - prisjetila se Tina najranijeg djetinjstva, ali i prve srednjoškolske ljubavi. 

Bio je to izvjesni Harry Taylor. Igrao je košarku i bio joj je prvi dečko u kojeg se ludo zaljubila.

- Čak i danas kad pomislim na njega srce mi brže zakuca. Bio je stvarno jako zgodan i s njim sam izgubila nevinost. Nikad nisam zbog toga požalila iako sam jako naljutila baku. Da smo se još koji put vidjeli, udala bih se za njega i rodila mu djecu. Kad je snimljen moj biografski film ‘Što ljubav ima s tim?’, upoznala sam Harryjeva sina. Pristupio mi je i rekao: ‘Harry Taylor je moj otac!’. Pomislila sam: ‘Bože, izgledaju isto. Kao da je stigao iz nekog drugog života’ - rekla je Turner.

Ikeu se Tina nije svidjela jer mu je bila premršava

Nakon što su im se razveli roditelji, sestre su se s majkom odselile u St. Louis, u Missouri. Allene je često vukla Tinu sa sobom na večernje koncerte u obližnji klub u kojem je svirao bend Kings of Rhythm. Bend je oformio Ike Turner još kao srednjoškolac u rodnom Clarksdaleu. Kako je rekla Tina, osam godina stariji Ike nije joj bio zanimljiv, ali je bila oduševljena njegovom svirkom. Poželjela je zapjevati s njegovim bendom, no on uopće na nju nije obraćao pozornost.

- Oduvijek je volio žene širokih bokova, pa je s njim nastupala punašna pjevačica Pat iako nije znala pjevati ni približno dobro kao ja. Ali ja sam bila izrazito mršava - prisjetila se Tina Turner koja je prvu šansu dobila sa 17 godina.

Čim ju je čuo kako pjeva, poželio ju je u svom bendu

- Tijekom jedne svirke u klubu bubnjar Gene Washington dodao je mikrofon mojoj sestri, ali sam ga ja zgrabila i otpjevala s bendom pjesmu B.B. Kinga. Kad je Ike čuo kako pjevam, oduševio se. Otišao je k našoj mami i pitao je smijem li s njima nastupati kao prateći vokal - rekla je Tina.

Tada je shvatila da je vrlo talentirana. Prestala je razmišljati o udaji i majčinstvu te je shvatila da je budućnost pjevanje.

- Ike je odjurio u trgovinu i kupio mi krznenu jaknu, cipele na visoke pete, sredio mi je frizuru, popravila sam zube i počela sam se na nastupe voziti u ružičastom Cadillacu - kaže.

 Ike i Tina postali su kao brat i sestra. Noćima bi se vozili gradom i razgovarali. Govorio joj je kako su ga ljudi izigrali i bili prema njemu zli, pa je duboko suosjećala s njim i zarekla se da ga nikad neće iznevjeriti.

- Bio je tada prema meni divan, ali nisam bila nimalo u njega zaljubljena. Bio mi je samo drag. No već tada sam primijetila da ima eksplozivnu narav, da se često svađa s ljudima, ali bila sam uvjerena da nikad neće biti takav prema meni, govorila je. Još u njemu nije gledala privlačnog muškarca, nego tek dragog prijatelja.

U to vrijeme se zaljubila u saksofonista Raymonda Hilla i s 19 godina mu rodila sina Craiga. Kad je njezina majka Zelma saznala da je zatrudnjela prije braka, izbacila ju je iz kuće. Tijekom trudnoće veza s Hillom se raspala uz žestoku svađu koja je završila tako da su članovi benda prebili saksofonista, slomili mu nogu i izbacili ga iz postave. U to vrijeme i Ike je prekinuo s tadašnjom djevojkom pa su njih dvoje našli utjehu jedno u drugome. Tina je ubrzo shvatila kuda to vodi i htjela je vratiti njihov odnos na razinu prijateljstva.

Majka ju je zbog trudnoće izbacila iz kuće

- Sve je počelo kad se na snimanju nije pojavio Art Lassiter koji je trebao otpjevati pjesmu ‘A Fool In Love’. Uskočila sam kao lažni vokal jer je Ike htio da Art naknadno usnimi pjevačke dionice. No kad je pjesmu s mojim glasom čuo lokalni radijski DJ, počeo ju je puštati u eter i Ike je demo snimku poslao u New York u Sue Records - rekla je. 

Tamošnji producent je avansno platio Ikeu 25.000 dolara i tražio da “Little Ann”, kako su je zvali, postane glavni vokal. Tina je znala da će je bliski poslovni odnos odvesti ravno u naručje Ikea. Odbila je ponudu.

- Došli smo u njegov stan, a on me je počeo tući drvenim kalupom za cipele. Na kraju me cipelom udario u oko. I poslije me je tukao tako da se vide masnice. Uživao je da i drugi vide kako vlada ženama. A onda mi je naredio da odemo u krevet i vodimo ljubav. Budući da sam se zarekla da ga nikad neću iznevjeriti, ostala sam u bendu i s njim - objasnila je rock baka. 

Bila je to 1959. i Ike je smislio maloj Ann umjetničko ime Tina. 

Nakon početnog fenomenalnog glazbenog uspjeha, par je dobio 1960. i sina Ronana pa je Ike posvojio Tinina prvog sina Craiga, a Tina je postala pomajka dvojici sinova iz prethodnih Ikeovih brakova – Ikea Juniora rođenog 1958. i Michaela rođenog 1959. 

Pokušala se ubiti tabletama kako bi pobjegla od Ikea

Par se vjenčao 1962. u Tijuani, ali brak nije Tini donio smirenje i bračnu sreću, nego je to tek bila viza za pakao.

- Problem je najprije bio što sam s njim malo kad mogla doživjeti orgazam. To ga je jako ljutilo, govorio mi je da se ne trudim. Poslije je to govorio kad neka pjesma ne bi bila hit. Uglavnom, uvijek sam bila kriva zbog nečega. Nikad nisam znala što će biti okidač za njegov bijes. Ili je bio umoran ili ga je netko drugi naljutio, a najčešće je razlog bio alkohol u kombinaciji s drogom - rekla je Tina i dodala kako ju je Ike čitav brak maltretirao.

- Najstrašnije mi je bilo kad me je jednom istukao uoči nastupa. Na pozornicu sam izašla sva natečena. Masnice sam prikrila šminkom, ali dok sam pjevala, krv mi se slijevala u grlo jer mi je slomio nos. Htjela sam i prije pobjeći od njega, ali nisam nikad imala novca. On je bio blagajnik, ja sam dobivala mrvice, a on je novac trošio na drogu za sebe i članove benda. A kad bih i pobjegla, uvijek bi me moja vlastita majka vraćala njemu ravno u naručje - objasnila je Tina Turner zašto nije napustila Ikea. 

Stoga je još 1969. godine pokušala muke okončati samoubojstvom. Uoči koncerta u Los Angelesu popila je 50 tableta valijuma, ali su je u posljednji čas spasili. Konačno je sve kulminiralo nastupom u Dallasu. Nakon koncerta, početkom srpnja 1976. godine, pobjegla je od pobjesnjelog Ikea u hotel, a zatim zamolila odvjetnika, za kojeg je znala da je na njezinoj strani, da joj plati let za Los Angeles.

- Bio je 4. srpnja, Dan nezavisnosti i taj praznik mi je prvi put dobio potpuni smisao - prisjetila se Tina. 

U džepu je imala 36 centi i karticu za benzin. Idući put s Ikeom se srela u sudnici na brakorazvodnoj parnici.

- Znala sam da me više ništa ne može vratiti k njemu. Nisam se više bojala ni smrti, a on je bio u stanju ubiti me. Jednom je i sam priznao da je imao u džepu pištolj te da nisam taj put pobjegla, ubio bi me. Djecu sam u prvi tren ostavila kod njega. Savjetujem svim ženama, ako se nađu u takvoj situaciji, spasite najprije sebe, za djecu će se uvijek netko pobrinuti prije nego za vas. Djecu spašavajte kad sami stanete na noge - objasnila je Tina. 

Ike je svu četvoricu sinova poslao da žive s Tinom pa danas je i njegovi sinovi smatraju majkom. Platila je i sve poreze na njezin dio zarade koju je on potrošio, a zauzvrat dobila plaćenu operaciju nosa i dišnih puteva zbog nekoliko teških lomova koje je zaradila dok ju je nemilosrdno tukao. Počela je s nastupima u klubovima, a zatim su uslijedili pozivi u televizijske emisije u kojima je nastupala sa Sonnyjem i Cher, Rodom Stewartom, ali i Rolling Stonesima. A onda je 1983. otpjevala “Let’s Stay Together”, a iduće objavila album “Private Dancer”. 

Prodala je desetke milijuna kopija i krenula na svjetsku turneju, a onda je 1985. snimljen i nastavak filma “Pobješnjeli Max” u kojem je nakon 10 godina ponovno zaigrala i otpjevala glavni song “We Don’t Need Another Hero”. Slijedile su brojne nagrade, a za “One Of The Living” dobila je i Grammyja. Svaka iduća godina donosila joj je sve veće uspjehe. Koncertom na stadionu Maracana u Rio de Janeiru ušla u Guinnessovu knjigu rekorda kao jedina pjevačica na čiji je koncert došlo 184.000 ljudi. Bilo je to baš nekako u vrijeme kad je nakon godina predanog rada dopustila nekome muškarcu da uđe u njezin život. 

Na okupljanju EMI-evih izvođača u Londonu 1985. upoznala je mladog glazbenog menadžera. Bio je to tada 30-godišnji Nijemac Erwin Bach. Kasniji slučajni susret na aerodromu Heathrow presudio je njihovoj vezi. Godinu dana su tajili vezu, a par se sastajao u Parizu, Londonu, Rimu...

- Konačno sam se osjetila spremnom za vezu. Erwin je vrlo mlad, samo tri godine stariji od mojeg najstarijeg sina. Naša veza ne zasniva se na posesivnosti. Moje prijateljice mi se pomalo čude, misle da naša veza nema budućnost, ali naučila sam da u životu ništa nije zauvijek i uvijek mislim svojom glavom. Živjela sam neprekidno u blizini droge, a kad mi ju je Ike jednom ponudio, otpuhala sam mu je u lice. Tako i sad o našoj vezi imam vlastiti stav - objasnila je Tina i dodala da sa svojim društvom iziđe van kad Erwinu dojadi, baš kao i obratno.

Erwin bi za nju učinio sve na svijetu da bude sretna

- Ako on nađe neku drugu ili ja nekog drugog, rekli smo da ćemo biti iskreni i da ćemo si to odmah reći. Uživam jer konačno mogu biti ono što jesam - objasnila je. Erwin ne voli razgovarati o privatnom životu.

- Tina je jedina žena za koju bih učinio sve na svijetu da ponovno bude sretna. Ona je to zavrijedila zbog svega što je prošla u životu. Siguran sam da je pred nama sjajna budućnost - rekao je 1990. 

Mnogi su se tada nasmijali misleći da su to riječi neozbiljnog mladića. I prevarili se. Čovjek koji je pridonio uspjehu Paula McCartneya, Pink Floyda i mnogih drugih, 15 godina je molio Tinu da se uda za njega, no ona je to uporno odbijala zbog trauma iz prvog braka. 

A onda je konačno popustila. Prije četiri mjeseca udala se za Erwina. Na vjenčanju prema budističkim običajima koje su imali u svojem švicarskom domu Chateau Algonquin, među 120 uzvanika bili su i Oprah Winfrey, David Bowie te mnogi drugi slavni prijatelji. Nakon vjenčanja mladenci su sjeli u avion i otišli na medeni mjesec u Italiju.

- Moji sinovi su odrasli ljudi i imaju svoje obitelji. Viđamo se često, koliko god nam to obaveze dopuštaju, a najviše me raduju dvije unučice. Moja draga sestra Allene umrla je prije tri godine. Ništa drugo me ne veže uz Ameriku. Ondje je previše pretencioznih ljudi. Ništa od toga sjaja nije stvarno ni životno. Život je nešto sasvim drugo - rekla je Tina. 

Nakon velike turneje 2009. najavila je da odlazi u mirovinu: “Radit ću samo ono što mi se sviđa. Konačno mogu odahnuti i poručiti ljudima – nikad nije kasno za sreću”. E, pa Tina je doista zaslužila sretan 74. rođendan!

Baka im je zabranila vezu

Tina je s Harryjem Taylorom izgubila nevinost. Imala je samo 16 godina. Sakrila je haljinu od bake, no ona ju je ipak pronašla.

- Znala sam da luduješ okolo! Ostat ćeš u drugom stanju, vikala je baka. Nije oprala haljinu, ostavila ju je vani, s mrljom, da se sramim zbog svog čina. Nikad mi više nije dopustila da vidim Harryja - prisjetila se Tina.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

Sjećate li se zgodne vozačice tramvaja Ive? Za 24sata o mužu i planovima: 'Želimo djecu...'
IVA ĆAVAROVIĆ

Sjećate li se zgodne vozačice tramvaja Ive? Za 24sata o mužu i planovima: 'Želimo djecu...'

Iva i Bonislav Ćavarović vjenčali su se prije gotovo godinu dana, a sada smo sa simpatičnom vozačicom razgovarali o njihovim planovima za budućnost...

Sjećate se Petre iz 'Zabranjene ljubavi'? Ovako danas izgleda
GLUMICA

Sjećate se Petre iz 'Zabranjene ljubavi'? Ovako danas izgleda

Anita Berisha proslavila se ulogom Petre u seriji 'Zabranjena ljubav' koja se počela prikazivati 2004. godine
Pogledajte fotke i snimku druge probe Baby Lasagne! Fanove je oduševio jedan detalj: 'To je to'
ENERGIČNA IZVEDBA

Pogledajte fotke i snimku druge probe Baby Lasagne! Fanove je oduševio jedan detalj: 'To je to'

Danas 15 predstavnika na Eurosongu ima probu za polufinale. Među njima je i Baby Lasagna koji je ovoga puta promijenio jedan detalj, a njegovi fanovi mu sugeriraju da takav izađe na pozornicu u polufinalu