Obavijesti

Show

Komentari 136

Vlado Kalember otkrio je baš sve: Albume smo snimali goli

Vlado Kalember otkrio je baš sve: Albume smo snimali goli
14

Dujmića sam nagovarao da nastupa s nama, no on je bio odan Novim fosilima, a Danijela Popovića sam izbacio iz benda jer se pravio važan. I nikad nisam varao...

VIDEO

Srebrna krila su postojala tri godine, a ja sam komisiji u Jugotonu svako malo nosio demo materijale. I dobivao odbijenice. Nekako smo se dočepali Đorđa Novkovića, donio sam mu doma snimke i prvi nam je rekao da dobro zvučimo. Obećao je napraviti nam pjesmu i potom me nazvati. Isti dan napisao je 'Anu' i nazvao me je već sutradan ujutro - prisjeća se Vlado Kalember (62). 

Đorđe Novković je za samo jedan dan napisao hit

Unatoč ugledu i snazi imena Đorđa Novkovića, 'Anu' je odbio prvo Jugoton, pa Suzy, a naposljetku i sarajevski Diskoton. Koji mjesec poslije javio im se Đorđe i rekao da je 'Anu' ipak uspio progurati u Jugotonu. 

Pjesma je postala najveći hit tog ljeta. Bila je prva na svim postajama, ali nitko nije znao tko je pjeva jer su Jelavić i Kalember cijelo ljeto svirali u Vodicama, a Duško Mandić i Adi Karaselimović bili su u Zagrebu. 

- Početkom listopada Saša Zalepugin nas je pozvao u njegovo ‘Nedjeljno popodne’. Tada je eksplodiralo, a sve ostalo poslije toga je povijest - prisjeća se Vlado Kalember, vječni ljepotan hrvatske estrade.

24sata

Devet godina bili su naš najpopularniji boy bend, omiljeni i u Bugarskoj, Rusiji... Vrhunac Srebrnih krila bilo je deset koncerata u Moskvi 1983. u dvorani koja prima 25.000 ljudi. Prodali su 250.000 karata. Na godinu su svirali oko 200 koncerata, a Vlado i danas pamti prvi:

‘Nedjeljno popodne’ nas je vinulo u nebesa

- Nije bio solistički jer smo imali samo ‘Anu’. Bila je to revija s pjevačima i manekenima, bilo je svega po malo. Išli smo po najvećim gradovima Jugoslavije i, kad bi nas najavili, svaka je sportska dvorana eksplodirala. No jako smo se bojali prvog koncerta u Zagrebu 1979. godine. S jednom smo pjesmom pokorili sve, a strahovali smo što će nam doma reći frendovi - kaže Vlado. 

Slava im, dodaje, nikad nije lupila u glavu. I danas se sjeća Dadine rečenice kad su oko ponoći, nakon nekog koncerta, hodali sami gradom. 

24sata

- Toliko komada mašta o nama, a mi kao kreteni solo hodamo ulicama - rekao mu je. 

Uopće, tvrdi Kalember, nisu imali toliko djevojaka kako se mislilo. 

- Uhvatili smo nevjerojatan period showbizza. To je bilo vrijeme kad je bila velika fora lijepiti postere po zidu. Djevojke nisu bile fora ako nisu bile nečiji fan - kaže.

Zbog idolopoklonstva su uvijek svirali u jednom, a spavali u drugom gradu. Recepcioneri su dobili naputke da se telefonski pozivi ne smiju spajati u sobe, a ključeve su mijenjali s tehničarima, toncima, jer bi preko 'hotelske veze' neka djevojka uvijek doznala u kojoj su sobi. I upadala. 

Vlado i danas džentlmenski tvrdi kako se nisu trgale za njim, nego za drugim dečkima iz benda. 

- Sjećam se kako sam s jednom djevojkom izlazio iz Saloona, a kad smo došli do mojeg auta, rekla je: ‘Fuj, ti si sigurno pun love’. To je tada bilo fuj. U 70-ima sam morao čitati filozofiju i poeziju jer inače bih teško imao prolaz kod cura. Zavodio sam pričajući, primjerice, o Nietzscheu - prisjeća se. 

24sata

Na jednoj od turneja upoznali su djevojku zaljubljenu u Adija Karaselimovića. Zbog njega je išla na sve koncerte Srebrnih krila. Vlado i ekipa napričali su joj kako je i Adi zaljubljen u nju, uvjeravali je da im priča samo o njoj, ali da je sramežljiv pa mu je teško prići joj. Odveli su je u Adijevu sobu i smjestili u krevet. Kalemberu su, kaže, takve situacije strane jer ni jednu svoju ljubav nikad nije prevario. 

Adiju Karaselimoviću sam u krevet ubacio djevojku

- Jako sam vjeran. Država ima ustav, tvrtka statut, a moj princip je moral i etika. Takav sam bio u mladosti, a sad sam još i usavršio - kaže. 

Pamti ljubav s Lokicom Stefanović s kojom je bio u vezi godinu dana. Lokica je bila šefica plesne grupe Zdravka Čolića, a Čola tu vezu nikad nije komentirao. 

- Ona nije bila Čolina djevojka, samo je vodila njegove plesačice. S njima je odradio jednu turneju i nakon toga više nisu radili. Naša ljubav bila je i na daljinu i na blizinu. Često sam zbog nje bio na putu - kaže.

Na ulaznice za njihove koncerte stajalo se u redu kao danas za utakmice u kojima igra reprezentacija. 

24sata

Kalember pamti doktora koji je jednom nakon koncerta došao u garderobu. 

- Ja znojan od svirke, sav slijepljen, a doktor me gleda i kaže: ‘Baš i nisi neki frajer’. ‘Ne, ti si!’, odgovorim ja drsko, a on se nasmije i kaže da je radi mene taj dan imao 12 intervencija. Kad smo počeli svirati, 12 djevojaka palo je u nesvijest. Nevjerojatno, kaže doktor, netko kupi kartu dva mjeseca prije koncerta, čeznutljivo čeka da vidi taj događaj i onda u prvoj sekundi padne u nesvijest - rekao je.

Curice su im slale fotografije svojih soba. Od poda do stropa, pa i strop, sve je bilo u posterima Srebrnih krila. Izrezivale su i članke o njima, ukoričile ih te slale na njihove kućne adrese. A na koricama napis 'Vlado, volim te'. Sve to skupljale su njegova mama i sestra. 

Nakon 'Ane' snimili su i 'Ja nisam kockar, ali gubim', 'Ja sam samo jedan od mnogih s gitarom”, 'Zakuni se ljubavi', 'Kucni triput na vrata'... 

- Bijelo dugme imalo je orgulje, a mi ih nismo htjeli da ne zvučimo poput njih. Grupa Kod imala je klavir, pa smo i njega odbijali. Zato smo se odlučili za tri gitare i bubanj, kao Beatlesi. No mnoge su pjesme tražile klavir ili orgulje, pa sam zvao Mustafu Muca Ismailovskog koji je tada svirao u Divljim jagodama. Pričao sam mu da ćemo osvojiti Europu, a on mi je odgovorio da ga zovemo kad to napravimo – govori Vlado. 

Njegovu pažnju privukao je, u to vrijeme nepoznati klavijaturist Novih fosila, Rajko Dujmić. Zamolio ga je da im pomogne oko aranžmana. Kad su ušli u studio, nije bilo više 'daj pomozi' nego 'daj sviraj'. 

Screenshot

- Ponudio sam mu da kao klavijaturist uđe u Srebrna krila, a za Nove fosile nastavi pisati. Rekao sam mu da je potrebniji Krilima. Rajko ih nije htio ostaviti, govorio je da bi to bila izdaja. Na moju, a, pretpostavljam, sad i njegovu veliku žalost, odbio me je. Da smo imali Rajka u bendu, mnoge bi stvari išle u puno boljem smjeru jer bi unio tu svoju silnu energiju, izvanserijski talent.

Potraga za klavijaturistom završila je na ulasku u tada popularni klub No 1. Na stepenicama je Kalember naletio na Muca, koji mu je rekao: 'Dobro vam ide, vrijedi li još ona ponuda?'. Samo nekoliko godina poslije zamorili su se od koncerata. Iz Krila su prvo otišli Adi i Dado, a došao je Slavko Pintarić Pišta

U proljeće 1981. trebao im je još jedan gitarist i ponudili su Danijelu Popoviću da dođe na Dadino mjesto. Popovića su znali kao odličnog svirača koji je mnoge glazbenike pratio i u Rusiji. No svirao je s njima samo jedan koncert. 

Marko Lukunic/PIXSELL

- Dao je intervju s naslovom ‘U Krilima ostajem godinu dana, a kad napravim karijeru, idem u solo pjevače’. Nakon takvog članka svakom razumnom vođi benda svaka druga varijanta osim odlaska bila bi neprihvatljiva. Nasreću, dvije godine poslije Dado se vratio u Krila i do 1987. su Muc, Duško, Dado, Pišta i Kalember svirali zajedno. 

A onda je otišla glavna faca - Vlado Kalember. 

- Otišao sam kad su dvorane bile još samo vizualno pune. Mala je razlika kad je u dvorani osam ili deset tisuća ljudi, to se i ne primijeti. Ali velika je u novcu. S deset tisuća si u plusu, s osam se ide u minus. Zato sam krenuo u solo karijeru, a bend je nastavio s Lidijom Asanović. Predložio sam im da uzmu ženski vokal jer bi svakog muškog pjevača uspoređivali sa mnom - kaže Vlado. 

Samostalna karijera jednako mu je uspješna kao i ona s Krilima. Njegova 'Vino na usnama', 'Evo noći, evo ludila' i danas se pjevaju na svim feštama. Krila bi mu često došla na koncerte, baš kao i on njima. Nastavili su se družiti i privatno. 

- Nitko se nikad u povijesti naše glazbe nije tako fino i kvalitetno družio kao mi. 

U prvom sam poluvremenu napravio dobar rezultat

- Nas pet bismo uvijek putovali u dva auta. Žuti, Mandić i Muc u prvom, a Adi i ja iza njih. Oni su jednom odmaknuli, a nas dvojicu je zaustavila policija. Tražili su da sve stvari izvadimo iz auta i otvorimo kofere. Mi pitamo zašto, oni oštro: ‘Nemamo o čemu razgovarati’. I onda iza grma ugledam Muca koji umire od smijeha. On im je rekao da nas pročešljaju - prisjeća se. 

Život im se svodio samo na svirku, probe i snimanja. U toj silini koncerata nije, kaže, teško skrenuti u drogu ili alkohol. Krila, tvrdi, nikad ništa nisu konzumirali. Jedino je Vlado pušio. Nakon prvog albuma svaki sljedeći snimili su – goli. 

Pixsell

– Počelo je kao zafrkancija. U studiju smo se zezali i rekli: ‘Tko svira s Krilima mora biti skroz gol’. To smo radili u Njemačkoj i bilo nam je jako zabavno. Snimali smo u najboljim europskim studijima, a Đorđe Novković znao bi reći menadžeru studija: 'Dečki su mladi i vrlo zaigrani jer su uspješni’. 

Danas Srebrna krila ponovno sviraju. Okupili su se 2012. i snimili CD istog naziva kao i prvi 'Srebrna krila 2012.'. Još su obožavani u Bugarskoj gdje ih nazivaju balkanskim Beatlesima. S Razbijačima čaša snimili su singl 'Ove noći'. Zarade više nisu kao osamdesetih, no Kalember, tvrdi, živi dobro.

– Nogometnim rječnikom, u prvom poluvremenu sam napravio dobar rezultat, pa ga u drugom mogu čuvati.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 136
VIDEO

Umro Damir Matković (72), TV novinar, urednik i voditelj
LEGENDA HRT-a

Umro Damir Matković (72), TV novinar, urednik i voditelj

Damir Matković je bio prije svega sjajan kolega, čovjek od kojeg se puno toga moglo naučiti. Istinska televizijska legenda. Ponosni smo što je 40 godina bio član HNDaa, rekao je Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a

Marijana Seifert nestala je prije dvije godine. Obitelj traži novu istragu: 'Imamo listu zahtjeva'
NE ODUSTAJU

Marijana Seifert nestala je prije dvije godine. Obitelj traži novu istragu: 'Imamo listu zahtjeva'

Reality zvijezda Marijana Seifert nestala je u Zagrebu 27. travnja 2022. Njezina obitelj ne odustaje od potrage. Sastavili su popis zahtjeva koje žele uputiti policiji i institucijama
Ljubavna priča Nine Raspudića i Marije Selak: U tajnosti su se vjenčali, sad imaju dvoje djece
SKUPA U POLITIČKIM VODAMA

Ljubavna priča Nine Raspudića i Marije Selak: U tajnosti su se vjenčali, sad imaju dvoje djece

Marija i Nino Raspudić nikada javno nisu govorili o svojoj vezi, a nakon što se Selak pojavila u Mostovoj emisiji 2020. godine sa drugim prezimenom, potvrđeno je da se par vjenčao