Obavijesti

Show

Komentari 47

Vratili se Vlaji: Spasilo nas je 40 kilograma pršuta i pancete

Vratili se Vlaji: Spasilo nas je 40 kilograma pršuta i pancete
19

Od ukupno petnaest članova ekspedicije koju je predvodio iskusni alpinist i putopisac Stipe Božić, dvanaest ih se popelo na vrh Mera Peaka, a od njih osam članova HPD Sveti Jure iz Zagvozda

VIDEO

U utorak predvečer cijeli Zagvozd na Trgu glumaca u središtu ove male zabiokovske općine dočekao je ekspediciju 'Vlaji na Himalaji' koja se sretno nakon gotovo mjesec dana, osvojivši jedan od himalajskih vrhova Mera Peaka visok 6476 metara vratila u svoj Zagvozd.

Pokretanje videa...

01:09

Od ukupno petnaest članova ekspedicije koju je predvodio iskusni alpinist i putopisac Stipe Božić, dvanaest ih se popelo na vrh Mera Peaka, a od njih osam članova HPD Sveti Jure iz Zagvozda.

Zajedno sa glumcem i glavnim 'krivcem' ekspedicije, uspona na Himalaje Vedranom Mlikotom sretno su došli svojim kućama. Suze radosnice na licima roditelja, djece, supruga uz zagrljaje sumještana i umor na licima planinara. Svi odreda zadovoljni sa po nekoliko kilograma manje tjelesne težine, te izboranih lica od sunca i hladnoće jedino što su ponavljali je ushićenje onim što su proživjeli.

- Samo nam ne spominjite rižu jer nam je nje dosta. Riža ovako, riža onako, riža na sto načina. Ma sanjamo je svaku noć - kroz šalu će Goran Lišnjić kojega ni rođeni sin nije prepoznao u prvom trenutku.

- Krenuli smo sa visinskog logora od 5 700 metra do 6 400 metara, te smo se penjali od pet ujutro do oko podne  i to je bilo zaista najteže je nije bilo zraka.  Zraka je bilo oko 40 posto. Svaki korak je bio kao da imaš tonu u nogama. Imali smo sreću da nas je vrijeme dobro služilo. Već sutradan jedna Japanska i jedna Austrijska ekspedicija se nisu uspjele popeti jer je pao veliki snijeg. Uz svu pripremu imali smo sreću jer nas je vrijeme poslužilo u povratku je napadao snijeg od jednog metra - rekao nam je zadovoljni, ali umorni Vedran Mlikota.

- Bilo je problema - nastavlja Vedran  veselijem tonu, za članove ekspedicije koji kako kaže vole jesti meso, a tamo ih je dočekala riža.

- Dosadilo im sušeno povrće, jaja i tu i tamo pokoji komad piletine. Na svu sreću nosili smo četrdesetak kilograma suhomesnatih proizvode, pršuta najviše i domaće pancete - rekao nam je Mlikota.

- Dvije godine priprema uspješno je završeno. Ovo je veliki uspjeh za sve, za planinarsko društvo Sveti Jure iz Zagvozda i za cijeli Zagvozd - poručio je Mlikota.

A da nije bilo potpore Stipe Božića do svega vjerojatno ne bi ni došlo. Puno puta na Himalajima, ali prvi puta sa Vlajima,  upitali smo Božića za rezime cijele ekspedicije.

- Je prvi puta Vlaji na Himalaji, ali jedan vlaj je odavno bio puno puta - kroz šalu je započeo Božić i javno priznavši da je jedan od njih.

- Mene je posebno impresioniralo da jedno malo mjesto kao što je Zagvozd ima tako kvalitetne planinare da se mogu uputiti tako daleko. Naša sela, naša mala mjesta su zapostavljena, a sa ovim dobivaju jednu novu vrijednost. Kada mi je Vedran rekao"Stipe idemo na Himalaje - bio sam malo sumnjičav jer nisam poznavao momčad ali sam brzo shvatio da su to iskusni planinari.

Nakon priprema na Biokovu i Alpama vidio sam da oni to mogu. I za kraj nam je Božić ispričao i jednu anegdotu.

- Kada smo bili u jednom hinduskom svetištu, nagovorili smo njihove gurue da zaviknu dok  smo snimali  glasno, 'Vlaji na Himalaji'. Oni su to izgovorili na hrvatskom jeziku bez greške - priča nam Božić te poručuje: 'Ako me budu zvali idem opet'.

Do sljedećeg uspona Božić će se zasigurno potruditi za objaviti u nekom od svojih narednih dokumentaraca i film o Vlajima na Himalajima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 47
VIDEO

Ekskluzivne fotografije: Ovako izgleda suprug bujne Slavonke, par se vjenčao u Međugorju...
SKRIVA GA OD DJEVOJAKA

Ekskluzivne fotografije: Ovako izgleda suprug bujne Slavonke, par se vjenčao u Međugorju...

Vatrena Claudia koja se proslavila izazovnim navijačkim kombinacijama tijekom Svjetskog nogometnog prvenstva u Katru, otkrila nam je da je sretno udana. Prisjetila se i najvažnijeg dana u svom životu
Odvratni komentari na suprugu igrača Arsenala, on oduševio: 'To je žena koju volim! Zauvijek'
'NIJE DOVOLJNO DOBRA ZA NJEGA'

Odvratni komentari na suprugu igrača Arsenala, on oduševio: 'To je žena koju volim! Zauvijek'

Lauren Fryer i Declan Rice prošle su godine dobilli sina, a britanka je zbog maltretiranja obrisala sve objave s društvenih mreža...