Obavijesti

Show

Vrhovni sud objavio zašto će Severininog sina vratiti ocu...

Vrhovni sud objavio zašto će Severininog sina vratiti ocu...

Presuda Županijskog suda u Splitu kojom je odlučeno da će sin, za kojeg roditelji imaju zajedničko skrbništvo, živjeti s majkom, sada je ovom odlukom Vrhovnog suda ukinuta

VIDEO

Vrhovni sud objavio je anonimiziranu odluku o reviziji pravomoćne presude Županijskog suda u Splitu u slučaju skrbništva nad sinom Severine Vučković i Milana Popovića. Vijest je to koja je u utorak šokirala mnoge, a Severina se već nekoliko puta oglasila i poručila da će se boriti 'do zadnje kapi krvi za svoje dijete'. 

Naime, presuda Županijskog suda u Splitu kojom je odlučeno da će sin, za kojeg roditelji imaju zajedničko skrbništvo, provoditi podjednako vremena s oba roditelja, no imati prebivalište kod majke, sada je ovom odlukom Vrhovnog suda ukinuta. To znači da ona više ne proizvodi nikakve pravne učinke, kao da je nije ni bilo. Jedina odluka koja ostaje na snazi, ona je Općinskog građanskog suda iz studenog 2019. kojom je odlučeno da dječak živi s ocem, a majka ga može posjećivati dvaput na tjedan, svakog drugog vikenda te tijekom praznika.

Sud je, navodi se u odluci, prihvatio zahtjev za revizijom kojeg je podnio Milan Popović. On je ukazao da Županijski sud u Splitu nije usmeno ispitao vještake na ročištu iako je on to izričito tražio. 

Prema odluci Vrhovnog suda zbog toga je došlo do bitne povrede odredaba parničnog postupka. Vijeće Vrhovnog suda smatra kako je propust napravljen upravo u tome što vještaci nisu saslušani na raspravi na Županijskom sudu u Splitu. 

- Valja zaključiti, čim je jedna od stranaka zahtijevala da se vještaka usmeno sasluša na raspravi i pri tome određeno navela na koje se okolnosti saslušanje predlaže, neovisno o tome što se prethodno općenito izjasnila da na nalaz i mišljenje vještaka nema primjedbi, došlo je do bitne povrede odredaba parničnog postupka. Zato je drugostupanjska presuda ukinuta i predmet je vraćen Županijskom sudu u Splitu na ponovno suđenje - navodi se u odluci.

Ta povreda zakona, smatra Vrhovni sud, proizlazi iz činjenice da je drugostupanjski sud selektivno prihvatio nalaz i mišljenje vještaka iznijevši, između ostaloga, da se "nejasnim ukazuje zaključak navedenih vještaka da se za roditelja kod kojeg će dijete stanovati odredi tužitelj".

- Međutim, nejasnoće u nalazu i mišljenju vještaka ne otklanjaju se tako da se sudu nejasni dijelovi nalaza i mišljenja ne prihvate, već dopunom vještačenja, i to, kako je propisano, usmeno na raspravi. Osim toga, čl. 261. st. 2 Zakona o parničnom postupku izričito je propisano, između ostaloga, da se nejasnoće u nalazu vještaka otklanjaju ponovnim saslušanjem vještaka, a ako to nije moguće, da će se vještačenje obnoviti s istim ili drugim vještacima. Dakle, način na koji je drugostupanjski sud u ovome postupku koristio nalaz i mišljenje vještaka nije u skladu s navedenim odredbama ZPP-a - stoji u odluci.

Vrhovni sud dao je i uputu Županijskom sudu u Splitu kako donijeti odluku.

- U nastavku postupka drugostupanjski će sud otkloniti opisanu bitnu povredu odredaba parničnoga postupka tako što će usmeno na raspravi saslušati vještake ako i dalje bude smatrao da je radi utvrđenja odlučnih činjenica potrebno izvesti dokaz vještačenjem - naveli su. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Aleksandra Prijović se usred koncerta u Varaždinu obratila mužu: 'Filipe, vidiš li ti ovo...'
EMOTIVNA VEČER

Aleksandra Prijović se usred koncerta u Varaždinu obratila mužu: 'Filipe, vidiš li ti ovo...'

Popularna pjevačica oduševila je sinoć na prvom koncertu u nizu, a kako doznajemo, najveći spektakl priprema se za nedjelju

Nekada je imao 163 kilograma, a sad se za njim okreću: Sin Lepe Brene oduševio izgledom
ZABLISTAO NA PROMOCIJI

Nekada je imao 163 kilograma, a sad se za njim okreću: Sin Lepe Brene oduševio izgledom

Tajnu svog izgleda, Viktor Živojinović krije u promjeni životnog stila koju je donio prije nekoliko godina. Usredotočio se na zdravu prehranu i redovito vježbanje
Ovo je kostim Baby Lasagne za Eurosong! Pogledajte promjene
NIJE ISTO KAO NA 'DORI'

Ovo je kostim Baby Lasagne za Eurosong! Pogledajte promjene

Za kostime je zaslužna prijateljica Baby Lasagne, mlada dizajnerica Valentina Pliško