Obavijesti

Show

Komentari 54

William i Kate traže kraljevsku dadilju, kupit će joj automobil...

William i Kate traže kraljevsku dadilju, kupit će joj automobil...
4

Vojvoda i vojvotkinja od Cambridgea budućoj će zaposlenici plaćati oko 12.000 kn. Osim brige o bebi, odlazit će u kupnju, voziti ih, prati rublje, glačati, šetati pse...

VIDEO

Osim brige za dijete, kraljevska dadilja morat će prati rublje, glačati, šetati pse i pripremati zdravu organsku hranu. William i Kate na mjesec će joj plaćati oko 12.000 kuna.

- Tražimo ženu od povjerenja koja će prije svega štititi našu i privatnost naše bebe - piše u oglasu koji sunedavno objavili princ William (30) i tri mjeseca trudna Kate Middleton (31).

Kraljevski par ne traži tipičnu dadilju jer žele što više biti s djetetom i aktivno sudjelovati u njegovu odgoju. Buduća zaposlenica bit će i njihova kućna pomoćnica. Odlazit će u kupnju, vozit će ih prema potrebi, a zadužit će je i za laštenje srebrnine te glancanje skupog porculanskog posuđa. Imat će službeno radno vrijeme od ponedjeljka do petka od 8.30 do 17 sati, ali roditeljima će morati biti na raspolaganju u bilo koje doba dana i noći. Pratit će ih na putovanjima, a o odgoju djeteta savjetovat će se i s Kateinim roditeljima.

Nova kraljevska dadilja proći će najstrože provjere. Trebat će zadovoljiti visoke norme ponašanja, mora imati iskustva u poslu, a poželjne su i dobre preporuke bivših poslodavaca. Još se ne zna hoće li dadilja svaki dan dolaziti na posao ili će živjeti u Kensingtonskoj palači u Londonu.

Šuška se da će Kate i William idealnu kandidatkinju tražiti na prestižnim koledžima za dadilje Norlandu ili Chilternu. Obuka za profesionalnu dadilju koja od šefa dobiva vlastiti automobil traje dvije godine.Hrvati se još ne mogu prijaviti na Chiltern. Ondje zasad primaju samo kandidate iz Europske unije, Islanda, Norveške i Lihtenštajna.

Kraljicu Elizabetu i princa Charlesa odgojile su dadilje, ali uvijek su morale paziti da ne zasjene roditelje

Princ Charles (64) imao je dvije dadilje, Helen Lightbody i Mabel Anderson. Nosile su uniforme, a privatnog života morale su se odreći. Većina kraljevskih dadilja nikad se nije udala, ali svi su ih iz poštovanja oslovljavali s 'gospođo'. Družile su se isključivo s drugim aristokratima. Charles se nije smio igrati u parku kako se ne bi zaprljao. Dadilje su mu kuhale samo zdravu hranu i branile jesti slatkiše. Kad je imao tri godine, majka kraljica Elizabeta (85) otišla je na šestomjesečni put. O Charlesu se brinula  Mabel. Kraljica je zbog službenih obveza propustila sinova prva tri rođendana.

- Dadiljina uloga bila je teška. Bila je središnja figura u djetetovu životu, ali nije smjela zasjeniti roditelje - kaže Rosemary Albone s koledža Norland.

Charles je bio toliko vezan uz dadilju Mabel pa je htio da se brine i o njegovu sinu. No Diana je zaposlila Barbaru Barnes. Poslije ju je zamijenila Olga Powell. Nijedna dadilja nije imala strogi dnevni raspored jer je pokojna princeza veći dio odgoja preuzela na sebe. Olga se s Williamom i Harryjem igrala te ih je učila kako se nakloniti pred bakom kraljicom. William je ostao blizak s Olgom do njezine smrti u listopadu 2012. te je otkazao javni nastup zbog njezina sprovoda.

Iako je Diana uvela liberalnija pravila u kraljevsku obitelj, obuka za profesionalne dadilje ostala je rigorozna. Djevojke mijenjaju pelene na lutkama koje imaju baterije pa mokre, plaču i bude ih noću. Uče šivati i kuhati organsku hranu. 

Koledž za dadilje osnovali su 1892. godine, a tek su lani upisali prvog dječaka

Roker Mick Jagger i princeza Sarah Ferguson za djecu su angažirali dadilje s koledža Norland. Prvog dečka upisali su tek lani. U godini imaju 40-ak studenata. Za razliku od Engleske, u Hrvatskoj nema škola za dadilje. 


- Kod nas dadilje rade 10 sati na dan za plaću do 3000 kuna. Roditelji traže da im kuhaju, čiste i brinu se o ljubimcima - kaže Vesna Rašić iz Hrvatske udruge dadilja.

'Mamice, vidi mi zubiće'

Kad je kraljica Elizabeta imala devet mjeseci, roditelji su otišli na dugi put. Dadilja ih je morala obavještavati o njezinu napretku. Poslala im je fotografiju i napisala: 'Ako mamica povećalom pogleda u moja usta, vidjet će da su mi izrasla dva zubića'.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 54
VIDEO

Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'
VELIKI INTERVJU

Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'

Voditelj Tomislav Jelinčić prisjetio se početaka na RTL-u, a u listopadu slavi 19 godina braka sa suprugom Ivanom

Baby Lasagna je favorit? Evo što predviđaju ankete i kladionice
EUROSONG SE BLIŽI

Baby Lasagna je favorit? Evo što predviđaju ankete i kladionice

Prema anketama koje je proveo savez OGAE, Baby Lasagna je na prvom mjestu za pobjedu na Eurosongu
Ovo je Lasagnina konkurencija? Osebujni finski predstavnik nastupio je u bež tangama...
'OVO JE SPRDNJA'

Ovo je Lasagnina konkurencija? Osebujni finski predstavnik nastupio je u bež tangama...

Kada nije bio u bež tangama, Finac Windows95man pjevao je i plesao u kratkim trapericama s otkopčanim šlicem.