Obavijesti

Show

Komentari 0

Za 'Kamen mudraca' tražila se karta više, a film je u kinima zaradio više od 7 milijardi kuna

Za 'Kamen mudraca' tražila se karta više, a film je u kinima zaradio više od 7 milijardi kuna
13

Prošla je 21 godina od londonske premijere prvog nastavka remek djela J.K. Rowling, Harry Potter i Kamen mudraca. U kinu Odeon skupili su se sramežljivi glumci, ali i druge 'face'

VIDEO

Nikad nisam vidio da toliko ljudi izvikuje moje ime. Nevjerojatno, rekao je 12-godišnji Daniel Radcliff prije svjetske premijere prvog nastavka Harryja Pottera. Kamen mudraca imao je premijeru 4. listopada 2001. godine u londonskom kinu Odeon.

Harry Potter će nakon dugo godina opet pričati hrvatski
Harry Potter će nakon dugo godina opet pričati hrvatski

Kino je za tu priliku pretvoreno u mali Hogwarts.Tisuće oduševljenih obožavatelja obukli su svoje čarobnjačke plašteve, kape kako bi na trenutak vidjeli dolazak filmskih zvijezda.

17409639

Kamen mudraca je 12 dana prije dolaska u ostatak svjetskih kina zabilježio najveći broj rezervacija za neko filmsko prikazivanje do tada. Samo od njih, zarada je bila veća od milijun dolara (7,7 milijuna kuna).

Druženje s Rowling

- Nisam o ovome razmišljala kada sam pisala knjige o Harryju Potteru. Drago mi je jer su redatelji ostali vjerni onome što sam napisala - ispričala je ponosna J.K. Rowling.

69208624

Emma Watson, Tom Felton, Rupert Grin pozirali su s Rowling dok su se sramežljivo i zadovoljno smješkali fotografima.

Mlađahna ekipa sa seta filma nije mogla niti slutiti koliki odjek će film u svijetu imati. Kamen mudraca je zaradio više od milijardu dolara u američkim kinima, od čega 974 milijuna dolara (7,5 milijardi kuna) tijekom prvog 'vala' prikazivanja.

69208630

Ben Stiller, Cate Blanchett, šef Virgina Richard Branson, Donna Air, Judy Finnigan, Sting samo su neke od 'faca' koje su bile na londonskom spektaklu. Sting je svojevremeno izjavio kako je veliki obožavatelj cijelog serijala.

- Moja kći i ja čitamo knjige godinama, zaista je predivna literatura - rekla je glazbena ikona.

Kako je sve počelo

Najzaslužniji za ekranizaciju ovog remek djela je producent David Heyman. On je 1997. tražio knjigu koju bi uspješno pretvorio u film. Suradnici su mu predložili knjigu Harry Potter i Kamen mudraca koju je od predstavio Warner Brothersu.

Rowling je prodala autorska prava na prve četiri knjige za milijun funti. Ona je zahtijevala da u filmu glume samo Irci I Britanci, a stranci mogu glumiti tek ako je to nužno.

- Isprva nisam htjela prodati autorska prava jer bi tako mogli utjecati na ostatak price koja tek slijedi – rekla je svojevremeno spisateljica.

Ona je imala glavnu riječ što se tiče odabira uloga, barem onih najznačajnijih. Tisuće djece došlo je na audicije za glavne uloge u Kojima su čitali ulomke iz knjige.

Daniel Radcliffe ulogu Harryja Pottera dobio je 21. Kolovoza 2000. Rupert Grint postao je Ron Weasley, a Emma Watson Harmonie Granger. Rowling se potrudila kako bi Maggie Smith utjelovila Minervu McGonagall, ali I da pokojni Robbie Coltrane postane dobri div Rubeus Hagrid.

Tri nominacije za Oscara

Snimanje filma započelo je u rujnu 2000., a trajalo je do ožujka iduće godine. Radnja se smjestila u mnoge povijesne I značajne prostore diljem Londona, I Velike Britanije. Dvorac Alnwick I katedrala Gloucester postali su Hogwarts. Uz to, scena su postali I londonski zoološki vrt, dijelovi oksfordskog sveučilišta, željeznička postaja u Goathlandu, australska diplomatska zgrada u Londonu…

Neki likovi iz knjige nisu bili ubačeni, čisto zbog ograničenosti trajanja filma, ali I neke izjave koje su promijenjene uz dozvolu spisateljice.

Nakon smrti Robbieja Coltranea isplivala je emotivna snimka: Ja neću biti ovdje, ali Hagrid hoće
Nakon smrti Robbieja Coltranea isplivala je emotivna snimka: Ja neću biti ovdje, ali Hagrid hoće

Film je u konačnici ostvario ogroman uspjeh. Bio je nominiran za tri kategorije na Oscarima, za najbolju originalnu glazbu, najbolji dizajn kostima te najbolju scenografiju. I dok najglamuroznija dodjela nagrada nije prepoznala ovaj film mnogi drugi festivali jesu te su ga s pravom okitili nagradama I pohvalama.

POGLEDAJTE VIDEO: KATARINA BABAN U VELIKOM INTERVJUU

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin
Misica (60) o kojoj priča svijet bila je i na hrvatskim plažama. Otkrila je tajnu svog izgleda...
ATRAKTIVNA ARGENTINKA

Misica (60) o kojoj priča svijet bila je i na hrvatskim plažama. Otkrila je tajnu svog izgleda...

Odvjetnica iz Buenos Airesa, Alejandra Rodriguez proglašena je misicom svog grada, a sada je čeka nacionalni izbor